1. Veel kwetsbaarheden = onveilige software

De hoeveelheid kwetsbaarheden in software die is gepatcht zegt niet automatisch iets over de veiligheid ervan. Het kan zelfs andersom zijn: meer patches betekent mogelijk een kundiger softwareteam. Sowieso betekent het vaak dat software populairder aan het worden is.

Neem als voorbeeld Wordpress dat met de ene patch na de andere komt, omdat het zoveel wordt gebruikt. Hetzelfde geldt voor Windows. Wat dat betreft is het nieuws dat er veel gaten in OS X en iOS zitten een goed teken voor Apple.

2. Laptop op je schoot maakt onvruchtbaar

Dit verhaal stamt uit 2004 en doet veel de ronde. Maar is het waar? De oorsprong van dit verhaal ligt in een klein onderzoekje, namelijk onder 29 mannen, waarbij bleek dat de lichaamstemperatuur in het scrotum zo'n vijf graden steeg na uren met een laptop op schoot te hebben gezeten. Dat is niet goed voor het sperma, maar er is weinig tot niets bekend over langetermijnseffecten van dagelijks gebruik over een lange periode en dus onvruchtbaarheid.

3. Random playlist is niet random

Echt willekeurig bestaat niet en dat geldt ook voor het in een willekeurige volgorde afspelen van liedjes. De meeste mensen hebben zich in het mp3-speler-tijdperk al geërgerd aan de shuffle-modus, waarbij bepaalde liedjes vaker terugkomen dan anderen. Toch blijven gebruikers denken dat er zich bepaalde volgordes vaker voordoen dan anderen, maar dat zou mogelijk meer te maken hebben met het menselijke vermogen patronen te herkennen - zelfs waar ze niet zijn - dan daadwerkelijke volgordes.

Om te voorkomen dat gebruikers steeds hetzelfde liedje hoorden, voerde Steve Jobs een regel in bij de shufflemodus in de iPod om zorg te dragen dat elk liedje van de beschikbare nummers wordt afgespeeld, waardoor je niet steeds dezelfde nummers horen. Paradoxaal genoeg komt dat dan wel willekeuriger over bij gebruikers, maar eigenlijk doet het afbreuk aan het idee van randomness. Lees hier een interessant stuk over de Shuffle-modus van de iPod.

4. De Mac is niet vatbaar voor virussen

Dit is een mythe die in het verleden maar al te graag door Apple werd verspreid. Aan dat verhaal werd altijd al getwijfeld, maar de proliferatie van Mac-virus Flashback maakte korte metten met dit idee. Overigens komen Windows-virussen het meeste voor, maar dat heeft waarschijnlijk meer te maken met de populariteit van het platform dan het ontwerp zelf.

Ook een crimineel zoekt naar het beste Return On Investment en schrijft daarom het liefste malware waarbij zoveel mogelijk gebruikers getroffen kunnen worden. Dat verklaart de groei van Windows- en Android-malware.

5. Alleen geeks kunnen programmeren

Programmeurs zijn (meestal) geen wiskundige genieën die dromen in formules en functies, maar gewone mensen met een passie voor hun werk. Een programmeertaal heeft ook de overeenkomst met talen dat het een manier is om te communiceren. Maar in plaats van mens tot mens is de taal bedoeld om mensen met computers te laten praten. Dit is geen domein van geeks: iemand met probleemoplossend vermogen en gevoel voor semantiek is perfect voor dit vak.

6. Apps sluiten spaart de accu

Dat was vroeger waar, toen apps maar bleven draaien en daardoor geheugen onnodig belastten en daarmee de batterij aanvielen. Maar tegenwoordig is dat effect verwaarloosbaar in zowel Android als iOS, die efficiënter omgaan met draaiende applicaties.

Apps die niets doen worden naar de achtergrond gedrongen en zelfs gesloten. Dat gezegd hebbende, een persistente app die constant servers aanspreekt zal wel degelijk effect hebben op de accu.

7. Antivirussoftware beschermt je tegen cybercriminelen

Natuurlijk gebruik je antivirussoftware ene heeft dat een belangrijke reden. Het niet draaien van AV op je werk levert je serieuze problemen op bij de baas (en hem bij de IT-auditors). Maar gezegd moet worden dat antivirussoftware geen bescherming kan bieden tegen een gerichte malware-aanval van cybercriminelen.

Aanvallers zoeken natuurlijk eerst uit of hun malware bij het doelwit wordt opgepikt door antivirusprogramma's. Door het checken van lijsten zoals VirusTotal kunnen ook zij verdachte bestanden en URL's analyseert en een snelle detectie maken. Zorgvuldige cyberdieven zorgen daarom dat ze in het bezit komen van een trojan die langs deze beveiligingssoftware glipt.

8. Pas opladen pas als je batterij leeg is

Over het batterijverbruik en het opladen van telefoon bestaan veel misverstanden. De grootste is misschien wel dat veel mensen denken dat je batterij helemaal leeg moet zijn voordat je hem oplaadt. Dat is onzin, de huidige generatie smartphones hebben vrijwel allemaal Lithium-Ion batterijen, die een aantal grote voordelen hebben ten opzichte van de oude zware nikkelbatterijen.

