Cortana die Nadella niet begrijpt past in een lange traditie van demofails die zich nogal eens voordoen bij techproducten. Als technologie kan falen, zal het dat ook zeker niet nalaten op belangrijke momenten. Microsoft en Apple domineren dit overzicht, maar ook bedrijven als Archos, Samsung en Sonim zijn grappig onderuitgegaan met brekende telefoons en crashende systemen.

Bill Gates versus Windows 98

Een van de bekendste klassiekers is toen Bill Gates bij een presentatie van een Windows 98-bèta een BSOD voor de kiezen kreeg. Een presentator sloot een scanner aan, waarna Windows 98 de drivers zou installeren. In plaats daarvan crashte het systeem. Bill Gates grapte dat Microsoft hierom Windows 98 nog niet uitbracht.

Steve Jobs versus fotocamera

Tijdens een presentatie op MacWorld in 2001 ging een fotocamera die met OS X moest communiceren niet aan. Uiteraard was de demo een aantal keer geoefend zonder problemen, maar op het moment suprême weigerde het apparaat. "Ja, ik heb hulp nodig, het is iets technisch", grapte Jobs gortdroog. Hij kreeg daarna de instructie tegen het aanknopje te duwen. Dat had hij zelf natuurlijk ook wel bedacht en hij lijkt ook niet erg geamuseerd te zijn.

Asimo versus een trap

Honda wilde in een grootse demonstratie laten zien hoe geavanceerd hun robot, Asimo, was. Helaas bleek het traplopen een stapje te ver voor de slimme robot. Het apparaat tuimelde naar beneden en bleef zielig liggen. Ondertussen bleef het wel doorpraten alsof er niets aan de hand was.

Phil Schiller versus iPhone X

De iPhone X heeft standaard geen vingerafdruklezer (in combinatie met de Home-button) meer aan boord. Toen de geruchten daarover de wereld in werden geslingerd maakten aardig wat gebruikers zich zorgen over het veilig kunnen ontgrendelen van hun smartphone. Schiller wilde tijdens de demonstratie laten zien dat de vervangende gezichtsherkenningssoftware minstens net zo goed is. Helaas liet het apparaat het op het moment van de demo afweten. Dit was overigens geen technisch probleem, maar reden genoeg voor veel kijkers om de gezichtsherkenning in twijfel te trekken.

Archos-CEO versus waterdichte smartphone

Een smartphone van Archos had een beschermingsgraad van IP54, waarbij de 4 staat voor 'plensdicht'. Als je hem onder water wilt dompelen, heb je minimaal IP57 nodig. Blijkbaar was de CEO niet goed ingelicht over de capaciteiten van de robuuste telefoon, want hij pakte meteen een kan water om een mooie demonstratie te geven. De telefoon overleefde dat niet.

Sonim versus natuurwetten

Op consumentenelektronicabeurs CES mocht een BBC-verslaggever in 2010 losgaan op een robuuste smartphone van Sonim die een val van tien verdiepingen kon overleven. De fabrikant daagde mensen uit: als ze de telefoon konden breken, kregen ze er eentje gratis. De verslaggever sloeg vervolgens een paar keer stevig met de smartphone op de rand van het aquarium waar hij net in was ondergedompeld. Ook deze telefoon overleefde dat niet.

Helaas heeft de BBC behoorlijk wat damage control toegepast door met copyright claims te gooien en de video te verbannen van YouTube. De broadcaster is daarin zelfs zo ver gegaan dat de video ook niet meer te bekijken is op de originele site. Een vergissing of...?

Microsoft versus spraakherkenning (2008)

Het begint al meteen goed, als de presentator begint te dicteren met "dear mom", schrijft de spraakherkenningssoftware "dear aunt". Het wordt problematischer als de software zijn interfaceopdrachten interpreteert als dicteren en alle opmerkingen van de presentator opschrijft en ook nog eens verkeerd begrijpt. Tot grote hilariteit van de toeschouwers.

Microsoft versus spraakherkenning (2012)

In 2012 een stuk minder gênante vertoning met dezelfde feature, maar tijdens de demonstratie kon het softwarebedrijf opnieuw niet demonstreren hoe handig spraakherkenning kan zijn. Bij een presentatie van Phone 7 (inmiddels Windows Phone) weigerde de software de steminvoer te begrijpen. De presentator kletste er wel netjes overheen.

Bill Gates versus Windows Media Center

Op consumentenelektronicabeurs CES in Las Vegas demonstreerde Bill Gates op het podium Windows Media Center aan talkshowpresentator Conan O'Brien. De demo ging niet zo soepel en bevatte meerdere demofails waar Conan zich handig doorheen grapte door bijvoorbeeld om de baas van Microsoft te vragen.

Sinofsky versus Surface

Steven Sinofsky presenteerde in 2012 Microsofts antwoord op de iPad van Apple: de Microsoft Surface. Het exemplaar dat hij had meegekregen functioneerde niet, terwijl hij ironisch genoeg net de loftrompet stak over het soepele browsen op de Surface. Na een paar pogingen gaf hij het op en ruilde hij het dienstweigerende model bij medewerkers achter de schermen om.

Steve Jobs versus Wi-Fi

Steve Jobs bleef bij de presentatie van de iPhone 4 behoorlijk kalm onder verbindingsproblemen. Hij probeerde een aantal offline demo's en kwam toen terug met een probleemanalyse. Het issue was een overvloed aan WiFi-hotspots waardoor er te veel interferentie ontstond op de beschikbare kanalen. De oplossing: het verzoek of alle bloggers hun MyFi's et cetera konden uitzetten.

Samsung versus Android 4.0

Ook Samsung komt er niet onderuit en had een kleine demofail met de introductie van de officiële Googlephone Galaxy Nexus. Het was het eerste toestel met Android 4.0 en daarmee had Samsung de primeur van de ontgrendelingsfeature door middel van gezichtsherkenning. Helaas werkte het toestel niet mee.