Steeds meer gebruikers klagen steen en been dat Apple z'n desktop-computers niet vaak genoeg bijwerkt. Uiteindelijk is er een kleine groep die het recht in eigen handen neemt en zelf maar iets bouwt. Op internet staan verschillende guides en lopen er verschillende discussies waarin men het heeft over de moeilijkheidsgraad, de valkuilen, legaliteit en gemak.

Wij namen de proef op de som en besloten zelf een Mac mini te bouwen. Wij hebben nog een oud exemplaar staan en het leek ons hoog tijd om een nieuw, krachtiger exemplaar te bouwen.

Waarom zou je?

Er zijn verschillende redenen waarom je gaat voor een Hackintosh. Misschien ben je groot fan van macOS, maar vind je een moderne Mac gewoon te duur. Misschien wil je een krachtige computer die naast Windows/Linux ook macOS draait. Misschien gebruik je software die alleen draait op macOS en heb je om bovenstaande redenen geen zin om een kant en klaar apparaat te kopen van Apple.

Als je zelf een Mac bouwt, let er dan op dat je hardware aanschaft die zoveel mogelijk wordt ondersteund door Apple zodat je zo min mogelijk hoeft te rommelen met 3rd party tools.

Onze nieuwe Hackintosh Mac Mini moet vooral klein maar fijn zijn maar toch krachtig genoeg zijn voor alle moderne multimedia-toepassingen. Er hoeft dus geen beest van een processor in te zitten en hetzelfde geldt voor de hoeveelheid RAM en niet al te grote schijven. Ook nemen wij genoegen met de onboard videokaart die standaard op het door ons gekozen moederbord zit. Er wordt niet op gegamed en ook videobewerking wordt op een andere machine gedaan.

Op de volgende pagina: onderdelenkeuze

Moederbord

Als je een Hackintosh bouwt kan je natuurlijk niet zomaar de eerste de beste onderdelen aanschaffen. MacOS kan lang niet met zoveel hardware overweg als het gemiddelde Windows of Linux besturingssysteem. Je zal dus voor een moederbord moeten gaan dat qua chipset zoveel mogelijk overeen komt met het moederbord dat je in de gemiddelde Mac vindt.

Gelukkig heb je hier en daar wel wat speling dankzij aangepaste drivers, kernel extensions en andere softwarematige aanpassingen die je kan doen. Daar komen wij later nog op terug. Op onder andere Hackintosh.com en Tony Mac x86 vind je verschillende overzichten over de hardware die je kan gebruiken in je hackintosh.

Wij kozen voor onze Mac Mini de Gigabyte H170N-Wifi.

Processor

Als je kijkt naar de Mac mini's van Apple kan je kiezen uit drie opties: een dualcore i5 draaiend op 1.4, 2.6 of 2.8 GHz. Daarnaast biedt de fabrikant ook een Core i7-variant aan.

Voor een Hackintosh mini hoef je niet per se een super krachtige processor te hebben en wij kiezen voor een Intel Core i3 6100 Skylake Dualcore-processor draaiend op 3,7 GHz. Een stuk krachtiger dan de processoren in de officiële Mac mini, maar nog steeds lekker betaalbaar.

Als je toch een krachtigere machine wilt, kijk dan ook eens naar de Core i5-6600K. Deze is een stuk prijziger dan de i3, maar daar krijg je dan ook flinke prestaties voor terug, al is het misschien wel een beetje overkill voor dit model.

Geheugen en netwerk

Wij hebben voor onze set-up gekozen voor 8 GB RAM, meer dan we waarschijnlijk nodig hebben, maar een beetje overhead is niet erg en echt duur is geheugen op dit moment toch niet.

Wij hebben gekozen gebruik te maken van de onboard netwerkkaart op het moederbord.

Het systeem in elkaar zetten

Als je al ervaring hebt met het bouwen van computers zal het in elkaar zetten van deze hackintosh niet veel anders zijn. Misschien dat het wat meer priegelwerk is in dit geval omdat wij in dit geval hebben gekozen voor een compacte kast (niet zo compact als de Mac mini, maar het uiterlijk boeit ons nou ook weer niet zo veel).


Je zal algauw merken dat Apple het mooi voor elkaar heeft wat computer ontwerp betreft. Onze kast mag dan een stukje groter zijn dan de Mac mini, het is nog steeds behoorlijk proppen allemaal. Maar goed, het past en het maakt niet te veel herrie, dus we klagen niet.


Op de volgende pagina: Software en installatie

Software en installatie

En dan zijn we nu aangekomen bij het lastigste onderdeel van de Hackintosh-bouw: de software. Als allereerst moet je natuurlijk aan een installatiemedium komen waar het besturingssysteem op draait. Dit is nogal een grijs gebied omdat Apple de rechten bevat op het besturingssysteem. Er zijn verschillende manieren waarop je aan de software kan komen. Er zwerven op internet kant-en-klare images rond (met de nodige Hackintosh-aanpassingen) die je kan wegschrijven op een USB-stick of optisch medium. Aangezien dit meestal via niet legale bronnen loopt kunnen we je hier verder niks over vertellen.

Er is gelukkig ook een (semi)legale manier waarop je aan de software kan komen. Hiervoor moet je echter wel de nodige voorbereidingen treffen. Omdat zelfs deze methode een nogal grijs gebied is, kunnen wij je niet in geuren en kleuren vertellen hoe je dat precies doet, maar we kunnen je wel een duwtje in de juiste richting geven. Op de TonyMacx86 staat een uitgebreide tutorial hoe je de installatiemedia kan maken.

Als je dit gedaan hebt, kan je het installatiemedium starten vanaf je Hackintosh en kan je het installatieproces starten. Na het officiële installatieproces, zal je zelf nog wat aanpassingen moeten doen. Hier kan je de tool Multibeast gebruiken. Deze software installeert de benodigde kernel extensions en drivers zodat alle hardware in je computer netjes kan worden gebruikt door macOS. Dit kan nogal wat uitzoekwerk zijn aangezien er voor sommige hardware verschillende drivers bestaan. Gelukkig zijn er meer dan genoeg guides te vinden waarin precies wordt verteld voor welke drivers je kan kiezen en met welke tools je dat kan doen.

Voor onze Hackintosh mini kan je het beste hier kijken.

Mitsen, maren en addertjes onder het gras

Gefeliciteerd, je Hackintosh is min of meer af. Je kan nu aan de slag gaan en alle software installeren die je nodig hebt. Toch ben je er nog niet helemaal. Er zijn nou eenmaal een paar dingen waar je op moet blijven letten als je met zulke hardware aan de slag gaat. Zorgeloos updaten is er bijvoorbeeld niet bij. De kans dat er iets "breekt" na een update blijft altijd aanwezig. Je zal dus eerst moeten controleren op het TonyMacx86-forum om te kijken of (en welke) updates je rustig kan gebruiken. Het kan zijn dat je sommige updates handmatig zal moeten downloaden en uitvoeren via de website.

Het is misschien overbodig om te zeggen maar, verwacht geen ondersteuning van Apple. Je bent op jezelf en de community aangewezen en als er iets breekt, zal je het zelf uit moeten zoeken. De kans dat dit gebeurt is overigens klein, zeker als je hardware gebruikt die door de community (op de eerdergenoemde websites) wordt aangeraden.

Als je bereid bent deze extra moeite voor lief te nemen, kan je erg veel plezier hebben van deze goedkope, krachtigere zelfgebouwde Mac.