Het is weer 14 maart (3.14) en dat betekent dat het niet alleen de geboortedag van Albert Einstein (en de verjaardag van Bokito), maar ook de officiële pi-dag is.

Pi, het getal dat de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel weergeeft, spreekt tot de verbeelding en verbroedert geeks op de hele wereld op deze speciale dag die officieel begint straks om negen minuten over drie (als in 3.14159).

In de woorden van de fictieve AI-maker Harold Finch: het universum zit verstopt in een cirkel:

1. Je verjaardag in pi

Deze website zoekt cijferreeksen naar wens terug in de reeks van pi, bijvoorbeeld je geboortedatum. De mijne begint bijvoorbeeld bij getal nummer 6308. En die van jou?

2. Zet de wekker

Als je Pi-dag viert, zet dan je wekker op 15.09 uur. Dat is de tijd die we met een 24-uurs klok aanhouden voor Pi-dag (3,14159). Dat is het ultieme Zen-moment voor pi-fans.

3. Lees over pi-ontwikkelingen

Zoek je iets serieuzers? De American Mathematical Monthly had in 2014 pi-artikelen die je niet mag missen. Wiskundigen bekijken onder meer of pi statistisch gezien willekeurig is. Want hoewel nummers zich nooit herhalen, gingen David Bailey en Jonathan Browein op zoek naar patronen. Je vindt het hier op JSTOR.

4. Leer pi

Om een echte pi-fan te worden, moet je natuurlijk zoveel mogelijk getallen uit het hoofd kunnen opdreunen. Daar zijn een hoop apps voor, bijvoorbeeld Learn Pi Free voor iOS of Pimorize voor Android.

5. Tel in pi

Op WikiHow vindt je een uitgebreid overzicht van hoe je je leven omvormt naar een pi-wereld. Gebruik pi voor de tijd, datum of jaartellingen. Als je bijvoorbeeld 40 jaar bent, bent je 12,73 in pi.

6. Draag pi-kleding

Er is allemaal Pi-gerelateerde merchandise te verkrijgen, waaronder sweaters, petjes en t-shirts. Deze voorbeelden vind je bij de souvenirwinkel van het Boston Sciene Museum, op het terrein van MIT. Maar er zijn ook uiteraard ook webwinkels die dit soort items verkopen.

7. Een pi-shirt voor de kleine

Een pi-shirt voor je huisdier? Dat bestaat dus. Enthousiasme over Pi delen met je nageslacht? Kan allemaal.

8. Doe pi-puzzels

Mathgoodies.com heeft een aantal puzzels met pi- en/of cirkelthema. In 2007 had de New York Times een Pi-kruiswoordraadsel, waarvan je hieronder de antwoorden ziet.

9. Vier pi-dag nog een keer!

Waarom zou je Pi alleen op 3.14 vieren? Je kunt met genoeg trucjes Pi ook op andere data vieren. 22 juli kun je bijvoorbeeld lezen als 22 gedeeld door 7 en dat is Pi (22/7 = 3,14).

10. Luister naar Pi-muziek

Muziek is wiskunde, dus het is niet verwonderlijk dat er een aantal pi-composities zijn. Sommige zijn goed en sommige-- nou ja. Deze van Michael Blake vinden we interessant waarbij hij pi omzet naar noten en met verschillende instrumenten speelt. Technisch gezien is dit een nummer dat voor eeuwig kan doorgaan...

11. Lose Yourself

Daarna is het tijd om jezelf te verliezen in pi met Lose Yourself, deze parodie op een Eminem-nummer.

12. Kom op voor pi

Liefhebbers van pi opgelet: zelfs op een dag als deze zijn er haters. Er is bijvoorbeeld een beweging wiskundigen die stelt dat tau een belangrijkere wiskundige oplossing is, omdat 2 pi volgens sommigen een logischere manier is om een cirkel te meten. Kijk voor meer informatie naar deze video en kijk vast uit naar 28 juni (6/28), Tau Day.