Grotere eisen aan de schaalbaarheid van netwerken stellen tegelijkertijd specifieke eisen aan verschillende IT-omgevingen. Omdat één deksel niet meer op zoveel potjes past, grijpen veel organisaties naar de vrije aanpasbaarheid van open source-oplossingen om in het netwerk in te zetten.

In veel gevallen gebruiken netwerkleveranciers open source-producten om hun eigen zakelijke oplossingen op te bouwen. In andere gevallen vormen ze de onderliggende technologie die enkele van de belangrijkste netwerken ter wereld in de lucht houden.

Netwerkspecialisten denken dat er een grote omslag binnen netwerkbeheer bezig is en dat open source een primaire rol speelt in next-gen IT, vooral bij providers. We kijken naar tien projecten die van fundamenteel belang zijn voor deze omslag in de netwerksector.

1. FD.io

FD.io staat voor Fast Data input/output en het is een open source project van verschillende open library's die het doel hebben om netwerkdata sneller en efficiënter te verwerken. FD.io richt zich op een hoge throughput, lage latency en efficiënte IO voor open sorce-netwerken. Onder meer Cisco droeg aan het project bij met zijn Vector Packet Processing (VPP) en anderen richten zich op programmeerbaarheid, hardwareversnelling en integratie met andere systemen.

De componenten worden doorgaans gebruikt met andere projecten als OpenDaylight, OpenNFV en OPenStack. De onderdelen zijn gemaakt om te werken met een breed aanbod aan doorsnee hardware, inclusief x86, ARM en PowerPC. Verder zijn grote namen als Ericsson, Cisco en Intel aan het project verbonden.

Meer informatie over FD.io

2. Mano

Mano is bedoeld als open source softwareproject om SDN's en netwerkvirtualisatie te beheren en als orchestrationtool daarvoor. Het richt zich op taken als uitrol op meerdere locaties, onboarding of virtualisatie van netwerkfuncties (NFV), packaging voor NFV's, installatie en upgrades van een SDN, het maken van ontwikkelomgevingen, service modeling en het moet zich bewust zijn van het platform. De European Telecommunications Standards Institute (ETSI) is kartrekker van dit project.

Meer informatie bij ETSI over Mano

3. ONAP

Het Open Networking Automation Platform (ONAP) is de combinatie van telco AT&T's ECOMP en het Open-O orchestrationplatform. Het project richt zich in eerste instantie op het maken van een orchestrationplatform en open source automatisering van telecomproviders om SDN's te draaien en virtuele netwerkfuncties te bieden. De meer dan tien miljoen regels code bevatten onder meer processen om netwerken en netwerkfuncties te onboarden, en om orchestration, inventaris en policy's te beheren in het hele netwerk.

Meer informatie over ONAP

4. OpenDaylight

Deze modulaire open source SDN-controller is in 2013 gestart en valt onder de Linux Foundation. Het is een serie softwarepakketten waar gebruikers stukjes - of het hele project - van kunnen gebruiken om softwarecontrollers voor hun virtuele netwerken te maken.

Veel leveranciers ondersteunen de open source-code in hun commerciële SDN-controllers, inclusief Ericsson, Brocade, HPE, Ericsson en Inocybe. De OpenDaylight Foundation, die de ontwikkeling van de broncode beheert voor de Linux Foundation, meldt dat er 27 gebruikersgroepen zijn opgericht voor OpenDaylight, verspreid over de hele wereld.

Meer informatie over OpenDaylight

5. OpenFlow

De eer van het eerste gestandaardiseerde SDN-protocol in de markt gaat naar OpenFlow. Het is ontwikkeld op Stanford University waar het protocol werd ontwikkeld om te bepalen hoe de controlplane communiceert met de dataplane in SDN-omgevingen.

OpenFlow zelf is geen open source project, maar de open standaarden die worden ontwikkeld door de Open Networking Foundation en OpenFlow bevatten de belangrijkste standaarden in de SDN-markt. OpenFlow-standaarden worden ondersteund in routers en switches van Juniper, Cisco, Alcatel-Lucent, Ericsson, Huwaei en vele anderen.

Meer informatie over OpenFlow

6. OpenNFV

Network Functions Virtualization (NFV) is het idee dat je netwerkapplicaties die voorheen in dedicated hardware werden gebruikt, zoals firewalls en load-balancers, worden geïmplementeerd als software. Het doel van het project is om zulke componenten open source te maken. OpenNFV heeft een referentieplatform gebouwd waar bedrijven NFV-componenten op kunnen bouwen en uitrollen, met het doel alles te kunnen integreren op systeemniveau.

Het project wordt voornamelijk gebruikt door ISP's en telecombedrijven. Het project valt onder de Linux Foundation en heeft onder zijn 53 bedrijfsleden grote namen als SUSE, Intel, Huawei, Red Hat, Cisco, Juniper, IBM en Juniper.

Meer informatie over OpenNFV

7. OpenSwitch

Dit is een modulair Linux-gebaseerd open source besturingssysteem voor netwerken (NOS) binnen de Linux Foundation. Het biedt layer 2- en layer 3-mogelijkheden, en is bedoeld om op hardware als switches en routers te draaien die zijn ontworpen met de specificaties van het Open Compute Project. Premium leden zijn onder meer Mellanox, Broadcom, Extreme Networks, HPE, Barefoot Networks, Dell EMC, Cavium en Snaproute.

Meer informatie over OpenSwitch

8. CORD

Centrales van telco's en providers bevatten meestal een heleboel verschillende hardware- en softwareoplossingen om diverse aspecten van het netwerk te beheren. Het idee van Central Office Re-architected as a Data Center (CORD) is dat een software defined-platform voor deze centrales gebruikt kan worden op normale servers, onbekende of zelf samengestelde switches en open source-software.

Meer informatie over CORD

9. OpenvSwitch

OVS is een open source virtuele switch met een Apache-licentie. OpenvSwitch kan worden gebruikt als virtuele-, software- of netwerkswitch in een netwerkomgeving. De software wordt gebruikt om te verbinden met virtuele machines binnen een host, of virtuele machines verspreid over meerdere hosts. Het ondersteunt veelgebruikte netwerkprotocollen als OpenFlow, VLAN-tagging, port-mirroring en meer.

Meer informatie over OpenvSwitch

10. ONOS

Het Open Networking Operating System (ONOS) omschrijft zich als een open source SDN-besturingssysteem dat geschikt is voor telco's, Het richt zich dan ook op providers die een open source-besturingssysteem willen om hun eigen SDN-software op te bouwen of draaien.

Meer informatie over ONOS