Een federale rechter in de VS heeft bepaald dat er geen class-action rechtszaak komt. Dat betekent de mensen die zich misleid voelen door de Vista Capable-sticker niet langer als collectief worden gezien. Klagers kunnen alleen nog op individuele basis doorprocederen. Een verzoek van Microsoft om de hele rechtszaak te schrappen werd door de rechter niet gehonoreerd.

"We zijn tevreden met dit besluit van de rechter, waardoor er slechts 6 individuele zaken overblijven", schrijft Microsoft-woordvoerder David Bowermaster in een e-mail aan de IDG nieuwsdienst. Door het besluit van de rechter kunnen de 6 Amerikanen wel individueel doorprocederen, maar omdat ze het alleen afzonderlijk moeten doen kunnen ze de krachten niet bundelen. Volgens de rechter is door klagers tot nog toe onvoldoende aangetoond dat het Vista Capable-programma tot nadelige gevolgen voor de consument heeft geleid.

Halve Vista-ervaring

De Vista Capable-zaak draait om het niet goed functioneren van Windows Vista op de computers die verkocht werd als geschikt voor Vista, met de zogenaamde Vista Capable-sticker. Een klein jaar voor de release van Vista was deze sticker te vinden op menig computer om de pc-verkoop in aanloop naar de introductie van Vista op peil te houden.

Uiteindelijk bleek Vista bij veel gefrustreerde klanten maar deels te werken op de nieuwe computers. In veel gevallen bleek dat het apparaat niet in staat was om alle opties van Vista Premium te draaien, zoals de Aero-interface, dat veel vraagt van een grafische kaart.

Pijnlijke details

Een getuigedeskundige in de zaak berekende eerder dat Microsoft 1,5 miljard dollar heeft verdiend aan XP-licenties op pc's die niet Vista Premium Ready waren. Ook kwamen er talloze pijnlijke details boven water. Zo werd Microsoft onder druk gezet door Intel om de hardwarecriteria voor Vista Capable te verlagen. PC-fabrikanten zoals HP, die net hadden geïnvesteerd in duurdere chipsets, waren hier furieus over.