Volgens wetenschapper Alex Wissner-Gross van de Havard universiteit produceren twee zoekactie op de zoekmachine van Google evenveel kooldioxide als 'het koken van een ketel theewater'.

Met elke ingevulde zoekterm, wordt tegelijkertijd 7 gram kooldioxide de lucht ingestuurd omdat de datacenters van Google die data moeten verwerken. Daarmee heeft het gebruik van de zoekmachine volgens de wetenschapper een serieuze impact op het milieu. Dit baseert hij op onderzoek waarvan de gedetailleerde resultaten binnenkort worden gepubliceerd.

Energie-intensief

Het precieze aantal datacenters dat Google onder beheer heeft is onduidelijk. Het internetbedrijf opereert bijvoorbeeld vanuit locaties in de provincie Groningen, en in België en Duitsland. De meeste datacenters bevinden zich in de Verenigde Staten. Volgens onderzoeksbureau Gartner zijn datacenters verantwoordelijk voor twee procent van de wereldwijde CO² uitstoot. "Datacenters zijn enorm energie-intensieve fabrieken," aldus Evan Mills, wetenschapper verbonden aan de Lawrence Berkeley National Laboratory in Californië, tegenover de Times.

Een zoekterm wordt niet door een enkel datacenter behandeld. Een zoekopdracht gaat naar meerderde locaties. Het snelst gegenereerde resultaat verschijnt op het scherm van de zoeker.

Veel lager

Googl reageert als door een wesp gestoken. In een reactie stelt het bedrijf juist dat het veel doet op het gebied van energiezuinige datacenters. Het bericht onthult niet hoeveel locaties het bedrijf onder haar beheer heeft, maar Google vindt dat het zelf relatief weinig broeikasgassen uitstoot.

Een enkele, ingevoerde zoekterm zou volgens slechts Google 0,2 gram koolstofdioxide opleveren. Bovendien werkt het bedrijf mee aan een initiatief om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen om zo "vele keteltjes thee" te besparen, aldus Urs Hölzle, mamanger operations bij de zoekgigant.