Social media diensten

Social media is altijd al een rommeltje geweest. Facebook en Twitter (vooral Facebook) veranderen de wereld langzaam in een surveillancestaat. Er zijn gelukkig nog steeds concurrenten die proberen daar verandering in te brengen, helaas is dat allemaal tevergeefs. Klout stopte er op 25 mei mee en de eigenaar, Lithium Technologies haalde de website offline. Klout probeerde waarde toe te voegen aan social media door gebruikers te rangschikken met een numerieke "Klout Score", die naar verluidt de invloed van elke persoon online vertegenwoordigt.

Path, was een social media site die begon als een plaats om foto's te delen met vrienden, helaas was het in oktober over en uit en hield de dienst op te bestaan. En dan was er ook nog de persoonlijke assistent Facebook M. In januari 2018 stopte deze dienst met werken en is amper een jaar actief geweest. Ten slotte sloot een van de laatste klassieke instant messengers, Yahoo Messenger, z'n deuren. In juli werd de dienst opgeheven. Daarmee heeft Yahoo het langer volgehouden dan AOL's AIM (1997 - 2017) en MSN (1999 - 2012). Gelukkig hebben we ICQ nog.

Google's jaarlijkse grote schoonmaak

Het begint bijna als normaal aan te voelen, maar Google heeft een hoop diensten de nek omgedraaid vorig jaar. De Google Goggles app waarmee je items kunt zoeken aan de hand van afbeeldingen op je smartphone, maakte plaats voor de geavanceerdere Google Lens-app.

Inbox, de poging van Google om je e-mail te stroomlijnen, werd net als Allo tot maart 2019 aan de beademing gezet. Allo, een van de vele messaging-apps van Google, was een vroeg experiment voor de integratie van Google Assistant in messaging.

Google's sociale netwerk Google+ verdwijnt in augustus 2019. Google kondigde dit aan in oktober na de aankondiging dat de site privégegevens had gelekt, waardoor mogelijk wel 500.000 accounts werden getroffen. Het goede nieuws is dat niet veel mensen het hebben opgemerkt omdat 90 procent van de Google+ gebruikerssessies minder dan vijf seconden duren.

Naast zijn eigen producten, begon de Lytro light field imaging-camera in maart met afbouwen nadat Google naar verluidt het bedrijf had overgenomen.

Steam

Terwijl gamers blijven wachten op de lang beloofde Steam desktop app revisie, kwam er een einde aan veel onderdelen van de gamesportaal. Steam Link werd in november met vervroegd pensioen gestuurd. We hadden al een donkerbruin vermoeden aangezien de hardware herhaaldelijk met belachelijke kortingen werd aangeboden (5 euro). Het goede nieuws is dat de achterliggende technologie verder zal leven als smartphone-software, alleen niet voor iOS. Terwijl de Android-app is al lang en breed beschikbaar is, annuleerde Valve Link voor iOS in mei nadat het meermaals door Apple werd afgewezen en geweerd uit de appstore. De vele restricties van Apple maakten het onmogelijk om de app te laten werken zoals bedoeld.

Valve mag de Steam Link-hardware dan niet meer verkopen, hat apparaatje is nog wel te krijgen via Amazon.

Valve kondigde in Juni aan dat het niet vanaf 1 januari 2019 niet langer Windows XP en Vista ondersteunt. Gebruikers zullen moeten upgraden naar Windows 10 of overstappen naar een ander besturingssysteem als macOS of Linux.

Amazon Music Storage

Amazon's MP3-opslagplaats voor muziek sloot zijn metaforische deuren op 30 april. Vanaf die datum is Amazon gestopt met het accepteren van verlengingen voor abonnementen en konden gratis gebruikers geen muziek meer uploaden. Betaalde gebruikers kunnen nog steeds gebruik maken van hun account tot hun huidige abonnement afloopt. Hoewel geüploade muziek niet langer beschikbaar is, zullen gebruikers nog steeds toegang hebben tot muziek die op Amazon is gekocht via de cloud.

Lees ook: 6 overleden diensten op het cloud-kerkhof

Pepple Smartwatch Online diensten

Pebble smartwatches genoten van een verrassend succesvolle vroege start, dankzij een zeer succesvolle Kickstarter-campagne. Maar ze werden in 2016, na de overname door Fitbit, stopgezet. De online diensten bleven tot juni lopen, inclusief de app store, het forum, spraakherkenning, SMS en e-mail replies. Sommige functies bleven werken na de sluitingsdatum, zoals apps die de compatibiliteit met Pebble in stand hielden. Terwijl Pebble nu voorgoed weg is, leeft de erfenis ervan voort in Fitbit OS.

