De apps voor Android Auto zijn micro-apps die beschikbaar worden gesteld via reguliere Android-apps op Google Play. Ontwikkelaars kunnen dus bij het ontwikkelen ervoor kiezen om ook een interface voor Android Auto bij te voegen, net zoals dat nu gaat met Android Wear. Dat kan overigens nu nog even niet, want de Auto-SDK is nog niet beschikbaar.

Vroeger, toen maakte je een Android-app helemaal zoals je het zelf wilde en je vond destijds in de Android Market een heleboel uiteenlopende en soms onwerkbare interfaces. Google heeft dat meer begeleid vanaf Android 4.0 met interface-richtlijnen, maar met Wear en Auto heb je als developer niet zoveel meer te zeggen over de interface.

Micro-apps moeten niet afleiden

De plaats van knoppen en de gekoppelde acties kunnen niet worden gewijzigd. Dat klinkt misschien als een niet zo mooie beperking, maar het levert een zeer eenduidige UX op en dat helpt gebruikers in het hanteren van apps. En vooral bij apparaten waar 'frictionless' van levensbelang is, is het belangrijk dat een gebruiker niet per app hoeft na te denken hoe er het beste genavigeerd kan worden.

In een auto is het natuurlijk nog belangrijker dat een bestuurder weinig over de werking van de interface hoeft na te denken. Opsmuk en feature-bloat zijn onverstandig. "Effectieve apps geven net genoeg informatie in zo min mogelijk tijd, zodat de gebruiker er maar even een blik op hoeft te werpen en zijn aandacht op de weg kan houden", stelt de developersite van Android Auto.

Dag-nacht-modus

Google presenteerde Android Auto dit jaar op ontwikkelaarscongres I/O en de software moet de concurrentie aangaan met CarPlay van Apple. Net als er bij Android-toestellen een Open Handset Alliance is, heeft Google deze keer een Open Automotive Alliance in het leven geroepen. Over enkele maanden moet een Android Auto-SDK beschikbaar zijn.

In de voorbeelden hieronder zie je een aantal van de standaardinterfaces die de micro-apps zullen hanteren. Ook is er een automatische dag-nacht-modus, waarbij het beeld verspringt naar een duistere modus als de avond valt. Verder werkt Android Auto met een hoop van de Android-API's die ontwikkelaars al gewend zijn, zoals de notifications-API.

Foto's: (via developer.android.com)