Linus Torvalds is een van de bekendste programmeurs en dat komt doordat hij belangrijke software heeft gecreëerd, zoals de Linux-kernel en het revisiesysteem van Git. Hij staat erom bekend geen blad voor de mond te nemen en is niet bang om scherpe meningen te ventileren over dingen die hij niet leuk vindt.

Hij houdt er dan ook een aparte stijl op na, maar recentelijk heeft hij aangegeven spijt te hebben van zijn gescheld en hulp te zoeken. Normaal gesproken betekent dat dat hij nog altijd zijn ongezouten mening geeft als mensen kernel-code indienen die in zijn visie troep is, maar nu Torvalds professionele hulp gaat zoeken voor zijn woedeuitbarstingen, lijkt het te gaan stoppen.

Lees ook:

5 ijzersterke managementlessen van Linus Torvalds Heeft Linux-chef Torvalds spijt van zijn gescheld?

Soms zijn slachtoffers van z'n tirades de ontwerpers van code die volgens hem onder de maat is, of organisaties waar hij een conflict mee heeft. Maar vaak gaat het hem om specifieke technologieën die hem niet bevallen en die volgens hem niet voldoen. We hebben hier 12 verzameld waar Torvalds meerdere malen tegen geageerd heeft.

1. GNU Emacs

Voorgeschiedenis:

Emacs is een van de populairste tekstbewerkers voor Unix en Unix-achtige systemen, waaronder Linux. De grootste versie, GNU Emacs, werd gemaakt door Richard Stallman en was in 1985 het eerste stukje software dat uit diens GNU-project voortkwam. Ondanks de populariteit ervan is niet iedereen fan, bijvoorbeeld Linus Torvalds. Zelf gebruikt hij trouwens uEmacs, een aangepaste versie van MicroEmacs, een andere Emacs-implementatie.

Citaten:

"Een ontelbare hoeveelheid aapjes die in GNU emacs aan het typen zijn, zullen nooit een goed programma opleveren." (1995)

"[Emacs] is het meest volgepropte stuk troep dat er maar is." (2008)

"Echte emacs is de tool van de duivel." (2012)

2. GNOME

Voorgeschiedenis:

Gnome is een open source desktopinterface die beschikbaar is voor vele Linux-distro's. Het biedt een grafische gebruikersinterface en verschillende applicaties. Torvalds heeft een knipperlichtrelatie met Gnome waarin hij er vaak op is overgestapt, om het vervolgens weer te dumpen voor andere interfaces als Xfce of KDE. Zijn hoofdklacht is dat het lastig is om problemen in de interface op te lossen en dat het aanpassen van de omgeving moeizaam gaat. Het goede nieuws is dat Torvalds op dit moment weer Gnome gebruikt. Maar dat kan zo weer veranderen.

Citaten:

"Gnome is blijkbaar ontwikkeld door interface-Nazi's." (2005)

"De reden dat ik vind dat Gnome beperkt is, is OMDAT DAT ZO IS." (2007)

"Ik moet nog steeds iemand tegenkomen die de ongelooflijke puinhoop die men Gnome 3 noemt wel prettig vindt". (2011)

"De hele aanpak van Gnome 3 om standaard de basale tools uit te leveren om dingen te repareren maar waar je omheen kunt werken met onofficiële extensies lijkt me een totaal mislukte UX." (2012)

3. HFS+

Voorgeschiedenis:

HFS+ is een bestandssysteem dat is ontworpen door Apple en het staat ook bekend als de Mac OS Extended Volume Hard Drive Format. HFS+ wordt dan ook gebruikt door besturingssysteem OS X, hoewel het al werd gebruikt in Mac OS 8.1. Torvalds heeft zich vaak laatdunkend uitgelaten over HFS+. Een van de grootste issues die hij ziet is dat het niet-hoofdlettergevoelig is, wat volgens hem een ontwerpfaal is.

