Een andere historische mijlpaal is dat smartphones ook voor het eerst mobiele telefoons hebben overtroffen. In 2013 namen smartphones vijfenvijftig procent van de mobiele telefoonmarkt in. Het jaar daarvoor was dat nog tweeënveertig procent. De totale mobiele telefoonmarkt groeide met vijf procent. Dit meldt IDC naar aanleiding van hun Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker.

Volgens de analisten van IDC zijn niet alleen low-budget-toestellen verantwoordelijk voor de groei, maar ook smartphones met grote schermen.

Samsung marktleider, Apple sluit 2013 goed af

Samsung is nog steeds met eenendertig procent onbetwist marktleider. Apple moest een paar procent marktaandeel inleveren en staat nu op vijftien procent. De iPhone-maker wist trouwens in het laatste kwartaal wel weer terug te komen, wat zonder twijfel te danken is aan de uitrol van de iPhone 5. Opvallende stijgers in de smartphone markt zijn Lenovo en LG

Tot slot is er slecht nieuws voor Nokia. In de cijfers over de totale mobiele telefoonmarkt slonk hun marktaandeel in 2013 met maar liefst vijfentwintig procent.

Top 5 smartphone-makers in het laatste kwartaal van 2013 (bron: IDC)