Swype toetsenbord

Laten we eerlijk zijn, typen op een on-screen toetsenbord is nog altijd minder comfortable dan typen op een fysiek toetsenbord. Swype heeft die pijn de afgelopen jaren verzacht door gebruikers met hun vinger te laten vegen over het toetsenbord om zo snel woorden te genereren. Deze feature werd eerst meegeleverd op een select aantal Android-toestellen, maar werd later beschikbaar voor alle moderne smartphones. Swype is inmiddels gekocht door Nuance, de maker van de Dragon spraaksoftware in 2011. Het bedrijf heeft besloten de app te stoppen en deze te verwijderen uit de iOS en Android appstores.

Lees ook: Mooie alternatieven voor Swype


Opera VPN voor Android en iOS

Opera heeft in 2016 geëxperimenteerd met het toevoegen van een gratis virtual private netwerkdienst aan haar PC-browser. De VPN-dienst werd geleverd door SurfEasy, een Canadees bedrijf dat Opera in 2015 verwierf. Dedicated gratis VPN-apps voor iOS en Android volgden een paar maanden later met ingebouwde advertentieblokkering. Met deze apps konden mensen internetten op open Wi-Fi gratis beveiligen op mobiele telefoons. De afweging was echter dat Opera gebruikersgegevens verzamelde voor "marktinzichten" om de gratis dienst te ondersteunen.

Het feest was echter binnen twee jaar voorbij, omdat Opera in april de Android- en iOS-apps uitschakelde.

Lees ook: De 5 beste VPN-diensten van 2018

Newton e-mail dienst

Deze communicatiedienst moest e-mailen op de desktop een nieuwe impuls geven . De strakke interface van de applicatie leek dat in elk geval voor elkaar te krijgen. Ook features als e-mail-herinneringen, planning en 3rd-party integratie zorgden ervoor dat dit een fantastische dienst was.

Helaas de 50 dollar per jaar die zij vroegen voor dit pakket een grote afknapper voor velen waardoor populariteit uitbleef. De dienst sloot in september z'n deuren.


Windows 8.1

Hoewel Windows 8.1 een opmerkelijke verbetering was ten opzichte van het oorspronkelijke Windows 8-concept, was het nog steeds verwarrend en maakte het uiteindelijk plaats voor de veel betere Windows 10. Microsoft stopte op 9 januari 2018 met de mainstream-functieondersteuning voor Windows 8.1. De waarheid is echter dat Microsoft klaar was met Windows 8.1 toen Windows 10 de deur uit was.

Terwijl de mainstream-ondersteuning van Windows 8.1 voorbij is, kunnen gebruikers er rustig mee blijven werken dankzij de beveiligingsupdates die tot 10 januari 2023 worden geleverd.

Nvidia's GPP

Nvidia stopte in mei met het GeForce Partnerprogramma. Het kortstondige concept was voor consumenten een soort belofte van authenticiteit voor GPU's van het merk GeForce. Fabrikanten in het programma kregen al vroeg toegang tot de technische en promotionele ondersteuning van Nvidia op de social media kanalen van Nvidia.

Buitenstaanders boden een andere kijk op de zaak en schilderden het af als een programma dat van fabrikanten eiste dat ze een specifieke merknaam uitsluitend aan GeForce hardware wijdden, zoals HardOCP meldde. AMD-kaarten konden naar verluidt niet dezelfde merknaam dragen, ook al hadden ze dat al eerder gedaan. Na golven van negatieve feedback was over en uit en werd GPP geannuleerd.


Kaby Lake -X

Naast de "standaard"-processoren die Intel uitbracht voor de consumentenmarkt, staat het bedrijf ook bekend chips te leveren aan mensen die wat krachtigers willen. Daar moet uiteraard wel een stuk meer voor worden neergeteld. Soms gebeurt het echter, dat deze speciale processoren voor nogal wat verwarring zorgen. Dit was het geval met de Kaby Lake-X. Deze chips kwamen in 2017 op de markt, ongeveer op hetzelfde moment als de Skylake-X processoren. De quad core Kaby Lake-X processoren waren niet veel krachtiger dan andere Kaby Lake-CPUs, al lag de kloksnelheid wel wat hoger.

Het enige grote verschil was dat de Kaby Lake X een duur X299-moederbord nodig had met startprijzen rond de 200 euro. Het was gewoonweg de moeite niet waard en in mei 2018 werd deze processor dan ook stilletjes verwijderd uit de catalogus terwijl Intel de aandacht verlegde naar de Coffee Lake-processoren.

Lees ook: 5 toffe tech-producten die 2018 niet hebben gehaald