De '10 Dollar Robot'-ontwerpwedstrijd van het African Robotics Network (AFRON) is voorbij en de winnaars zijn uitgeroepen, in diverse categorieën. Inzendingen zijn gekomen uit onder meer Thailand, de Verenigde Staten, Nigeria, Brazilië, China en India. Een greep uit de opvallende winnaars.

Lollies bovenop

In de categorie 'tethered' (dus verbonden met draad): de Suckerbot die bestaat uit een aangepaste gamepad, met lollies bovenop gemonteerd. De Baobot die een mini-PCB (printed circuit board) tussen twee wieltjes hangt, mét diverse uitbreidingsopties zoals een batterypack. De AFRObot die een eenvoudig kartonnen doosje gebruikt als robotbody, waardoor de sensors makkelijk zijn te plaatsen (en eenvoudig opnieuw zijn te positioneren).

In de categorie 'roaming' (zelfstandig bewegend): de Kilobot die dankzij een trillingsmotortje kan lopen op zijn drie miniscule beentjes. Deze micro-robot is ontworpen voor massaproductie en ook massagebruik; hele zwermen kunnen samenwerken. De SwarmRobot lijkt qua basisontwerp op de Baobot en kan ook flink worden uitgebreid, met een extra PCB bovenop.

Doe-het-zelf

Veel van de ontwerpen zijn door de makers gedetailleerd uit de doeken gedaan, compleet met blauwdrukken en instructiefilmpjes. Het doel van de Afrikaanse wedstrijd is dan ook het ontwerpen van robots die als educatief project zijn te maken en gebruiken. Hetzelfde geldt voor de prijzen die AFRON uitlooft (PDF): Raspberry Pi-microcomputers plus oplopende bescheiden geldbedragen.