Microsoft heeft het zwaar met z'n mobiele divisie. Windows Phone/Mobile is niet het succes geworden dat het bedrijf voor ogen had en heeft aangegeven dit jaar minder aandacht te besteden aan het platform. Ook ontwikkelaars zien het niet meer zitten en stoppen stuk voor stuk met het ontwikkelen en ondersteunen van apps voor het ecosysteem. Pasgeleden hebben enkele grote bedrijven, Amazon, PayPal en Waze, aangegeven niet langer een app te hebben voor het ecosysteem.

Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Hoewel Microsoft heeft aangegeven minder aandacht te besteden aan Windows 10 Mobile en nieuwe apps zelfs eerder uit te brengen voor Android en iOS, lijkt de softwarereus het mobiele besturingssysteem (en de bijbehorende hardware) toch niet helemaal los te laten. Het bedrijf probeert daarnaast ook nieuwe ontwikkelaars voor zich te winnen door makkelijke ontwikkelomgevingen beschikbaar te stellen en zelfs feestjes te geven op evenementen van concurrenten.

De laatste tijd komen er berichten naar buiten waaruit blijkt dat Microsoft bezig is met een inhaalslag. De Windows Mobile-toestellen ondersteunen op dit moment een aantal dingen niet die Android en iOS al jaren doen. Wij zetten een paar van deze ontwikkelingen voor je op een rijtje.

NFC/betaalfunctie

Microsoft heeft het al een hele tijd geleden beloofd, maar het lijkt erop dat het nu dan toch echt gaat gebeuren. De softwarefabrikant heeft in Build 14360 van Windows Mobile de mogelijkheid aangezet om te kunnen betalen met je smartphone. De Microsoft Wallet-app kan gebruikt worden om betalingen te doen met MasterCard- of Visa-accounts.

De functie wordt meegeleverd met de Windows 10 Anniversary update komende zomer maar gebruikers die nu alvast willen testen kunnen met hun Windows Insider-account alvast aan de slag met de nieuwe functie.

Vingerafdruk lezer

Android- en iPhone-gebruikers kennen deze functie al jaren. Unlock je smartphone met je vingerafdruk. Windows Phone-gebruikers hebben deze functie moeten missen. Daar gaat verandering in komen. Microsoft heeft aangekondigd biometrische hardware te ondersteunen. De camera kon natuurlijk al even gebruikt worden in combinatie met Windows Hello (alleen nog niet op smartphones), binnenkort komt daar dus ondersteuning voor de vingerafdruklezer bij. Er is op dit moment nog geen smartphone beschikbaar die een vingerafdruklezer aan boord heeft.

De ondersteuning voor vingerafdruklezers komt, net als de betaalfunctie, deze zomer uit en de eerste smartphone die er gebruik van zal maken is de HP Elite x3.

"Surface" Phones

En dat brengt ons meteen bij het volgende punt. De "Surface" Phone. Continuum mag op dit moment dan nog geen groot succes zijn, het bedrijf geeft niet op. Er gaan al behoorlijk lang geruchten over een Surface-telefoon en het lijkt erop dat dit uiteindelijk de weg is die Microsoft in wil slaan. Ook HP lijkt deze geruchten te versterken met de aankondiging van de Elite x3.

Het idee van een Surface Phone is het idee dat Continuum een stuk beter zou moeten werken dan dat het nu doet, onder andere door win32-apps te ondersteunen. Microsoft wil zich nog meer gaan richten op de zakelijke gebruiker met deze telefoons.

Let op: dit is op dit moment allemaal nog gebaseerd op geruchten. Wij weten nog niet in hoe verre Microsoft gaat inzetten op de zakelijk gebruiker en hoe Continuum gaat werken op de nieuwe toestellen. (het is nog niet eens zeker of ze uiteindelijk de naam Surface Phone kaan krijgen).

Wat wij wel met enige zekerheid kunnen zeggen is dat Microsoft het toestel in het eerste kwartaal van 2017 zal uitbrengen. Hp's Elite x3 komt hoogstwaarschijnlijk uit in September dit jaar.

Apps

Keer op keer lees je overal dat app-ontwikkelaars er de brui aan geven en Windows Phone/Mobile links laten liggen. Toch is er hoop. Niet alleen probeert Microsoft ontwikkelaars te bewegen tot het bouwen van universele-apps, er zijn ook wat ontwikkelaars die tegen de grote stroom ingaan en alsnog een gloednieuwe app uitbrengen voor het platform.

Steam bijvoorbeeld. Valve heeft enkele weken geleden een nieuwe app uitgebracht voor Windows 10 Mobile en Windows Phone 8.1. Gebruikers die onderweg willen chatten, ruilen en verzamelen met andere Steam-gebruikers kunnen dat nu ook eindelijk met hun Windows-smartphone doen. Ook kunnen gebruikers hun account beveiligen met de authenicator zonder een Android of iOS-toestel achter de hand te moeten hebben.

Ook racefans met een Windows 10 Mobile-apparaat kunnen een gat in de lucht springen. Formula 1 heeft een gloednieuwe universal-app uitgebracht voor het ecosysteem en heeft dezelfde features als de Android- en iOS versies.

Conclusie

Microsoft heeft nog een lange weg te gaan en het is nog maar de vraag of deze beslissingen het tij zullen keren. Het is leuk dat er eindelijk weer een paar grote namen een app bouwen voor het systeem, maar zal het voldoende zijn? Daarnaast kan je je afvragen of het toevoegen van features die andere ecosystemen al jaren hebben ervoor zal zorgen dat gebruikers toch weer voor een Windows-toestel zullen gaan.

Als je de fora erop na slaat lees je toch vaak dat veel Windows-Phone/Mobile-gebruikers zich verraden voelen. Windows Phone 7 werd vrij snel de nek omgedraaid, men moest uiteindelijk toch een Windows Phone 8-toestel aanschaffen om bij te blijven en ook bij de overstap van Windows Phone 8 naar Windows Mobile bleef een groot deel verbijsterd achter.

Wellicht dat Microsoft deze mensen alsnog kan overtuigen met gebruikersgemak door een zeer goed werkende Continuum. Zal het Microsoft lukken uiteindelijk toch Windows (Mobile) het derde ecosysteem te laten worden? Of zal het net zo eindigen als Windows Mobile 6.5 en de Kin?