Chi Mei voegde zich eind vorige week in het rijtje met andere lcd-makers die schuld in de kartelzaak hebben bekend. LG, Sharp, Epson, Hitachi, Chungwa hebben de prijsafspraken eerder al tegenover het Amerikaanse Openbaar Ministerie toegegeven. In totaal heeft het Amerikaanse Justitie-onderzoek geleid tot 860 miljoen dollar aan boetes. Het onderzoek is nog niet afgerond.

Recordbedrag

Autoriteiten in de Verenigde Staten, Europa, Japan en Zuid-Korea kwamen drie jaar geleden het kartel van de schermproducenten op het spoor. Maar alleen het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft tot nu toe boetes opgelegd.

Bij elkaar opgeteld zijn de boetes de grootste voor concurrentievervalsing die tot nu toe in Amerika zijn uitgedeeld. Chi Mei is de op-een-na-grootste fabrikant van lcd-displays in Taiwan. Het bedrijf profiteerde over een periode van vijf jaar van de prijsafspraken.

Europa en Philips

De Europese Commissie heeft ook een onderzoek lopen naar de strafbare praktijken van de display-producenten. Daarnaast loopt een Brussels onderzoek naar een kartel van fabrikanten van CRT-schermen, de beeldbuisvoorgangers van LCD-schermen. Nokia en AT&T hebben naar aanleiding hiervan een eigen aanklacht over kleinere schermen ingediend tegen diverse schermmakers.

De EU-toezichthouder moet de resultaten van het eigen onderzoek nog bekendmaken. Onder meer Philips is betrokken - als verdachte - bij het onderzoek naar het CRT-kartel. Philips maakte tot 2001 CRT-schermen, waarna het die activiteiten overhevelde naar de joint venture LG Philips Displays. In 2006 ging die joint venture failliet.