De afgelopen twee jaar mochten we met recht van de appification van de onderneming spreken. Bedrijven gebruiken de mobiele toepassingen steeds meer om de productiviteit en samenwerking onder medewerkers te vergroten. Ook gebruiken ondernemingen apps om de afstand met de consument te verkleinen.

Recente voorbeelden? Denk aan Centraal Beheer dat onlangs een soort Whatsapp-applicatie ontwikkelde, of Starbucks dat experimenteert met Meerkat, de in populariteit groeiende app voor live video-opnames.

Gratis whitepaper: Mobile Application Management en security

Data in mobiele apps die door organisaties zelf zijn ontwikkeld, is kwetsbaar. Bescherm de data vanaf ontwikkeling gedurende de hele lifecycle.

Download hier de gratis whitepaper >>

Maar deze apps laten maar een klein deel zien van de mogelijkheden. Er komt een heel nieuw kaliber zakelijke apps, die verbonden zijn met intelligente clouddiensten. Een enquête van Enterprise Mobility Exchange toonde aan dat ruim zes op de tien senior mobility professionals het investeren in deze apps als prioriteit beschouwt.

Ter inspiratie volgen tien voorbeelden van smartphone apps voor bedrijven, ontworpen voor specifieke branches en beroepsgroepen.

Voor de serviceprofessional

* Een app die verkopers de mogelijkheid biedt om klantprofielen in te zien, op basis van eerdere aankopen en de huidige selectie een aanbeveling te doen, de beschikbare voorraad op te vragen, te zien waar een artikel in de winkel te vinden is en artikelen te verzenden die in de winkel niet op voorraad zijn.

* Een app waarmee de bemanning van een vliegtuig in staat is om reizigers tijdens de vlucht allerlei extra diensten aan te bieden, zoals speciale aanbiedingen, omboekingen en informatie over hun bagage.

* Een app die iOS-voorzieningen zoals FaceTime benut om eenvoudig aanvullende informatie en adres op te vragen, zodat de beste route kan worden berekend, de dienstverlening ter plaatse optimaal verloopt, de problemen effectiever kunnen worden opgelost en de klant tevreden is.

Voor de financiële professional

* Een app die bankmedewerkers alle benodigde informatie over hun kleinere zakelijke klanten verschaft. Via een beveiligde verbinding hebben ze toegang tot klantprofielen en concurrentieanalyses. Ook kunnen ze door middel van analysegegevens tot een persoonlijk advies komen en is het mogelijk om beveiligde transacties af te ronden.

* Een app die adviseurs in staat stelt om klantportefeuilles in te zien en informatie te vergaren op basis van voorspellende analyses, waarbij ze onder meer de mogelijkheid hebben om hun aanbevelingen vooraf te testen met behulp van geavanceerde modelleringstools. Ook kunnen ze volledig beveiligde transacties afronden.

* Een app die verzekeringsadviseurs toegang geeft tot het profiel en de geschiedenis van de klant, zoals risicoscores op basis van data-analyse. Andere mogelijkheden zijn slimme meldingen, herinneringen en aanbevelingen voor de vervolgstappen, plus de mogelijkheid om bijvoorbeeld elektronische handtekeningen vast te leggen en premies te incasseren.

Voor de ambtenaar

* Een app die helpt bij de verdeling van de werkbelasting en ondersteuning biedt bij ingrijpende beslissingen, bijvoorbeeld over gezinnen of vergunningen. De app berekent per geval de prioriteit op basis van realtime-analyses en maakt door voorspellende analyses een inschatting van de risico's.

* Een app waarmee politieagenten realtime toegang hebben tot een kaart en de precieze locatie van een incident, waarbij ze onder meer informatie kunnen opvragen over het slachtoffer, het escalatierisico en eventuele eerdere meldingen. Ook kunnen ze daarmee gemakkelijker om assistentie van collega's en andere diensten vragen.

Voor operationele professionals

* Een app waarmee de grootste kostenpost van luchtvaartmaatschappijen, brandstof, zo goed mogelijk te beheersen is. De piloot ziet via de app van tevoren het vluchtschema, de planning en de crewleden waarmee hij samenwerkt. Tijdens een vlucht kan hij de app gebruiken om problemen te melden aan het grondpersoneel.

* Een app die het orderpickingproces verbetert door locatietechnologie te combineren met een back-end voorraadsysteem.


Aanbevolen whitepapers

Creëer een succesvolle app-strategie Apps zijn de grootste prioriteit op het gebied van mobility. Bepaal uw app-strategie en gebruik best practices voor app-ontwerp en deployment. Download deze gratis whitepaper >> Securityrisico's mobiele apps nemen toe Veel organisaties realiseren zich onvoldoende wat de securityrisico's zijn van mobiele apps, zo blijkt uit recent onderzoek. Download deze gratis whitepaper >>