De batterijen zouden oververhit kunnen raken en vlam kunnen vatten. Het gaat om een aantal van rond de 100.000 laptopbatterijen. Een schijntje in vergelijking met de 9,6 miljoen exemplaren die twee jaar geleden werden teruggeroepen.

Check uw laptop

De batterijen zijn geproduceerd door Sony tussen oktober 2004 en juni 2005. Het grootste deel ging richting de Verenigde Staten, de rest werd verspreid in Europa en Azië. Tot nu toe zijn er 40 meldingen geweest van incidenten met de batterijen. Klanten kunnen op de websites van HP, Dell en Toshiba nagaan of hun laptop gevaar loopt.

Kelderen

Sony claimt dat de problemen veroorzaakt zijn door een aantal veranderingen in de productielijn. En wellicht ook door het gebruik van verkeerde materialen. De problemen met de batterijen teisteren het Japanse concern al enkele jaren. Dat gecombineerd met de huidige recessie zorgde begin deze week voor het kelderen van de aandelen van het bedrijf.

Brandvrij

Laptopbatterijen en andere batterijen voor bijvoorbeeld mobiele telefoons zorgden recentelijk wel vaker voor problemen door oververhitting. De ontwikkeling van een vlamveilige batterij is dan ook een proces waar bijvoorbeeld Sony graag de vingers aan zou willen branden. Alleen de verwachting is dat de ontwikkeling van batterijen zonder brandgevaarlijke materialen nog wel een paar jaar op zich laat wachten.