Een federaal gerechtshof in Canada stelt dat het patent terecht is. Daarmee heeft het hof een eerder besluit van het Canadese patentbureau verworpen, schrijft de Canadese krant Globe and Mail.

Volgens de rechter was de beslissing van het patentbureau om de aanvraag van Amazon te verwerpen gebaseerd op een 'fundamentele juridische fout'. Rechter Michael Phelan verklaarde dat Amazons systeem wel degelijk octrooieerbaar is, omdat eerder ook patenten voor bedrijfsmethodes zijn toegestaan.

Het webwinkelpatent van Amazon ligt al jaren juridisch onder vuur. Maar het Amerikaanse patentbureau besloot eerder dit jaar na vier jaar onderzoek ook dat het patent van Amazon overeind blijft.

Online afrekenen

Het 1-Click patent betreft de methode waarbij consumenten met 1 muisklik een aankoop kunnen doen, nadat ze eerder betaal- en bezorggegevens hebben ingevoerd. Critici stellen dat het patent veel te algemeen is en concurrentie onmogelijk maakt.

Concurrerende webwinkels kunnen niet zelf met een gemakkelijke afrekenmethode komen, want patentschending ligt op de loer.

Apple heeft licentie

Amazon heeft de aanvraag voor dit patent al in 1997 ingediend. Het kreeg in 1999 het octrooi in handen. Apple nam al in 2000 een licentie op het 1-Click patent van Amazon.

Het Amerikaanse patentbureau maakte eerder dit jaar wel de nodige aanpassingen. Inbreuk op het patent geldt voortaan alleen voor webwinkels die de mogelijkheid bieden om met 1 klik te betalen náást de methode van het vullen van een online-winkelwagen.