ASML uit Veldhoven heeft de ontslagen en tegenvallende cijfers vandaag bekendgemaakt.

Op straat

Volgens ASML-baas Eric Meurice heeft het bedrijf nooit eerder te kampen gehad met zo'n grote en onverwachte terugloop in vraag naar halfgeleiders. En dus is de lithografietechnologie van ASML ook minder gevraagd.

Naar verwachting zal de omzet in het vierde kwartaal hierdoor tussen de 450 en 500 miljoen euro liggen, waar eerder werd gehoopt op zo'n 530 miljoen euro. Op 15 januari 2009 worden de officiële cijfers bekendgemaakt.

Gedurende de zes eerste maanden van 2009 zullen de verkoopcijfers gering blijven: in het eerste kwartaal verwacht ASML een omzet van 180 tot 250 miljoen euro. Om kosten te besparen zal ASML de komende maanden ruim 10 procent van het totale personeelsbestand op straat zetten, waarbij het in de meeste gevallen zal gaan om medewerkers met tijdelijke contracten.

Werktijdverkorting

De ontslagen vallen voornamelijk in de thuisbasis te Veldhoven en de fabriek in Wilton, Connecticut. Het in 2002 opgerichte opleidingscentrum in Tempe, Arizona, zal de deuren zelfs helemaal sluiten.

Verder zal ASML deelnemen aan het programma voor werktijdverkorting van de Nederlandse regering en zullen de fabrieken zo'n vier weken dicht gaan in het eerste halfjaar van 2009. Met alle maatregelen hoopt ASML tussen de 120 en 150 miljoen te besparen.

Neerslachtige voorspellingen

Ook andere producenten van halfgeleiders zijn somber over de komende maanden, zo meldt de EETimes naar aanleiding van een mondiaal onderzoek van KPMG. Ruim de helft van de in november ondervraagde leidinggevenden zei teruglopende inkomsten te verwachten: een meerderheid van hen vreesde zelfs een daling van 6 procent.

Behalve door op R&D te bezuinigen zullen er in de komende 12 tot 18 maanden minder mensen nodig zijn, aldus KPMG. Eerder deed ook onderzoeksbureau iSuppli al neerslachtige voorspellingen over de wereldwijde verkoop van halfgeleiders.