2013 blijkt voorlopig een mager ICT-jaar voor ZZP’er. Het aantal ICT-opdrachten heeft het eerste half jaar weinig beweging gekend na een daling van 16,13 procent in februari. Alleen 2009 was tot dusver een slechter jaar qua aantal opdrachten. Dat blijkt uit cijfers van IT-Contracts, dat de afgelopen vijf jaar het aantal freelance ICT-opdrachten voor ZZP’ers op zijn website meet.

Uit die IT-Contracts Flex-index blijkt dat het al sinds het topjaar 2008, toen veel bedrijven opdrachten hadden te vergeven, minder gaat.

Aantal opdrachten daalt

“Na de zomer van 2008 is de klad er ingekomen. Heel 2009 was het erg slecht, waarna er een langzame stijging ontstond in de twee jaar daarna. Maar eigenlijk gelijk na de uitbraak van de Eurocrisis zien we het aantal opdrachten weer dalen”, legt oprichter Ron Looijen van IT-Contracts uit.

De index is in dat goede jaar 2008 gestart op 100 punten. Het huidige jaar begon nog redelijk met 93 indexpunten en is in februari gedaald naar 78. Ondanks een minimale opleving in de maanden daarna staat de teller deze zomer nog altijd op die 78 indexpunten.

IT-Contracts bereikt met zijn vacaturesite voor zelfstandig werkende ICT-specialisten (freelance, ZZP, TAO) gemiddeld 85 procent van de doelgroep. Aan de kant van de opdrachtgevers ligt dat getal op een doorsnede van 60 procent. Qua website concurreert IT-Contracts vooral met Freelancer.nl, een website die sinds 2008 bestaat en op dit moment grotendeels ICT-opdrachten aanbiedt. Zij meten geen specifieke ICT-cijfers.

'Geen verbetering zichtbaar'

De ingezette daling van februari blijft voorlopig aanhouden. Looijen: “We zien sowieso in de zomermaanden maar ook voor de rest van het jaar voorlopig nog geen tekenen van verbetering. Uit de afgelopen jaren blijkt dat er in april en september altijd pieken zijn in het aantal opdrachten.” De piek voor april 2013 is dit jaar uitgebleven.

Wel is er op dit moment veel vraag naar Java-, mobiele apps- en websiteontwikkelaars. “Zij zijn op dit moment niet aan te slepen. Iets wat ook geldt voor technische beheerders voor Windows en netwerksecurity”, merkt hij als positieve noot op.

Gevraagde tarieven dalen licht

IT-Contracts meet ook de gemiddelde tarieven per ICT-functiegroep. Deze meting gaat aan de hand van de tarieven die ZZP’ers zelf vermelden op hun profiel. De tarieven die ZZP’ers in de ICT-branche vragen voor hun diensten zijn het afgelopen jaar heel licht gedaald (0,25%) over alle vakgebieden.

Met name de managers hebben vergeleken met vorig jaar minder tariefeisen (3 procent) vanwege hoge concurrentie. Van hen wordt volgens Looijen inmiddels ook steeds meer technische kennis gevraagd.

Dit zijn de afgeronde en gemiddelde uurtarieven die op dit moment per functiegroep gevraagd worden bij IT-Contracts:
  • Beheer - €59,
  • Ontwikkeling en Analyse - €67
  • Testen - €68
  • Applicatie- en Databasebeheer - €68
  • Consultancy - €80
  • Advies - €80
  • Architectuur en design – €83
  • Management - €85
Totaalgemiddelde: €77