Het Amerikaanse bedrijf heeft dit grote multitouch-scherm geshowd op de Computer-Human Interaction-conferentie in Texas. De eigen touch-technologie kan de aanraking van maximaal 60 vingers volgen en kan worden toegepast op bestaande schermen. Het is volgens de uitvinders bijna klaar voor commercieel gebruik.

Voor bestaande schermen

ZeroTouch heeft zijn technologie vorig jaar onthuld op de CHI-conferentie. Het systeem is nu verbeterd om meer aanrakingen te kunnen waarnemen en vlot daarop te reageren. De gevoeligheid is vergroot door van 60 hertz naar 120. Daarnaast is de toepasbare grootte uitgebreid: van maximaal 27 inch schermen naar nu 55 inch.

Bestaande schermen, zowel tv's als computermonitors, zijn uit te rusten met touch doordat ZeroTouch bestaat uit een reeks infraroodlampen met bijbehorende sensors. De geshowde 55 inch tv heeft 64 infraroodlampen die een onzichtbaar grid over het schermoppervlak projecteren en 524 ontvangers die doorbreking van die lijnen door vingers waarnemen.

'Lage meerkosten'

De uitvinders prijzen de lage meerkosten van hun technologie aan. Een reguliere lcd-tv van 55 inch die zo'n 1500 dollar kost, komt met de ZeroTouch-technologie uit op ongeveer 2200 dollar.

De ZeroTouch-makers stellen bovendien dat de kosten voor hun aanpak lineair meegaan met de omvang van een scherm. Voor capacitive touch-schermen, zoals de iPhone en iPad die gebruiken, lopen de kosten scherp op naarmate het scherm groter is. Ook een groot touch-scherm zoals de multitouch-tafel Surface van Microsoft heeft een relatief fors prijskaartje.