Iedere Linux-distributie kenmerkt zich door unieke kwaliteiten. Waar de ene distro uitblinkt in een eenvoudige installatie, is de ander weer sterk in apps en draait de ander beter op oudere systemen. Omdat ieder systeem claimt het beste te zijn sinds gesneden brood, is dit een korte inleiding tot de beste distributies voor beginnende gebruikers.

Maak je geen zorgen, je kan al deze distributies makkelijk testen zonder de boel te installeren. Zo kan je kijken of het echt wat voor je is. De meeste distributies helpen je zelfs op weg om de installatiemedia te maken of kunnen vanuit je huidige besturingssysteem (meestal Windows) geïnstalleerd worden.

1. Ubuntu

De bekendste en populairste distributie van allemaal is Canonical's Ubuntu en dat is niet zonder reden. De leverancier timmert al jaren aan de weg met deze zeer complete distributie die zich onderscheidt op vlak van gebruiksgemak en robuustheid.

Ubuntu is gebaseerd op Debian, wat gezien wordt als de meest solide professionele distributie van allemaal. Hoewel het voor gebruikers wennen is te werken met de übersimpele Unity-interface, heeft Canonical afgelopen versies hard gewerkt deze te verbeteren en is de aanvankelijke kritiekstorm op de gebruiksomgeving gaan liggen. Mocht je nog steeds niet blij worden van Unity, kan je kiezen voor een van de vele varianten waaronder Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Ubuntu-Mate en, sinds kort, Ubuntu Budgie.

Maar goed, om de beginnende gebruiker niet meteen lastig te vallen met keuzestress, raden wij aan gewoon te gaan voor de standaard Ubuntu.

Versie 16.04 is de laatste LTS (Long Term Support)-versie die je op dit moment kan downloaden. Als je het nieuwste van het nieuwste wilt hebben op Ubuntu-gebied kan je gaan voor versie 16.10.

Durf je het niet aan een installatiemedium te maken om het systeem te proberen? Geen zorgen, je kan het systeem ook online via je browser proberen door op deze link te klikken.

2. Chalet OS

Ontwikkelaar Dejon Petrovic heeft een Linux-distributie gebouwd speciaal voor (ex) Windows-gebruikers. Deze nieuwe distributie is gebaseerd op Ubuntu 16.04 LTS en maakt gebruik van dezelfde repositories. Petrovic heeft deze Distributie gebouwd om mensen die alleen Windows kennen makkelijker te laten switchen naar Linux. "We kennen allemaal wel iemand die wilde switchen naar Linux maar daar uiteindelijk niet in slaagde. Het systeem dat deze persoon probeerde, verschilde te veel met wat die gewend was. Er waren te veel nieuwe dingen en de oude onderdelen stonden niet waar hij ze verwachtte," aldus Petrovic.

Een andere handige feature in dit systeem is de applicatie genaamd Start Point. Dit programma is gemaakt om nieuwkomers op weg te helpen en ze wegwijs te maken in ChaletOS (of Linux in het algemeen) Deze applicatie heeft videotutorials, artikelen en software-aanbevelingen aan boord.

In deze nieuwe versie is ook de Style Changer aangepakt. Deze applicatie maakt het mogelijk het uiterlijk van het systeem te wijzigen. "Style Changer is herschreven en alle templates zijn van de grond af opgebouwd," schrijft Petrovic. ChaletOS zorgt er in elk geval voor dan een van de, inmiddels al niet meer relevante, anti-Linux-argumenten nog minder relevant wordt.

Hoewel ChaletOS out-of-the-box al best veel op Windows 10 lijkt, kan je het geheel compleet maken door de officiële Windows 10-icon pack te installeren om het systeem als twee druppels water te laten lijken op Microsoft's besturingssysteem.

3. Fedora

Fedora is een van de twee Linux distributies die is ontstaan toen Red Hat stopte met Red Hat Linux. Het bedrijf heeft alles ingezet op Red Hat Enterprise Linux. Fedora is de (nieuwe) gratis variant en is een van de best ondersteunde systemen. Daarnaast zit er een gigantische community achter en wordt er door gigantisch veel fans en bedrijven aan gewerkt.

Lees ook: 8 mooie features van Fedora 24

4. Elementary OS

Hoewel Elementary OS gezien kan worden als een afgeleide van Ubuntu, zijn er aan het oppervlak weinig overeenkomsten te ontdekken. Deze distributie werkt met een totaal andere interface waarin enorm veel aandacht in het design is gelegd. Dit Pantheon-ontwerp lijkt op dat van OS X; het toverwoord luidt 'eenvoud'. Hoewel er standaard weinig apps beschikbaar zijn, kun je via de Ubuntu-bibliotheken gewoon alle applicaties installeren, die je binnen Ubuntu ook zou kunnen, gebruiken.

Deze Linux distributie is overigens niet gratis, maar je mag zelf bepalen hoeveel je betaalt voor het systeem.

