Omdat we als systeembeheerders steeds meer met minder mensen moeten doen, werken we steeds meer mobiel op onregelmatige tijden. Om die reden ben ik enkele tools gaan verzamelen die ook functioneren met trage verbindingen, zodat ik op onverwachte momenten en plekken mijn werk kan doen.

Deze tools gebruik ik via VPN, SonicWALL Mobile Connect in mijn geval, en voor veel van deze tools zou dat een vereiste moeten zijn. Ik heb beveiligde remote toegang tot systemen en kan daarom reageren op de meeste tickets, waar ik ook ben. Deze Android en iOS-apps houden je productief, verbonden met systemen en geïnformeerd over wat er aan de hand is.

1. Reflection

Een van de belangrijkste tools voor een IT-beheerder is eentje die makkelijke toegang geeft tot het serverpark, ongeacht het mobiele platform waar ze mee werken. Omdat iSSH verdwenen is uit de App Store, zoeken systeembeheerders die met iOS werken een degelijke vervanger moet voldoende features.

Reflection van ontwikkelaar Atttachmate is oorspronkelijk ontwikkeld toen het nog Walker, Richer & Quinn (WQR) was. Onder de Attachmate-vlag is de Reflection Terminal-emulator (Telnet en SSH) gemoderniseerd voor zowel iOS als Android. Mocht je met IBM's Mainframes werken: er zijn ook emulatoren voor TN3270 en TN5250. Features die het een krachtpatser maken:

  • Meerdere vensters
  • Meerdere identiteiten in een keychain
  • Integratie met TouchID van iOS
  • Ondersteuning voor VT52-, VT102-, VT400-7- en VT400-8-terminals
  • Ondersteuning voor Answerback-berichten

Prijs: Gratis

Ontwikkelaar: Attachmate

Platforms: iOS en Android

2. Microsoft Remote Desktop

Laten we eerlijk wezen: tenzij je VMware View VDI of Citrix Receiver gebruikt om XenDesktop-installaties te bereiken, heb je een RDP-client (Extern Bureaublad) nodig om kleine aanpassingen te maken aan Windows-systemen.

Microsoft Remote Desktop (RDP) valt vooral op vanwege de wijdverspreide aanwezigheid van Microsofts RDP-protocol. Deze clients leveren verbindingen naar pc's of servers direct of via een gateway, en ondersteunen remote apps en resource-feeds. In deze versie kun je nu meerdere sessies tegelijk hebben openstaan, inclusief Azure-sessies.

Ik heb moeite met het onthouden van alle mogelijke multitouch-bewegingen; Microsoft heeft bijna elke mogelijke muisoptie geïmplementeerd in deze app en dat zijn er een hele hoop.

Prijs: Gratis

Ontwikkelaar: Microsoft

Platforms: iOS, Android en Windows Mobile

3. Signal

Als je voorgeïnstalleerde berichten en spraak-apps gebruikt om gevoelige IT-zaken te bespreken, is het misschien zaak om na te denken over beter beveiligde kanalen. Vooral als je naar het buitenland reist, is het goed om alles te versleutelen, niet enkel gevoelige informatie, omdat afzonderlijke versleutelde berichten meer opvallen in vergelijking met een massa versleutelde informatie.

Signal is een goede optie om gesprekken en berichten via Android en iOS te versleutelen, ook compatibel met VoIP-app RedPhone op Android. De app gebruikt ZRTP, een open source versleutelingsprotocol voor spraak. Met Signal kun je iedereen bellen of sms'en, maar alleen voor andere Signal-gebruikers is communicatie voorzien van encryptie. Er is ook een Chrome-app om versleuteld te communiceren met het thuisfront op de pc.

Het enige voorbehoud van deze software op een mobiel apparaat is dat de beveiliging grotendeels afhankelijk is van het apparaat zelf. Zelf heb ik voor de overheid gewerkt en encryptie op een potentieel onbetrouwbaar platform is mijns inziens contraproductief. Ik wacht bijvoorbeeld op de nieuwe hardwareaccessoire PriveCall van XXLSec, die onlangs werd aangekondigd op telefonieconferentie MWC in Barcelona.

