Het webwinkelpatent van Amazon ligt al jaren onder vuur. Het US Patent and Trademark Office (USPTO) heeft nu besloten het patent grotendeels in stand te houden. De Nieuw-Zeelandse acteur Peter Calveley had in 2006 gevraagd de geldigheid van het patent opnieuw te onderzoeken.

Online afrekenen

Het 1-Click patent betreft de methode waarbij consumenten met 1 muisklik een aankoop kunnen doen, nadat ze eerder betaal- en bezorggegevens hebben ingevoerd. Critici stellen dat het patent veel te algemeen is en concurrentie onmogelijk maakt. Concurrerende webwinkels kunnen niet zelf met een gemakkelijke afrekenmethode komen, want patentschending ligt op de loer.

Apple heeft licentie

Amazon heeft de aanvraag voor dit patent al in 1997 ingediend. Het kreeg in 1999 het octrooi in handen. Apple nam al in 2000 een licentie op het 1-Click patent van Amazon. Amazon en concurrent Barnes & Noble hadden het meerjarig conflict over het patent.

Amazons patent komt nu grotendeels ongeschonden uit de evaluatie van de USPTO. Toch zijn er nog de nodige aanpassingen gemaakt. Inbreuk op het patent geldt voortaan alleen voor webwinkels die de mogelijkheid bieden om met 1 klik te betalen náást de methode van het vullen van een online-winkelwagen.