Pebble

Het bedrijf was een van de eersten die het moderne smartwatch-tijdperk wist in te leiden in 2013. Helaas heeft Pebble Inc. het niet overleefd. Tegen alle verwachtingen in lieten de mensen achter het bedrijf weten dat het niet kon voldoen aan de betalingsverplichtingen en dat het bedrijf is verkocht aan Fitbit. Veel gebruikers voelen zich belazerd en het internet stroomt nog steeds vol met klachten van gebruikers die niet blij zijn met deze gang van zaken, vooral omdat het dus wel miljoenen dollars heeft binnengesleept maar de nieuwe horloges niet op tijd verscheept.

Pebble technologies heeft aangegeven dat gebruikers, die hun horloge nog steeds niet hebben ontvangen, hun geld terug krijgen maar dat gebruikers die hun spullen wel hebben ontvangen geen garantie of ondersteuning zullen krijgen.

Blackberry smartphones

Als je in de toekomst een smartphone van het merk Blackberry tegenkomt, is de kans groot dat deze niet door Blackberry zelf is gemaakt. Het bedrijf liet in september weten te stoppen met het zelf ontwikkelen van eigen software en zich te focussen op software. Blackberry zou licenties verstrekken aan andere fabrikanten om de toestellen te fabriceren.

Samsung Galaxy Note 7

De meeste hardware producten sterven niet zomaar, maar verouderen en worden vervangen door nieuwere (betere) producten. De Samsung's Galaxy Note 7 was een uitzondering. Accuproblemen zorgden ervoor dat de toestellen in brand vlogen of explodeerden. Het omruilen van de toestellen hielp niet en uiteindelijk heeft de fabrikant de stekker volledig uit de Note 7 getrokken.

Samsung heeft inmiddels z'n excuses aangeboden en laten weten eindelijk de oorzaak van het probleem te hebben gevonden. In de loop van januari zal het bedrijf uit de doeken doen waar het mis ging.

Ondertussen heft een andere instantie ook al onderzocht wat er mis was met de toestellen en geconcludeerd dat het toestel te plat was.

De aandelen van het bedrijf hebben, net als de omzet, een flinke duik gemaakt en het is nog maar de vraag of het bedrijf het vertrouwen van de consument weet te herstellen.

Sunrise Calendar

Op 13 september was het over en uit voor deze agenda-app op iOS, Android, Mac en het web. Microsoft heeft gelukkig wel de belofte om de features over te hevelen naar Outlook ingewilligd, maar gebruikers van andere platformen hebben op deze dag afscheid moeten nemen van Sunrise.

Facebook Paper

Facebook Paper was het beste te vergelijken met een nieuwsfeed. Gebruikers konden verschillende screenshots, foto's, nieuwsberichten en status updates bekijken en selecteren via swite-gestures. Er zaten geen automatisch afspelende video's tussen of advertenties tussen de berichten. Vele gebruikers vonden Paper beter dan de standaard Facebook-app, toch is Paper nooit echt heel populair geworden. Het aantal updates nam af en Facebook heeft de app uiteindelijk maar verwijderd uit de app store.

Gelukkig zijn enkele onderdelen uit Paper terecht gekomen in de officiële Facebook-app en kunnen ontwikkelaars nog stoeien met het beschikbare onderliggende framework.

Google Nexus smartphones

Google heeft enkele maande geleden een aantal prachtige nieuwe smartphones uitgebracht onder de naam Pixel. Hoewel je niet zoveel hoort en leest over de toestellen hier in Nederland, werden ze in Amerika warm ontvangen. De toestellen hebben high-end tech specs, nieuwe features, maar kosten daardoor ook aardig wat.

Het uitbrengen van de Pixel heeft er echter voor gezorgd dat de Nexus-serie het veld heeft moeten ruimen. Google heeft gezegd dat de Nexus niet meer terug zal komen. De huidige Nexus-apparaten zullen nog wel worden ondersteund. Wellicht een goed idee om nu nog even snel een Nexus 6P of 5X voor weinig te scoren?

Firefox OS

Hoewel Mozilla de dood van Firefox OS voor smartphones heeft aangekondigd, bleef het wel doorgaan met het ontwikkelen van het besturingssysteem voor smart TV's, tablets, routers, HDMI-sticks en alles-in-een-pc's.