Prijs: Gratis

Ontwikkelaar: Open Whisper Systems

Platforms: iOS en Android

4. WiFi Analyzer

Van alle apps in deze lijst is deze er eentje waarvan je erg graag zou willen dat het voor meerdere platforms bestond, maar helaas, WiFi Analyzer is er alleen voor Android. De tool helpt je met het oplossen van zoveel WiFi-issues dat ik aanraad om een goedkope Android-tablet aan te schaffen, zodat je techneuten met deze app kunnen werken.

Als je hem ten volle wil benutten, zorg dan dat het een tablet is met 2,4 GHz en 5 GHz WiFi. Alleen al met het laten zien van hoeveel kanaaloverlap er is met een naburig netwerk heeft al veel mensen ervan overtuigd om hun 'tijdelijke' netwerkconfiguratie aan te passen. Ik gebruik hem zelf graag als ik op een beursvloer sta en een delicate balans moet vinden tussen m'n eigen netwerk en de stands om me heen.

Prijs: Gratis

Ontwikkelaar: farproc

Platforms: Android

5. EzNetScan

Dit is een netwerkscantool voor Android, waar veel IT'ers bij zweren - en met goede reden. In ezNetScan zijn een aantal afzonderlijke tools gecombineerd binnen één applicatie. Ik vind het fijn hoe je een apparaat kunt selecteren en er tabs openen om scans uit te voeren op de hardware, software, en kunt tracerouten, pingen of een heel andere query kunt uitvoeren - hoewel die laatste optie alleen in de premiumversie zit á €1,52

Mijn enige klacht is dat het scannen van externe netwerken een beetje onhandig is waarbij je handmatig het netwerkadres moet invoeren en de correcte CIDR uit een uitvouwmenu moet selecteren. Het is een klein struikelblok, want verder werkt de app prima. De informatie die wordt weergegeven is net zo volledig als wanneer je voor de switches zou zitten.

Prijs: Gratis (1,52 voor premiumversie)

Ontwikkelaar: VRSSPL

Platforms: Android

6. Wio Link

IoT spreekt data-afhankelijke organisaties en IT'ers aan, totdat ze beseffen hoeveel programmeerwerk er vaak bij komt kijken. Je wilt als systeembeheerder misschien de voortgang monitoren van de reparatie aan een waterleiding vlak naast belangrijke machines, zonder dat je ervoor met een pcb en soldeerbout aan de slag moet. Kortom, we willen sensors makkelijk kunnen gebruiken.

Seeed's Wio Link is het resultaat van een Kickstarter-project dat klaar is om te leveren. Het belooft dat je geen hardware hoeft te programmeren of aan de slag moet met bordjes, jumpers, draden, solderen, of wat dan ook. Wio Link is een klik-en-klare sensor die data verzamelt en upload naar de cloud waar je het of via een dashboard kunt analyseren, of met een programmeertaal als Python aan de slag kunt.

Wio verbindt met open source plug-and-play-sensors onder de Grove-vlag. De iOS- of Android-app verbindt de Grove-sensoren met Wio Link via een eenvoudige sleep-interface. Er is een enorme collectie van sensors die Grove-compatibel zijn, van sensors voor gassen, luchtvochtigheid, temperatuur, deurbediening, grondvochtigheid en veel meer. Wio heeft een set RESTful API's zodat je jouw favoriete systeem kunt gebruiken om data te visualiseren.

Prijs: Gratis

Ontwikkelaar: Seeed

Platforms: iOS en Android

7. ActiveDir Manager

Ik zou je niet aanraden om een tool als deze te gebruiken zonder VPN (of TLS) naar een Active Directory-server, maar deze app is als je dat doet een prima utility voor wachtwoordresets, accounts ontgrendeling en meer, allemaal vanaf je mobiele apparaat. Ja, je kunt via SSL/VPN een RDP-sessie openen, maar het voordeel van deze app is dat het geoptimaliseerd is voor mobiel en handig is voor mensen die nogal eens mistikken op een touchscreen.

Helaas heeft ontwikkelaar BealSystems alleen oog gehad voor Android, want iOS-apps die hetzelfde proberen te bereiken werken minder goed. Een systeembeheerder die onderweg is en tickets krijgt over meerdere Active Directory-trees zit goed met een tool als deze. Hij ondersteunt zelfs legacy Windows2000-trees. Het is geen volledige AD-implementatie, maar de app heeft genoeg features om een paar brandjes te blussen via een VPN-verbinding.

