Een traditioneel beeldscherm is in direct zonlicht niet of nauwelijks te lezen omdat de zon het backlight overstemt. Bij het nieuwe beeldscherm van LG, dat tijdens de CES in januari 2009 onthuld zal worden, zijn de zaken volledig omgedraaid, meldt TG Daily.

Vier keer zo hoog contrast

Met één druk op de knop kan het beeldscherm worden overgeschakeld van de gewone modus waarbij de verlichting van het scherm gewoon via backlight plaatsvindt, naar de reflectieve modus waarbij het zonlicht voor de verlichting van het scherm zorgt. Volgens LG levert de reflectieve modus een contrast ratio op die tot vier keer zo hoog is in vergelijking met ander LCD-schermen.

De technologie lijkt sterk op een techniek die wordt toegepast in de XO, de kinderlaptop van het One Laptop Per Child project. Ook deze computer beschikt over een beeldscherm dat binnen middels een backlight wordt verlicht en buiten buiten het zonlicht reflecteert. Het beeldscherm voor buiten is te vergelijken met de display in een rekenmachine, en toont uitsluitend monochroom afbeeldingen.

Energiebesparing van 75 procent

Het vernieuwende karakter van het LG-beeldscherm zit hem echter niet zozeer in het verhoogde contrast, maar vooral in de energiebesparing die de technologie oplevert. Het beeldscherm is één van de meest energievretende onderdelen van een notebook. In de reflectieve modus zal het beeldscherm 75 procent minder energie gebruiken dan in de backlight modus.

LG zegt nog niet wanneer de nieuwe display definitief op de markt zal komen. Ook de prijs is nog niet bekend.