5. Zorin OS

Voor wie echt niets anders gewend is dan met Windows te werken, is Zorin OS wellicht de meest geschikste distributie. De gratis Core-versie van het product geeft je de mogelijkheid te kiezen tussen een Windows XP, Windows 7 of GNOME2 gebruiksinterface. Ben je bereid 9,99 euro te betalen voor de Ultimate-editie, dan kun je hierin daar bovenop kiezen voor een OS X, Windows 2000 of Ubuntu Unity-gebruiksomgeving.

Zorin is standaard uitgerust met bekende software als Google Chrome, kantoorpakket LibreOffice en Wine waarmee je Windows-applicaties binnen Linux kunt draaien. Net als Elementary OS is het pakket gebaseerd op Ubuntu, wat maakt dat er een breed scala applicaties beschikbaar is om aanvullend te installeren.

6. Linux Mint

In 2013 werd Linux Mint uitgeroepen tot 'beste distributie voor newbies' en nog steeds gooit het systeem hoge ogen qua gebruiksgemak. Ook Mint is gebaseerd op Ubuntu/Debian wat het een krachtig en retestabiel OS maakt. Hoewel Mint er alles aan doet om het besturingssysteem zo toegankelijk mogelijk te maken, werkt het OS met de gebruiksomgevingen Cinnamon, MATE, KDE en Xfce wat voor Windows-gebruikers even wennen zal zijn. Cinnamon is overigens de meest geroemde van de vier en lijkt nog het meest op Windows 7.

Voordeel van deze distributie is dat je 'm kant-en-klaar met audio- en videocodecs kunt installeren waardoor je alle bekende mediabestanden direct kunt afspelen zonder daarvoor aanvullende software te installeren. Helaas is ook Mint gebaseerd op Ubuntu 16.04 wat maakt dat je geen gebruikmaakt van de laatste aanpassingen in de Linux-kernel.

7. Deepin

Het Chinese OS Deepin dankt zijn naam aan de Deepin Desktop Enviroment (DDE) die wordt aangeprezen als intuïtief en eenvoudig in gebruik. Die woorden maakt het waar, want ook dit is een systeem dat de overstap van Windows zo pijnloos mogelijk maakt. De installatie is ontzettend eenvoudig - al ontbreekt de Nederlandse taal - en qua werking lijkt het OS op Windows 8 in de zin dat het gebruikmaakt van de hoeken van het scherm om snel zaken als applicaties en instellingen op te roepen als je daarin met de muis beweegt.

De rest van het besturingssysteem doet nog het meest denken aan Apple. Zo zien we onderaan een dock die lijkt op die binnen OS X en worden apps á la iOS desgewenst gesorteerd in mapjes op de desktop. Standaard zijn Chrome, Flash, LibreOffice aanwezig, maar kunnen via de Ubuntu-store aanvullende apps worden geïnstalleerd.

8. RoboLinux

Gebruikers die al heel lang tegen het overstappen naar Linux aanhikken maar het niet doen vanwege die ene Windows-only-applicatie waar geen alternatief voor is, hebben geluk. Ook voor hen is er een Linux die ze (zonder te rommelen met WINE) op weg kan helpen.

RoboLinux is een op Debian gebaseerde distributie die als voornaamste doel heeft het draaien van Windows-applicaties zoals deze ook gewoon binnen Windows zelf draaien. Dus zonder de steile leercurve voor installatie, compilatie en het gebruik die voor Linux-alternatieven noodzakelijk zijn.

RoboLinux maakt gebruik van GNOME, KDE, Xfce en LXDE gebruiksomgevingen en herbergt de Stealth VM virtuele machine waarin Windows-applicaties native gedraaid kunnen worden. Dit levert weliswaar wat overhead op, maar gezien de lichtgewicht opzet van het besturingssysteem moet het ook op oudere computers prima kunnen draaien.

9. Sabayon Linux

Sabayon Linux is op Gentoo gebaseerd en biedt gebruikers een zo compleet mogelijk pakket out-of-the-box. Alle bekende applicaties zijn aanwezig en worden bovendien constant bijgewerkt zodat je altijd met de laatste versie werkt.

Het Italiaanse Sabayon werkt het liefste met de KDE-gebruiksomgeving en biedt uitgebreide ondersteuning voor hardware. Nadeel is wel dat de Gentoo-applicatiebibliotheek redelijk beperkt is. Ook zijn de prestaties niet de beste van dit lijstje distributies.

10. Netrunner

Tot slot kijken we in dit lijstje naar het op Kubuntu/Debian gebaseerde Netrunner wat met een getweakte KDE-omgeving draait om gebruikers zo snel mogelijk aan Linux te laten wennen en applicaties een zo vertrouwd mogelijk gevoel meegeeft in plaats van het standaarduiterlijk wat ze binnen Linux meekrijgen.

Netrunner wordt compleet geleverd met zaken als Java, Flash en de nodige codecs zodat je direct aan de slag kunt. Als nadeel van het OS wordt de eerder genoemde voorgeconfigureerde KDE-omgeving genoemd. Wil je deze naar je eigen smaak aanpassen, dan gaat dit niet zo eenvoudig. Wie trouwens nooit handmatig het OS wil upgraden, kan bij Netrunner tegenwoordig ook voor een Rolling-editie kiezen.


Liever geen Linux? Lees ook: Zo zet je Android op je (oude) pc