Volgens een team onderzoekers aan de University of Washington, gebeuren deze dingen veel vaker dan werd gedacht. Om aan te tonen hoe vaak, heeft het team een interactieve online 'landkaart' ontwikkeld, die iedere vijftien minuten wordt ververst. Op deze kaart wordt getoond waar de probleemgebieden op internet zich bevinden. Gekleurde vlaggetjes tonen de probleemgebieden, waarbij de ip-adressen worden weergegeven die daar hinder van ondervinden, meldt NetworkWorld.

Probleemgebieden ontdekken en identificeren

De landkaart is het resultaat van een Internet monitoring system, dat door het team Hubble wordt genoemd, als eerbetoon aan de ruimtetelescoop. De internethubble werd op 17 september 2007 gelanceerd, en gebruikt verschillende technieken om probleemgebieden te ontdekken en daarna te identificeren. Er ontstaat een probleemgebied wanneer het ene internetadres geen contact kan krijgen met een ander internetadres, terwijl de fysieke link gewoon operationeel is. Internetverkeer lijkt dan te verdwijnen in een zwart gat.

Vaker en langer dan gedacht

Volgens de onderzoekers komen dit soort zwarte gaten veel vaker voor dan gedacht, en duren ze daarbij ook nog eens veel langer dan de onderzoekers zelf hadden gedacht. Tijdens een periode van drie weken vond Hubble meer dan 31 duizend bereikbaarheidsproblemen, waarbij meer dan 10 duizend internet prefixes betrokken waren (iedere prefix had betrekking op een groep IP-adressen). Bij 21 duizend van deze problemen bleken enkele computers wel toegang te hebben tot de locatie en andere weer niet. 5 duizend van de probleemgebieden waren volledig onbereikbaar.

Geen manier om te detecteren

De meeste zwarte gaten waren binnen een uur weer verdwenen, maar meer dan zestig procent (19 duizend probleemgebieden) had daarvoor langer dan twee uur nodig. Tien procent was na 24 uur nog niet opgelost. Uit het onderzoek bleek eveneens dat internetproviders geen manier hebben om een zwart gat te detecteren en vervolgens te verhelpen.

Hulp van mailinglijsten

In een online verslag laat het team van Hubble weten dat netwerkbeheerders zich meestal beroepen op mailinglijsten zoals die van the Internet Security Operations Task Force en de North American Network Operators Group. Op dit soort lijsten verschijnen regelmatig berichten van gebruikers die niet begrijpen waarom anderen hun sites niet kunnen bezoeken of welke sites zij niet kunnen bezoeken. Dit is voor internetproviders op dit moment de enige manier om een probleem te lokaliseren.

Basisprincipe internet ondermijnd

Het feit dat deze problemen op zo'n grote schaal voorkomen en vaak zo lang duren, ondermijnt het basisprincipe van internet, namelijk dat ieder adres altijd vanaf ieder adres te benaderen is. Sinds Hubble begon met scannen zijn er echter al meer dan 885 duizend zwarte gaten aangetroffen. Hubble verzamelt zijn informatie met behulp van testberichten en sondes die verstuurd worden via PlanetLab, een wereldwijd netwerk van 800 computers, dat is opgezet voor het ontwikkelen van nieuwe netwerkservices. Hubble gebruikt 100 van deze computers, verdeeld over meer dan 40 landen, om het internet voortdurend te scannen. Volgens het onderzoeksteam kan Hubble op deze manier 90% van het internet op een betrouwbare manier scannen.