Gebruikersgedrag wordt beter geanalyseerd en smartphones krijgen met deep learning beter greep op wat de gebruiker wil en verbeteren zo de mobiele ervaring. Ontwerpen kunnen wel eens radicaal veranderen omdat bepaalde legacy-hardware wordt achtergelaten. De verschuiving naar meer draadloos via Bluetooth en het gebruik van USB-C zorgt ervoor dat we oude laders en kabels vervangen.

Virtual reality komt ook naar budget-smartphones. Die krijgen betere graphics, hogere resoluties en meer opslagruimte. Je gaat de smartphone langzaamaan meer gebruiken voor authenticatie en inloggen, bijvoorbeeld op websites en het inchecken in het OV. Kortom, er zijn wat trends gaande die stevige veranderingen met zich meebrengen. We kijken er naar tien.

1. Heel andere designs

De geruchtenmolen zit vol met de nieuwe ontwerpen van de smartphone en dan specifiek hoe de nieuwe iPhone van Apple eruit gaat zien. Het bedrijf zou het model een flinke facelift willen geven en Samsung staat eindelijk klaar om de vouwbare smartphone die ons al meer dan zes jaar wordt voorgehouden te introduceren. Het blijven geruchten, maar het lijkt erop dat we iets echt nieuws gaan zien in 2017.

De trend van 2015 was de modulaire smartphone, zoals de Moto Z en LG G5, die deels waren geïnspireerd door Google's in de steek gelaten Project Ara. Er werden dit jaar wat interessante prototypes onthuld, zoals Lenovo's CPlus, een vouwbare smartphone die je om de pols kan dragen. Ook Samsung praat over de komst van dit soort displays.

2. Mainstream VR

Een van de grote voordelen van snellere chips is dat de smartphones grafisch intensieve applicaties als virtual reality kunnen draaien. Hierdoor kunnen Android-handsets gebruikmaken van Google's DayDream-headset om films te kijken, games te spelen of VR-werelden te verkennen. Momenteel is dat nog beperkt tot enkele toestellen als de Galaxy S7, maar het komt het komende jaar naar meer high-end-smartphones én middenklassers. Die toestellen hebben schermen nodig met een hogere resolutie om een prachtige visuele ervaring af te kunnen leveren.

Op de volgende pagina onder meer Bluetooth 5 en Augmented Reality-smartphones.

3. Snellere verbinding

Nieuwe modemtechnologieën geven een boost aan LTE (4G). De huidige vlaggenschepen kunnen een maximum aan van 600 Mbps down en 150 Mbps up. Downloads gaan omhoog naar 1 Gbps met Qualcomms nieuwe Snapdragon X16. Die komen in de tweede helft van het jaar in nieuwe toestellen. Uiteraard is de snelheid ook afhankelijk van wat de provider kan leveren op het netwerk.

4. Bluetooth 5

De nieuwe generatie Bluetooth waarvan de uiteindelijke specificatie onlangs verscheen is twee keer sneller en het bereik is vier maal zo hoog als zijn voorganger Bluetooth 4.2. Een Bluetooth 5-verbinding zou zonder obstakels zelfs 400 meter kunnen overbruggen, maar analisten achten met obstakels 120 meter realistischer. Hoe dan ook, je zou je auto kunnen ontgrendelen of een Bluetooth-speaker bedienen vanaf een grotere afstand.

5. Slimmere apparaten

Lenovo's augmented reality-smartphone Phab 2 Pro kan objecten herkennen, ruimtes in kaart brengen en relevante AR-informatie weergeven in het scherm voor objecten die worden weergegeven. Dat is een goed voorbeeld van hoe smartphone evolueren om de gebruikerservaring te verrijken.

Deep learning-technieken kunnen smartphones een stuk handiger maken. Een apparaat kan bijvoorbeeld zelf inzien hoe de hardware wordt gebruikt door een specifieke applicatie en daar het stroomverbruik op aanpassen om efficiënter om te springen met de accu. Smartphones kunnen nu al beelden en stemmen herkennen via online diensten, maar met deep learning-tech komt dat wellicht ook offline beschikbaar.

Hierna Quick Charge en USB-C.

6. USB-C

Komend jaar zullen ook Android-handsets op grote schaal de micro-USB-poort die we kennen vervangen voor de nieuwe USB-standaard die geen boven- of onderkant meer heeft, USB-C. De nieuwe aansluiting is enorm veelzijdig; behalve opladen is het ook een aansluitmogelijkheid voor monitoren, hoofdtelefoons, flashopslag en externe drives.

7. Draadloze audio

Er is een gerede kans dat de meerderheid van de smartphones nog steeds een 3,5mm-aansluiting heeft, maar een aantal fabrikanten - al voor Apple - schrapte de aansluitmogelijkheid al. Voor die toestellen is Bluetooth dé verbindingsoptie. Dat levert een extra zorg op in de zin dat je koptelefoon opgeladen moet zijn, maar als voordeel worden toestellen dunner en lichter. Sommige apparaten van Motorola en LeEco zijn ook al overgestapt op draadloze audio.

7. Sneller opladen

Nog een voordeel van USB-C; het opladen kan een stuk sneller. Er zijn ook technologieën als Qualcomms Quick Charge 4, waarmee een smartphone-accu vijf uur meegaat na een laadsessie van vijf minuten. Ook deze technologie komt komend jaar beschikbaar op smartphones.

Op de laatste pagina: Opslag in de terabytes en een chip met 10 cores.

9. Grotere opslagruimte

Extra opslagruimte op een smartphone om video's, foto's of games op te slaan is nooit verkeerd. Momenteel is de maximale interne opslag 256 GB en SD-opslag 512 GB. SanDisk toonde dit jaar een prototype SD-kaart van 1 terabyte. Een leverdatum is niet bekend, maar SD-kaart van een zeer hoge capaciteit staan eraan te komen.

10. Snellere chips

Graphics worden soepeler en applicaties draaien een stuk sneller op de smartphones van volgend jaar. Qualcomm heeft de Snapdragon 835 aangekondigd, waarmee vlaggenschepen van belangrijke Android-producenten worden uitgerust. Een alternatief is Mediateks Helio X30, een decacore-processor (10 cores). Smartphones komen qua performance dicht in de buurt van de kracht van pc's.