De HP Compaq Dc7700 met een Intel Core2Duo-processor is een apparaat dat al een tijdje bij ons op de plank stond. Deze desktop werd zo nu en dan nog wel eens aangezwengeld om er een licht Linux-systeem op te testen. Deze computer kwam destijds met Windows XP voor geïnstalleerd bij ons binnen en wij hebben deze desktop flink misbruikt om het een en ander mee te testen.

In eerste instantie was het de bedoeling om Lubuntu op de laptop te installeren, maar wij vingen hier en daar geluiden op dat deze laptop niet altijd even goed overweg kon met verschillende Linux-distributies. Vooral de videochip werd niet altijd even goed herkend en veel distributies kunnen alleen beeld geven op een resolutie van 1024 x 768. Er zijn door de jaren heen al wel wat oplossingen aangedragen om de problemen te tackelen, maar wij besloten eens te kijken hoe een modernere versie van Windows het zou doen op deze desktop.

Meer RAM

Om te voorkomen dat de computer dicht zou slibben en het upgradeproces uren in beslag zou nemen hebben we de harde schijf helemaal leeggehaald en zijn we begonnen met een schone installatie. Wij hebben het werkgeheugen van de desktop voor de upgrade wel even uitgebreid van 2GB naar 4GB. In principe kan de pc overweg met maximaal 8 GB RAM maar voor dit experiment was 4GB voldoende.

Videokaart

Wij verwachtten, net als met de verschillende Linux-distributies, tegen problemen aan te lopen met de videochip en dat de 64-bit grafische drivers voor Windows 10 niet overweg kunnen met de oude videochip.

Toen Windows na de installatie startte werden wij begroet met een scherm op een resolutie van 1024 x 768. Hoger konden wij niet gaan. Geen verschil met Linux dus. We besloten op de website van HP te kijken of wij nog een driver konden vinden waar Windows 10 wat mee kon op het oude beestje.

HP is meestal wel netjes wat het ondersteunen van oudere hardware betreft. Jaren na het uitbrengen van laptops levert HP nog BIOS-updates bijvoorbeeld. Maar we blijven realistisch. Het leek ons sterk dat HP, naast Windows XP, nog andere (nieuwere) versies van Windows zou ondersteunen, maar dat viel mee.

Windows 7 Professional 32-bit is het laatste systeem waar HP nog een driver voor heeft staan op de website. Wij hadden echter een 64-bit videodriver nodig voor Windows 10 en besloten de gok te wagen en een oudere versie te downloaden. We gingen voor de Windows Vista Business 64-bit-versie.

De driver weigerde te installeren "Deze versie is niet compatible met dit besturingssysteem". Het uitvoeren als Administrator bracht ons iets verder maar na het herstarten van de pc werd de installatie alsnog afgebroken met hetzelfde bericht. Toch hadden wij wel de mogelijkheid hogere resoluties te selecteren. Dat viel ons dus alles mee.

Valt alles mee

De HP-desktop kon nog aardig meekomen en voor simpele office en internettaken was het allemaal nog goed te doen. De 3rd-party USB Wifi-adapter die onder Linux niet aan de praat te krijgen was werkte out-of-the-box onder Windows 10 en zelfs het kijken van video's ging makkelijk en soepel. Het zag er naar uit dat de Vista-driver zelfs hardwarematige acceleratie heeft ingeschakeld.

Het is bijzonder om te zien hoe goed Windows 10 werkt op deze computer. Wij zijn vooral gewend dat een nieuwere versie van Windows meestal zorgt voor onwerkbare computers die te traag zijn om normaal mee te werken. Wij kunnen wel zeggen dat dit experiment is geslaagd.

Uiteindelijk zal er wel weer een lichtere (64-bit) Linux-distributie op de computer belanden. Wellicht dat, als alle componenten goed worden herkend, wij nog een grotere snelheidswinst kunnen behalen en zelfs met 2 GB-ram goed kunnen werken.