Prijs: €5,79

Ontwikkelaar: BealSystems

Platforms: Android

8. Evernote

Ik zie Evernote als een moderne equivalent van het meeslepen van m'n hele archiefkast die is nageplozen door een efficiënte administratiemedewerker die alles heeft geïndexeerd en kruisverwijzingen heeft gemaakt. Evernote is een beetje overboard gegaan met onder meer het verkopen van kleding met zijn logo, maar het blijft een fantastische organisatietool.

Als ik een nieuwe server in een rack plaats, noteer ik welke kabel waaraan gepatcht is, maak ik foto's van de binnenkant, zodat ik weet welke RAM-sleuven nog open zijn en gebruik ik tekstnotities voor andere details die ik anders makkelijk vergeet. Dat gaat in een map die ik deel met het hele team, waar ook handleidingen, firmwarebestanden, screenshots van configuratie-items, en veel meer in zijn opgeslagen.

Via de pc-versie is de boel beter te bewerken en organiseren en worden deze vlugge notities een prima documentatietool voor het projectteam. Als de baas moet weten waar we aan werken, kan ik gewoon deze Evernote delen en verdergaan met belangrijke zaken die echt mijn aandacht behoeven, zoals nieuwe recepten die ik opsla in een gedeeld kookboek.

Prijs: Gratis

Ontwikkelaar: Audivero

Platforms: iOS en Android

9. Unity Intercom

Eigenlijk is deze app bedoeld voor mensen die met meerdere camera's opnemen, maar het heeft ook potentieel voor IT'ers. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor verbeteren van operationele beveiliging, met een versleuteld intercomsysteem via het draadloze netwerk. Kabeltrekkers kunnen zo communiceren via een betere methode dan met walkie-talkie's.

Je kunt Unity Intercom verder gebruiken als communicatiesysteem, bijvoorbeeld om het personeel dat een evenement voorbereid op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen voor een product wordt onthuld. Het enige wat je nodig hebt is een server als centraal punt en dan apps op mobiele apparaten of de pc (als deze tenminste een draadloze netwerkverbinding heeft) die allemaal op hetzelfde WiFi-netwerk zitten.

Prijs: Gratis

Ontwikkelaar: Audivero

Platforms: iOS en Android

10. Tado

Zelfs grote bedrijven hebben vaak kleine kantoren en de klimaatregeling gaat via een split-unit airco. Dat is niet zo efficiënt als een waterpompsysteem, maar het is een stuk goedkoper voor bijvoorbeeld bijgebouwen om een split-unit te bouwen in plaats van het bestaande koelsysteem uit te breiden naar nieuwe gebouwen. De app Tado geeft je bediening over de split-unit en merkt aan gps-instellingen van gebruikers of de temperatuur moet worden aangepast.

Als bijvoorbeeld de laatste admin vertrekt, ziet Tado via de gebruikersapps dat er niemand meer aanwezig is en mag de temperatuurbeheersing rustig worden losgelaten. Als 's ochtends de eerste persoon enkele kilometers in de buurt van het gebouw komt, zorgt Tado dat de temperatuur alvast wordt aangepast. Met IFTTT kan de intelligentie ervan worden uitgebreid met onder meer actuele weersinformatie of door een eigen weerstation te koppelen om de binnentemperatuur fijner af te stellen op de buitentemperatuur.

Prijs: Gratis

Ontwikkelaar: Tado

Platforms: iOS, Android en Windows

11. Hours Keeper

Urenformulieren zijn er niet alleen voor uitzendkrachten. Soms heb je een afdeling of project dat een duidelijke urenverantwoording van je team vereist. Een app als Hours Keeper helpt je om bij te houden hoeveel tijd je besteedt aan een bepaald project. Hij levert duidelijke rapportages en via de interface kun je handmatig timestamps toevoegen of een soort prikklok gebruiken.

Prijs: Gratis (6,99 voor premiumversie)

Ontwikkelaar: Appxy

Platforms: iOS