Mozilla heeft echter in september de handdoek in de ring gegooid en aangekondigd het hele project te schrappen. Panasonic zal zelf Firefox OS voor diens smart TV's onderhouden en de open-sourcecommunity zal zich ontfermen over de fork van het systeem voor andere apparaten.

Intel Atom voor smartphones

Intel heeft de smartphone-boot nog harder gemist dan Microsoft en het lukte het bedrijf maar niet om met diens Atom-processoren voor smartphones een inhaalslag te maken. Het bedrijf is gestopt met het werken aan de Atom-chips voor smartphones en richt zich meer op IoT.

Ondertussen probeert Microsoft op andere manieren Win32-software te laten werken op mobiele apparaten.

Apple Thunderbolt-schermen

Apple heeft in juli de Thunderbolt-schermen (die het bedrijf in 2010 op de markt bracht) uit de store verwijderd. Het LED-scherm werd overigens in 2013 al niet meer geproduceerd maar nog wel te koop. De schermen zijn nu helemaal niet meer te vinden in de store van Apple, maar als je heel goed zoekt, vind je er misschien nog eentje in een andere winkel.

Apple is helemaal uit de stand-alone-scherm-business gestapt. Je zal dus op zoek moeten gaan naar 3rd-party schermen.

Project Ara

Het intrigerende modulaire smartphoneproject Ara liet mensen hun eigen telefoon samenstellen door gebruik te maken van gewone open hardwarecomponenten als processoren, beeldschermen en camera's. Je kan door simpele vervanging van onderdelen de telefoon makkelijker upgraden dan bij de meeste telefoons van tegenwoordig. Google is niet in detail gegaan over de teloorgang van het project, dat bekend werd in 2013 bij zijn aankoop van Motorola, maar heeft wel bevestigd dat het ermee is gestopt.

Microsoft Band

Microsoft's armband-achtige fitness-tracker met kleuren-touchscreen was een mooi apparaat. Helaas waren er nauwelijks apps voor en de software die er wel voor was, was niet altijd even stabiel. Microsoft heeft vorig jaar geen derde versie uitgebracht. De fabrikant heeft wel aangegeven het Microsoft Health platform te blijven ondersteunen.

Project Astoria

Microsoft heeft na lang wikken en wegen toch Project astoria de nek om gedraaid. Deze bridge zou het mogelijk moeten maken om Android-apps makkelijk over te hevelen naar het Universele Windows 10 platform. Microsoft besloot uiteindelijk toch maar in te zetten op Xamarin. Dat resulteerde onder andere ook in de dood van ontwikkeltool RoboVM. Het bedrijf achter deze tool werd overgenomen door Xamarin en deze werd weer overgenomen door Microsoft.

Picasa

Het is eigenlijk bijzonder om te zien hoe lang Picasa het nog heeft overleefd. De fotobewerking- en opslagsuite is in 2002 uitgebracht en in 2004 gekocht door Google. Het pakket kreeg al jaren geen updates meer en het leek er in 2013 op dat het zou worden vervangen door Google+ photos. Toch bleef Picasa bestaan totdat Google vorig jaar liet weten toch te gaan voor de nieuwe Google Photos-dienst.

Picasa-gebruikers kunnen nog steeds fotos bewerken met de desktop-app als zij deze nog hebben, maar de app wordt niet meer ondersteund en sommige API-functies zullen verdwijnen. Gelukkig is Google Photos stukken beter dus Picasa zal waarschijnlijk niet worden gemist.

Samsung Milk Music

Ook Samsung heeft zich geprobeerd te mengen in de muziekstreaming-service. Voor vier dollar per maand konden gebruikers zoveel muziek streamen als zij maar wilden.

Het was echter geen succes. Misschien omdat de dienst gekoppeld was aan Samsung-hardware (en dat de dienst nauwelijks werd gepromoot in Europa, heb jij überhaubt ooit van de dienst gehoord?). Samsung trok in augustus de stekker eruit en raadt gebruikers aan over te stappen naar Slacker Radio (wat eigenlijk dezelfde dienst is, maar dan zonder de hardware-afhankelijkheid.)