Onderzoeksbureau IDC concludeert dat Google Docs momentum heeft. Die conclusie trekt het op basis van een enquête onder 262 managers. Daarvan geeft 19,5 procent aan dat Google Docs "breed in gebruik" is in de eigen organisatie. Nog eens 25,2 procent zegt dat die applicaties over een jaar breed in gebruik zijn.

IDC heeft dit onderzoek uitgevoerd onder managers bij bedrijven van uiteenlopende omvang. Eenderde betreft ondernemingen met minder dan 100 werknemers, eenderde met 100 tot 5000 medewerkers, en nog eens eenderde met meer dan 5000 werknemers. 80 procent van deze bedrijven bevindt zich in de Verenigde Staten.

Van 5 naar 20 procent

In eenzelfde onderzoek van twee jaar terug was het online-kantoorpakket van de internetreus nog nauwelijks aan de orde in het bedrijfsleven. In december 2007 gaf 5 procent van de respondenten aan dat Google Docs breed gebruikt werd. Bij beide onderzoeken is niet gemeten of het gaat om gratis of betaald gebruik van Google's SaaS-aanbod (software as a service).

Het oprukken van Google gaat echter niet ten koste van Microsofts kantoorsoftware. Van de ondervraagden geeft 97 procent nu aan dat Microsoft Office ook gebruikt wordt in de hele organisatie. Google Docs lijkt hierbij dus complementair aan Office, een constructie die Microsoft ook nastreeft voor zijn Office Web Apps. Daarvoor is nu net een gesloten - en functioneel nog beperkte - bètatest begonnen.

Online-Office hard nodig

Analist Melissa Webster van IDC voorspelt dat Microsoft toch last kan krijgen van Google en ook andere aanbieders van online-kantoorapplicaties. "Ik denk dat Microsoft nu echt in deze markt moet stappen voordat Google meer momentum wint", zegt ze in een e-mail aan Internetnews.com.

Zij stelt dat het IDC-onderzoek duidelijk aangeeft dat de internetreus terrein wint op het gebied van gezamenlijke (collaborative) documentbewerking. "Google heeft nu ook offline bewerkingsmogelijkheden met synchronisatiemogelijkheden, dus het probeert zeker de tekortkomingen van een SaaS-only oplossing aan te pakken."