Het Nederlandse bedrijf is hiervoor momenteel druk in gesprek met diverse isp's. Diverse providers, waaronder Cistron, SpeedXS, Eweka, hebben inmiddels aangegeven de nieuwe diensten te zullen gaan aanbieden. In eerste instantie zal de dienst in twee varianten worden aangeboden: 500 MB en 1 GB. De adviesprijs is respectievelijk 6,95 en 9,95 euro per maand. De minimale contractduur is een jaar. De virtuele schijfruimte is vooral bedoeld voor consumenten die geen verstand hebben van complexe backupsoftware, maar wel op een veilige manier bestanden wil archiveren, aldus MYdrive. "Geld breng je naar een bank. Waarom kan dat niet met je digitale bestanden?", vraagt bedenker Rogier van de Weijer van MYdrive zich hardop af. "Ik heb zelf een crash van mijn harde schijf meegemaakt waarbij ik veel bestanden ben kwijtgeraakt. Dat zette mij aan het denken." Van de Weijer is inmiddels met `vrijwel alle Nederlandse internetproviders' in gesprek. "Ik heb er goede hoop op dat MYdrive als platform door alle isp's wordt geaccepteerd. In de loop van dit jaar zouden dus vrijwel alle isp's de nieuwe dienst moeten kunnen bieden." De providers zijn vrij in de manier waarop ze de dienst aanbieden. Volgens Van de Weijer is de kans groot dat zij dit als toevoeging aan hun bestaande (adsl-)abonnementen zullen hangen.

Aanvullende diensten

Hetzelfde concept wil MYdrive ook in het buitenland van de grond krijgen. Eerst wil de bedenker in Nederland even de kat uit de boom kijken. "Vooralsnog zijn het alleen abonnementen. We willen natuurlijk wel aanvullende diensten introduceren. Hierbij kun je denken aan een digitale printdienst voor de foto's op je virtuele harde schijf." Ook andere vormen van MYdrive, bijvoorbeeld tijdelijke verhuur van schijfruimte, behoren tot de mogelijkheid. "MYdrive als nutsvoorziening klinkt zeker leuk. Hiervoor hebben we echter eerst een kritische massa nodig."

Werking

Om de MYdrive-dienst te kunnen gebruiken, dienen klanten een klein softwareprogrammaatje te installeren. Hierdoor ziet het besturingssysteem de `gehuurde' opslagruimte als virtuele harde schijf, vergelijkbaar met een usb-stick. De software is volgens Van de Weijer geschikt voor Windows en Linux. Een Mac-versie wordt nog overwogen. "De werking is verder simpel. De bestanden die je wilt archiveren worden lokaal gecomprimeerd en versleuteld tot één bestand en naar de server verstuurd. Hierna worden alleen nog eventuele wijzingen verwerkt om het bandbreedtegebruik te beperken."