Citaten:

"Het is in een aantal opzichten nog vervelender om voor OS X te programmeren dan voor Windows. Het bestandssysteem is bijvoorbeeld volslagen rommel en dat is beangstigend." (2008)

"De daadwerkelijke horror van HFS+ is niet dat het geen fijn bestandssysteem is, maar dat het actief is ontworpen om een slecht systeem te zijn door mensen die dachten goede ideeën te hebben." (2014)

"Eerlijk gezegd is HFS+ waarschijnlijk het slechtste bestandssysteem ooit. Christus, wat een troep." (2014)

4. Java

Voorgeschiedenis:

Een van de populairste programmeertalen vandaag de dag is Java, dat in 1995 werd uitgebracht door Sun Microsystems. Linus Torvalds had hoge verwachtingen voor het concept "write once, run anywhere" en had het gevoel dat dat Linux kon helpen. Maar hij vond dat Sun de implementatie van de taal en JVM had verknald, waardoor het niet werd omarmd om de desktop en daarom gedoemd was te mislukken. Java heeft die doemtijding weerstaan en tiert welig, maar Torvalds heeft er nog altijd geen hoge pet van op.

Citaten:

"Ik zie de Java-engine langzaam wegvallen en nergens naartoe gaan." (1998)

"Java is veel van zijn potentie verloren, deels vanwege de manier waarop Sun Microsystems ermee is omgegaan." (1999)

"Ik geef niks om Java. Wat een verschrikkelijke taal." (2011)

5. GNU Hurd

Voorgeschiedenis:

Hurd is een microkernel van het GNU-project dat bedoeld is als vervanger voor de Unix-kernel, nu gebaseerd op de kernel van besturingssysteem Mach. Hurd is al heel lang in ontwikkeling - het werk begon in 1990 - maar is nog altijd niet klaar voor productie-omgevingen. Ironisch genoeg werd de Linux-kernel populair bij andere GNU-componenten. Linus Torvalds stelt dat als Hurd tijdig was uitgekomen, hij misschien niet eens de moeite zou hebben genomen om Linux te maken. Sindsdien heeft hij hij Hurd vaak weggewuifd, wat vooral te danken is aan zijn onvrede over microkernels.

Citaten:

"Kortom, zeg 'nee' tegen drugs en misschien eindig je dan niet zo als de mensen van Hurd." (2001)

"Ik denk dat Hurd dood is. Het heeft een 'grootse visie' en mensen vergeten daardoor de details en geven niet toe waar ze de verkeerde kant opgingen." (2004)

"Hurd is geen echte microkernel, het is een gruweldaad die alle andere microkernels een slechte naam geeft." (2006)

6. C++

Voorgeschiedenis:

C++ is bedoeld als systeemprogrammeertaal die zo snel en efficiënt is als C, maar met organisatorische features als in Simula. C++ was gebouwd deels om gebruikt te worden voor kernels van besturingssystemen, maar Linus Torvalds vond het suboptimaal toen hij het wilde gebruiken voor zijn eigen kernelcode. Sindsdien heeft hij afgegeven op C++ dat volgens hem leidt tot slechte designkeuzes en wordt gebruikt door ondermaatse programmeurs.

Citaten:

"Het feit is dat C++-compilers onbetrouwbaar zijn. De manier waarop C++ omgaat met uitzonderingen is fundamenteel kapot." (2004)

"C++ heeft een ongemakkelijke positie waarin het dingen niet simpel genoeg maakt om echt te helpen voor prototyping of simpel GUI-programmeren, en tegelijkertijd is het geen minimalistische programmeertaal als C die je motiveert om simpele en directe constructies te gebruiken." (2007)

"C++ is een afgrijselijke taal." (2007)

7. Mach

Voorgeschiedenis:

Mach is een microkernel die eind jaren 80 is ontwikkeld door CMU als een vervanger van de Unix BSD-kernel. Het werd ook gebruikt als basis van andere kernels, zoals GNU Hurd en Mac OS X. Gezien Torvalds' afkeer van microkernels is het niet vreemd dat hij zijn onvrede over Mach laat blijken. Ironisch genoeg wilde Steve Jobs ooit Torvalds inhuren om aan OS X te werken, maar kreeg nul op het rekest toen de Linux-vader te horen kreeg dat hij niet alleen de brui moest geven aan Linux-ontwikkeling, maar ook moest werken aan een OS dat op Mach was gestoeld.

