Het ontsnappen van Google heeft voor mij vooral een privacy-reden. Google verzamelt een hoop data. Het bedrijf mag dan wel gestopt zijn met het scannen van je e-mailtjes, toch heeft Google meer dan genoeg informatie om een mooi profiel op te bouwen en te gebruiken voor het serveren van advertenties. Het is nou eenmaal nog steeds zo dat als je niet betaalt voor een dienst, jij zelf het product bent, dat is nou eenmaal Google's business model.

Celebrating our 5th edition


Op 28 september organiseren wij de 5de editie van IT Innovation Day. Onze sprekers gaan het gesprek aan over onderwerpen die niet alledaags en zelfs een tikkie controversieel zijn. Experts op het gebied van medisch zelfexperiment, cyber war, big data, de maakbare maatschappij, commerciële doeleinden van satellieten en de BotNet of Things.


Verwacht korte en krachtige sessies van gamechangers, die het experiment zijn aangegaan en zich uitspreken over de comfort- en gevarenzones die we binnenkort tegemoet treden.


Schrijf uzelf nu kosteloos in!


Al deze verzamelde data moet natuurlijk wel goed worden beveiligd en ik ben er van overtuigd dat Google z'n zaken wel op orde heeft, maar ik wil nog steeds niet al mijn data op één plek hebben staan. Gelukkig geeft Google je genoeg mogelijkheden en tools waarmee je je data kan managen en wissen.

Sociale impact

Een andere reden om Google weg te doen, is het maken van een 'gezondere' keuze voor betere media. Ik ben mij er als journalist terdege van bewust dat Google en Facebook de media-distributie domineren. Google search heeft amper concurrentie en de zoekalgoritmes bepalen min of meer welk nieuws de gemiddelde Googler voorgeschoteld krijgt.

Het belang van dit algoritme zorgt ervoor dat uitgeverijen en journalisten steeds vaker verhalen (moeten) schrijven die overeen moeten komen met de query's die de lezers gebruiken op Google. Dat betekent dus dat er in sommige gevallen nieuws minder objectief en neutraal wordt en dat is iets dat gevaarlijk zou kunnen zijn in een democratische maatschappij.

Google zegt hard z'n best te doen zo objectief mogelijk te zijn, maar het is nog steeds zorgwekkend genoeg om eens te kijken bij concurrenten.

Hoe mijn Google-vrije experiment begon

Toen ik besloot Google te laten vallen had ik net ontslag genomen bij een bedrijf dat Google mail en andere apps op een zakelijke manier gebruikte. Ik stopte met het gebruik van alle Google-producten toen ik ging freelancen. Als je een Android-gebruiker bent, is dit praktisch een no-go. Er zijn wel wat trucs om je toestel Google-vrij te maken, maar daar zal je aardig wat handelingen voor moeten doen, dat bewaren we voor een ander keer.

Ik gebruik zelf een combinatie van Windows pc's, macs en iOS-apparaten dus ik had niet echt last van vendor lock-in. Iedereen gebruikt Google op een andere manier maar ik focus mij vooral op het afscheid van Gmail, Docs, Drive, Calendar, Maps en Search.

Afscheid nemen van Gmail was makkelijker dan verwacht. Ik heb Yahoo! Mail, maar die had te veel reclame. De webinterface voor Apple Mail op icloud.com was al beter. Ik kwam uiteindelijk terecht bij Microsoft Outlook. De webinterface (en fantastische bijbehorende mobiele app) was voor mij het beste alternatief.

Google Docs werd vervangen door Office 365 en iWork voor iCloud. Ik vond ze beide beter dan docs omdat ik liever native apps gebruik dan web apps. Daarnaast vind ik ze er ook beter uit zien. Vooral iCloud. Apple's iWork voor iCloud lijkt heel erg op Google Docs en is online-only en gemaakt voor collaboration. Er is ook een mobiele app. Office 365 kan ook gebruikt worden door gebruikers die bekend zijn met de (oudere) Microsoft Office desktopversies.

Het was ook erg makkelijk om afscheid te nemen van Google Drive. Er zijn meer dan genoeg cloudopslag-aanbieders en ik was altijd al een grotere fan van Dropbox omdat de desktop- apps beter geïntegreerd zijn in het besturingssysteem. Het helpt ook niet echt dat, als ik onder Linux werk, ik nog steeds geen gebruik kan maken van een native client.

Ook Google Agenda heeft genoeg concurrentie, al is dit meer een persoonlijke keuze en mensen kunnen erg gehecht zijn aan hun agenda. Dat werd wel duidelijk toen Microsoft de Sunrise calendar app met pensioen stuurde. Gelukkig zijn er meer dan genoeg 3rd-party alternatieven, dus ook op dat gebied hoef je je geen zorgen te maken.

Wat ging er niet goed?

Tot nu toe ging het afscheid nemen van Google's diensten best goed, maar het was niet allemaal zo simpel. Sommige alternatieven zijn nou eenmaal niet zo goed als de diensten van Google.

Het lukte maar niet om Google Maps aan de kant te schuiven. De enige twee alternatieven die er nog een beetje toe doen zijn Waze en Apple maps, maar laten we eerlijk zijn. Beide diensten kunnen bij lange na niet op tegen Google Maps.

Waze heeft tenminste nog een web app en de grote community die achter deze dienst zit maakt het tenminste nog de moeite waard. Maar ja, Google maakt ook gebruik van de data van Waze in Google Maps. Je verliest dus alle extra's die Maps zo goed maken als je voor Waze kiest.

Google Search is simpelweg nog steeds de beste zoekmachine, punt! Maar als je dan toch op zoek gaat naar alternatieven, kijk dan eens naar Bing of DuckDuckGo. Bing is een geduchte concurrent, sommige features, als videosearch, zijn zelfs beter dan wat Google aanbiedt, maar Bing's algoritme is nou eenmaal niet zo goed als die van Google.

DuckDuckGo is niet zo uitgebreid als Google, maar deze dienst slaat dan ook geen data op. Dat is de usp van deze dienst. DuckDuckGo gebruikt onder andere zoekresultaten van Google waardoor de resultaten niet verkeerd zijn. Toch is het achterliggende algoritme van Google nog steeds het beste.

Terug bij Google

Ik heb vijf maanden Google vrij kunnen leven. Daarna werd ik aangenomen bij een ander bedrijf dat mij verzocht Google te gebruiken. Ik beschouwde het experiment als een succes totdat ik weer aan de slag ging bij een ander bedrijf.

Google heeft ons in z'n greep en dat is niet zo heel gek. Veel alternatieven komen gewoonweg niet in de buurt. Het hangt er natuurlijk vanaf welke diensten je zelf gebruikt en hoeveel waarde je eraan hecht. Mocht je zelf Google-loos zijn, zijn wij heel benieuwd naar je ervaringen.

Gebruik jij (nog) Google-diensten?
Ja, en dat blijf ik doen
Nee, ik heb afscheid genomen van Google
Nee, ik heb nooit Google gebruikt
Ja, maar ik sta op het punt te switchen naar iets anders
Poll Maker