Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een methode ontwikkeld om fotovoltaïsch materiaal (ook wel PV-cellen) direct op een vel normaal papier te printen. Daarmee creëren de Amerikanen een goedkoop alternatief voor conventionele zonnecellen, zo meldt Techeye.

Chipszak

Op die manier is het mogelijk om kabels direct op het met PV-cellen bedrukte papier aan te sluiten. Die zijn zo te gebruiken als energiebron. Met behulp van een proces dat vergelijkbaar is met het bedrukken van de binnenkant van een chipszak met een zilveren laag. Het printen van de zonnecellen beschadigt het papier dus niet.

De Amerikaanse wetenschappers zijn niet de eersten die proberen om onderdelen van zonnecellen op papier te drukken. Maar tot nog toe was het altijd nodig om het papier eerst te coaten met een beschermende laag. Deze techniek kan het zonder omdat het tijdens het drukproces gas in plaats van vloeistof gebruikt. Toch blijft de temperatuur van het materiaal onder de 120 graden Celsius.

Vouwen en ontvouwen

Dat betekent dat het traditionele glassubstraat waar fotovoltaïsche cellen nu op worden gedrukt niet alleen ingewisseld kan worden voor papier maar ook voor bijvoorbeeld plastic en stof. De mogelijkheden zijn volgens de onderzoekers schier oneindig. Zo kunnen de cellen op plastic geprint worden. Dat plastic kan dan weer duizend maal gevouwen en ontvouwd worden zonder dat er capaciteitsverlies optreedt.

De onderzoekers zijn er bovendien van overtuigd dat hun methode gebruikt kan worden om het record van het aantal watt opgewekte stroom per kilogram te verbreken. Op dit moment zijn de cellen nog niet zo heel efficiënt. De onderzoekers hopen in de nabije toekomst een kleine elektrische gadget van stroom te kunnen voorzien.

Vanwege de combinatie van lage kosten en robuustheid zou het materiaal zeer geschikt zijn voor gebruik in ontwikkelingslanden.