Citaten:

"Ik schat Mach persoonlijk niet zo hoog in. Eerlijk gezegd is het rommel. Het bevat alle ontwerpfouten die je maar kunt bedenken en heeft zelfs een paar compleet nieuwe uitgevonden." (2001)

"Ik vind dat Mach-mensen incompetente idioten zijn." (2006)

8. GCC

Voorgeschiedenis:

De GNU Compiler Collection (GCC) is aanvankelijk gemaakt als C-compiler voor het GNU-besturingssysteem, maar bevat inmiddels front ends om code van andere talen te compileren (C++, Objective C, Fortran, Java, Ada en Go) op verschillende platforms. Het is de dominante en vaak default compiler op diverse Unix-achtige besturingssystemen, waaronder Linux. Wat betekent dat Linus Torvalds het systeem maar al te goed kent.

Citaten:

"GCC is prut." (2006)

"Jezus Christus, die compiler [GCC 4.9.0] had nooit van de kleuterschool af mogen komen." (2014)

9. XML

Voorgeschiedenis:

Deze opmaaktaal is door standaardenorganisatie W3C ontwikkeld als een subset van de Standard Generalized Markup Language (SGML) en werd gepubliceerd in 1998. Het is bedoeld als taal die door zowel machines als mensen makkelijk te lezen moet zijn, maar niet iedereen vindt dat dit is gelukt. Linus Torvalds behoort tot deze groep en steekt dat niet onder stoelen of banken.

Citaten:

"XML is waarschijnlijk het slechtste formaat dat ooit is ontworpen. Het schaalt niet als een bestandsformaat en is over het geheel genomen een complete ramp." (2014)

"XML is broddelwerk. Echt waar. Er is geen excuus voor. Mensen vinden het lastig om te ontleden en computers parsen het ook al niet. Er is geen reden waarom deze afschuwelijke drek zou moeten bestaan." (2014)

10. Solaris

Voorgeschiedenis:

Dit van oorsprong propriëtaire besturingssysteem van Sun is gebaseerd op Unix System V en kwam uit in 1991. Sun besloot de code te opensourcen in 2005, precies op het moment dat Linus Torvalds zijn mening liet blijken over de nieuwe concurrent van Linux. Gelukkige voor beide partijen kwam er een eind aan OpenSolaris toen Oracle Sun overnam in 2010, hoewel afgeleiden ervan blijven bestaan, en Solaris weer een propriëtair systeem werd.

Citaten:

"Solaris/x86 is een slechte grap." (2004)

"Veel mensen zijn nog steeds blij met Solaris, maar ik probeer met ze te concurreren dus ik hoop dat ze doodgaan." (2005)

11. Minix

Voorgeschiedenis:

Minix is een Unix-achtig OS dat aan de Vrije Universiteit in Amsterdam is gemaakt en is uitgegeven als propriëtaire software in 1987, om vervolgens opensource te gaan. Linus Torvalds heeft Minix-maker Andrew Tanenbaum aangehaald als een van de redenen dat hij tot Unix aangetrokken was. Sterker nog, hij bouwde Linux op een Minix-systeem.

Maar die voorliefde heeft kunnen voorkomen dat de twee in een felle ruzie verwikkeld raken. Kern van het conflict was de beslissing van Torvalds om van Linux een monolitische kernel te maken, in plaats van een microkernel als Minix. Hierna gebeurde iets opmerkelijks: Torvalds bood zijn excuses aan voor zijn opmerkingen.

Citaten:

"Jouw werk bestaat uit onderzoek en lesgeven. Dat is een verdomd goed excuus voor een paar van die hersendode fouten in Minix." (1992)

"Linux verslaat Minix op bijna elk gebied." (1992)

12. Nvidia

Voorgeschiedenis:

Nvidia Corporation is een producent van voornamelijk videokaarten en chipsets en heeft een flink marktaandeel in de GPU-markt. Het bedrijf is opgericht in 1993 door Jensen Huang, Chris Malachowsky en Curtis Priem. De organisatie brak door met de Riva TNT-videokaart in 1998 en wist een groot deel van de pc-markt voor zich te winnen.

Helaas, voor Linux-eigenaren, was het bedrijf niet zo happig op het ondersteunen van Linux en Torvalds liet zich op een hacker-meeting in Finland dan ook zeer negatief uit over Nvidia.

Citaten:

Torvalds noemde Nvidia "het ergste bedrijf waar de Linux community ooit mee te maken had" (2012). Tijdens een vragenronde richtte de Linux-grondlegger zich tot de camera, stak z'n middelvinger op en zei "Nvidia, Fuck you".