Wat zijn de leukste bedrijven om voor te werken? Welke werkgever slooft zich uit voor zijn personeel, laat zijn mensen groeien en zet de spreekwoordelijke kers op de taart?

De bekende Amerikaanse banensite Glassdoor heeft de 25 leukste bedrijven om voor te werken op een rijtje gezet en wij hebben de 11 techbedrijven eruit gefilterd.

Op naar de ranglijst op de volgende pagina:

11. NetApp

Wie? Ja, NetApp, de leverancier van netwerkopslagspullen. Werknemers prijzen de open sfeer, de vrijheid om nieuwe dingen te doen en complexe problemen op te lossen. "Mensen komen hier werken vanwege de bedrijfscultuur", zegt een software-ontwerper. Overigens zijn ook de secundaire arbeidsvoorwaarden oké en wordt de hoogste baas alom geprezen.

10. Adobe

Adobe, bekend van zijn ontwerpsoftware voor creatievelingen, moet het onder meer hebben van zijn goede salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden, zo blijkt uit de test. Geld is dus toch belangrijk. Een werknemer zegt verder dat "Adobe innovatie en creativiteit bevorderd" en een goede MVO-houding heeft. MVO staat voor maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

9. Citrix

Citrix komt weinig spectaculair in het nieuws, en lijkt ook weinig sexy met zijn producten die voornamelijk bedoeld zijn om de werkplek anders in te richten, via virtualisatie en SaaS. Maar de werknemers van het bedrijf zijn bovenmatig tevreden, zo blijkt. Dat komt mede doordat de eigen producten maken dat werknemers hun eigen werktijd en -plek kunnen bepalen. Daarnaast worden de bedrijfscultuur en de open omgang met elkaar gewaardeerd.

8. Apple

Nee, Apple staat niet bovenaan. De hard- en softwarefabrikant heeft oog voor de individuele werknemer ondanks de enorme omvang van de loonlijst, zorgt voor goede trainingen, maar - zo is ook te horen, eist wel veel van zijn mensen. Wel wordt vooral gezocht naar kwalitatief goede mensen in plaats van de echte carrièrejagers.

7. CDW

Een typisch Amerikaans bedrijf, CDW. Een (weder)verkoper van zakelijke ICT-producten en diensten, maar met meer dan 6000 werknemers wel een grote jongen. Werknemers krijgen de ruimte om te groeien in het bedrijf, kennis wordt gedeeld en de arbeidsvoorwaarden zijn goed. De bedrijfscultuur is vastgelegd met de naam Total Wellness, waarbij niet alleen je werk maar ook het welzijn in je persoonlijke leven wordt gestimuleerd. Er is veel aandacht voor nationale symbolen en veel ondersteuning voor nationale goede doelen.

6. Intuit

Intuit is nog minder sexy dan de Belastingdienst zelf, als leverancier van belasting- en boekhoudsoftware, maar is blijkbaar desondanks een geweldige werkgever. Het personeelsbeleid gaat namens de slogan Be Yourself, Be Intuit. Onder die titel wel wat hoogdravende teksten als het volgen van je dromen (want dat is onze passie) etc, maar verder richt het bedrijf zich succesvol op diversiteit en inclusie.

5. National Instruments

Alweer een minder bekende voor ons als Nederlanders (we beloven, de komende vier zijn hele goede bekenden), maar National Instruments maakt hard- en softwareproducten voor engineers. Ze zijn speels, in die zin dat er veel prijsvragen en ontwerpwedstrijden worden uitgeschreven voor studenten, bijvoorbeeld om binnen robotica toepassingen te bedenken voor engineering en wetenschappelijk gebruik. Dat speelse zit ook binnen de bedrijfscultuur en daarnaast roemen de werknemers ook de balans tussen privé en werk.

4. Facebook

Tja, onvermijdelijk haast. Het sociale netwerk heeft een campus dat geïnspireerd is door Disneyland, maar in tegenstelling tot dat commerciële park is alles in de winkels en eetgelegenheden gratis. Je krijgt grote vrijheden om problemen op te lossen, zo gaat het verhaal, terwijl de cultuur nog erg gedreven is door technologie en ontwerp. De sfeer is open en zelfs Zuckerberg schijnt gewoon nog aanspreekbaar te zijn.

3. Riverbed Technology

Riverbed maakt zoals bekend netwerkapparatuur (WAN-optimalisatie om precies te zijn) en staat eigenlijk eerder bekend vanwege zijn goede salarissen. Maar, zo zegt een werknemer, het bedrijf heeft ook een "ongelooflijk positieve cultuur". Op de foto de parade van werknemers door San Francisco op weg naar de opening van het nieuwe hoofdkantoor.

2. Google

Jawel, daar is Google dan. Op nummer 2, wat mogelijk een verrassing is voor veel lezers. In de top-25 van Glassdoor staat Google zelfs nummer 3, want het PR-bureau Edelman gaat hen ook nog voor. Google's bedrijfscultuur is zoals bekend vrijwel uniek en een voorbeeld voor velen. Gratis eten is hier ook een van de voordelen voor werknemers, net als een hoofdkantoor dat niet onder doet voor een viersterren vakantie-oord.

1. Twitter

Jawel, Twitter staat nummero uno bij Glassdoor. Het werken in teams van slimme mensen die werken aan oplossingen voor complexe problemen is een van de aantrekkelijke aspecten aan het werken bij Twitter. Veel kansen om jezelf te ontplooien in een omgeving dat aandoet als een warme familie, zegt een werknemer. Daarnaast zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden zeker voor Amerikaanse begrippen zeer ruimhartig.