Arjun Sarwal, projectmedewerker van het One Laptop per Child Project (OLPC) ontwikkelt een systeem waarbij lopende koeien via een dynamo elektriciteit opwekken voor de inmiddels bekende groene of gele laptops. Dit meldt Computerworld.

De zogenaamde XO-laptop kreeg in een eerder stadium al een handzwengel en voetpedaal mee om zelf energie op te wekken. Maar nu worden ook koeien ingezet om deze taak te vervullen.

"In een dorpje nabij Mumbai trachten we alternatieve energiebronnen aan te boren om de laptops op te laten draaien. Zonlicht, water en wind zijn hier te onregelmatig voor opwekking. Vee hebben ze hier echter in overvloed", aldus Sawal in een bericht op het forum van de OLPC organisatie.

Met wielen, een tweetal distributieriemen en een dynamo uit een oude Fiat wordt nu getracht elektriciteit op te wekken voor de laptops.

De productie van de XO-laptop zelf wordt momenteel geplaagd door vertraging, zo meldt Reuters.

Ook werd bekend dat Microsoft nog steeds van zins is een uitgeklede Windows-versie op de XO-laptop te zetten. Tot nu toe draaien de goedkope computers alleen op Linux.