Opgepast voor de derde revolutie in oorlogsvoering: het autonome wapen. Niet voor het eerst wordt er gewaarschuwd voor zelfstandig denkende wapens. Ditmaal door zo'n beetje de hele robotica- en AI-wereld, onderschreven door bekende namen zoals Stephen Hawking en Elon Musk. In een open brief van het Future of Life-instituut wordt gepleit voor een verbod op de ontwikkeling van autonome wapens.

De vooruitgang die geboekt wordt met kunstmatige intelligentie is volgens hen niet alleen fascinerend maar ook beangstigend. "Kunstmatige intelligentie zit op een punt waar de uitrol van deze systemen [autonome wapens -red.] niet binnen decennia maar jaren praktisch haalbaar is, en de belangen zijn groot: autonome wapens worden gezien als de derde revolutie in oorlogsvoering, na het buskruit en kernwapens", leest de brief.

Bang voor wapenwedloop

Met het huidige ontwikkeltempo dreigt een wapenwedloop. Het eindpunt daarvan zou volgens de noodklokkenluiders betekenen dat "autonome wapens de Kalasjnikovs van morgen" worden. Oftewel: alomtegenwoordig en betaalbaar genoeg voor massaproductie. De gevolgen als dergelijke systemen in de verkeerde handen komen laten zich raden.

Ook de lobbyisten van Stop Killer Robots en Human Rights Watch proberen de kwestie al jaren op de politieke agenda te krijgen, wat hen twee jaar geleden jaar gelukt. In 2014 hielden de Verenigde Naties een hoorzitting. Van een eventueel internationaal verbod is vooralsnog geen sprake.

Lees verder:

Asimovs Wetten van de Robotica komen eraam

Stephen Hawking: AI brengt mensheid naar de afgrond