De batterijen hebben een erg hoge energiedichtheid, waardoor de grootte van de batterij beperkt blijft ten opzichte van zijn voorganger. Ook treedt er geen capaciteitsvermindering op als de batterij opgeladen wordt terwijl hij nog niet leeg is.

De batterij gaat redelijk lang mee, maar heeft wel een beperkte levensduur. Er vindt namelijk chemisch verval plaats, zelfs als hij niet gebruikt wordt. Dat verval gaat sneller bij hoge temperaturen. Zo gaan Lithium-Ion batterijen in laptops naar het schijnt zo'n 3 tot 5 jaar mee bij gemiddeld gebruik en een iPhone vertoont na 300 tot 400 volledige oplaadcycli nog 80% van de capaciteit.

9. Je kunt hackers buiten houden

Een cyberinbraak is in veel opzichten niet anders dan een normale inbraak. Een bedreven inbreker die koste wat kost wil binnenkomen in een pand, vindt daar uiteindelijk een creatieve methode voor. Hackers doen precies hetzelfde. De geschiedenis heeft ons geleerd dat een vastberaden en volhoudende hacker vindt uiteindelijk altijd een weg om de meest geavanceerde beveiligingsmethodes heen.

De aanpak van IT-security zou naast bescherming gericht moeten zijn op het inperken van een aanval en recovery als er een inbraak heeft plaatsgevonden. Dat gaat met horten en stoten. Zo is er nog altijd de discussie over responsible disclosure en blijven bedrijven (én overheden) weinig erkenning geven aan white hat hackers die misstanden aantonen. 

10. Hoe meer streepjes hoe beter

Het lijkt o zo logisch maar is in feite onzin: hoe meer signaalstreepjes er worden getoond in je beeldscherm, hoe beter de verbinding. Maar dat is niet per se waar. Als je met veel mensen op een dichtstbijzijnde mast zit, wordt de signaalsterkte als sterk gezien, maar dat zegt niets over de doorvoersnelheid of de kwaliteit van de communicatie.

Al deze communicerende apparaten vechten dan om plek op het netwerk. Meer streepjes betekent dus beter bereik, maar niet per se een betere doorvoersnelheid. Dat hangt juist weer af van de netwerkcapaciteit.

11. Prullenbak geleegd = data kwijt

Ok, de prullenbak is er natuurlijk niet voor niets. Gebruik hem verstandig! Maar zelfs als je hem leegt (weet u zeker dat u de prullenbak wilt legen en daarmee de bestanden van uw computer verwijderen?) is er nog geen man overboord.

Al kost het natuurlijk wel wat moeite met het uitlezen van de harde schijf, maar een beetje geek heeft ook dat relatief snel voor elkaar. Geen geek in de buurt? Dan is een expert van de juiste computerwinkel je redding. Maar als je weet te voorkomen dat je geheugenschijf daadwerkelijk crasht, zwemmen je bestanden dus nog ergens rond.

12. SSD's kennen een beperkte levensduur

De levensduur van SSD's wordt, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet gemeten in tijd, maar in schrijfacties. De mythe klopt dus wel in zekere zin, maar niet op een manier die maakt dat een schijf na een jaar weggegooid kan worden. Data op SSD's wordt opgeslagen door het weg te schrijven naar een van de miljarden cellen in het flashgeheugen die data kan bevatten.

Voordat nieuwe data aan een cel kan worden toegevoegd, moet de oude data eerst verwijderd worden. Dit is een proces dat maar een beperkt aantal keer verricht kan worden voordat de cel instabiel wordt. Zo kan het zijn dat een SSD erop gebouwd is dat deze 10 schrijfacties per dag aankan. Dit lijkt niet veel, maar dat betekent dat je de hele schijf dagelijks 10 keer compleet kunt overschrijven gedurende de levensduur van vijf jaar.

Een 100 GB SSD die dus 10 keer overschreven kan worden, kan dagelijks 1 TB aan data verwerken. Over vijf jaar gemeten kan de schijf meer dan 1,8 PB (petabyte) aan.

13. WiFi maakt bomen dood

Maken WiFi-signalen bomen dood? Alphen aan de Rijn is bang van wel, omdat bomen rare afwijkingen begonnen te vertonen toen WiFi gemeengoed begon te worden. De gemeente, TNO, de Universiteit van Wageningen en anderen concludeerden dat bomen inderdaad zieker waren dan vroeger en dat kon liggen aan WiFi. Of mobiele straling. Of ultrafijnstof.

TNO distantieerde zich ook van de conclusie dat de bomen doodgingen aan WiFi. Toch wordt het onderzoek vaak aangehaald, bijvoorbeeld door de Groningse Partij voor de Dieren die een stokje wilde steken voor de komst van stadswifi.

Dan hebben we ook nog het beruchte tuinkers-onderzoek waarbij WiFi-signalen de plantjes doodmaakten. Dat was inderdaad een basisschoolonderzoek, maar het is breed opgepikt door media als waar, terwijl er heel wat op het 'onderzoek' was af te dingen. Het was te klein, er was geen dubbelblindtest, omgevingsvariabelen waren niet uitgesloten, enzovoorts.

Dergelijke verhalen zullen de komende jaren ongetwijfeld terugkeren.