De wereldwijde spamgolf is afgenomen naar het laagste percentage in drie jaar. Dit kan erop wijzen dat spammers betere resultaten boeken door op sociale media te spammen, aldus de laatste cijfers (pdf) van Symantec. Wereldwijd bestond 70,5 procent van alle e-mail in november uit spam, net zoals in Nederland. Ter vergelijking: in Groot-Brittannië ging het om 69,5 procent en in Duitsland om 70,1 procent.

Botnets

Dat is veel lager dan vorig jaar, toen ongeveer 90 procent van alle e-mail uit spam bestond. Symantec trok conclusies na het analyseren van 8 miljard berichten die dagelijks worden verstuurd via datacenters waar software van Symentec draait.

Spam in november 2011, klik voor groot. Bron: Symantec.

Het spamvolume nam af nadat Microsoft in maart dit jaar samen met andere bedrijven het Rustock botnet vernietigde. Dat was verantwoordelijk voor het versturen van meer dan 30 miljoen spamberichten per dag. Er is daarna niets bijgekomen om het gat op te vullen. Dit jaar werden er meer botnets offline gehaald, zoals het Coleflood en Kelihos. Ook deze twee stonden bekend als grote spamnetwerken. Vorig jaar werden ook de Waledec en Bredolab botnets afgesloten, ook die acties werken nu nog door.

Sociale media spam

Spammers zouden zich nu liever richten op sociale media omdat de vangst daar groter is. Vooral het verspreiden van spam via url-verkorters die daar speciaal voor zijn aangemaakt blijft populair, omdat het door die verkorter onmogelijk is om te zien naar welke site de link verwijst.

Volgens Symentec is Grum op dit moment het grootste spambotnet en het is verantwoordelijk voor 25 procent van alle spam in de wereld. Het is het op één na grootste botnet en bestaat uit 470.000 geïnfecteerde computers.

De VS is de grootste bron van spam en verantwoordelijk voor 28 procent van alle berichten, gevolgd door India met 9, Rusland met 5,7, Brazilië met 4,3 en China met 4 procent. Er wordt vooral gespamd over medicijnen, horloges, juwelen, ongevraagde nieuwsbrieven en porno.