Het Utrechtse medialab SETUP, een particulier initiatief gesteund met subsidiegelden, start binnenkort met twee hackathons waarin geprobeerd wordt alle 16,8 miljoen Nederlanders in één database te krijgen. Via Facebook roept de organisatie geïnteresseerden op zich aan te melden en mee te bouwen. Met het eindresultaat moeten alle verjaardagen bekend zijn en kan het systeem cadeausuggesties doen.

Het lijkt misschien een slechte en wat vroege 1 april-grap, maar dat is het niet. SETUP maakt zich zelf namelijk ook zorgen over online privacy. Volgens woordvoerder en projectleider Ellen Bijsterbosch is de bedoeling van het project de discussie aan te zwengelen over wat Nederlanders online zetten en wat met behulp van simpele tooling aan elkaar te koppelen en herleiden valt.

'Nederlanders vergeten eigen internethistorie'

Als voorbeeld noemt Bijsterbosch de openbaar toegankelijke archieven van Hyves die via Archive.org beschikbaar zijn en de database van Schoolbank.nl. "Beide stammen nog uit een tijd waarin Nederlanders een stuk minder privacybewust online gegevens deelden. Tegenwoordig is het 'radioactief materiaal' waarvan de meeste mensen niet meer weten dat het bestaat omdat Hyves is verdwenen en ze intussen hun logingegevens van Schoolbank niet meer weten. Toch is het gewoon opvraagbaar."

Volgens Bijsterbosch staan de eerste scrapers klaar om genoemde sites, samen met onder andere Marktplaats, het CBS en Funda, leeg te trekken. Alle gegevens worden op 28 februari en 7 maart gebundeld en één serverdatabase samengevoegd, welke overigens privé en afgesloten van het internet zal blijven. Geïnteresseerde privacyschenders mogen zich nog aanmelden, want er is voldoende plek.

16.8 miljoen Nederlanders in 1 verjaardagskalender; bouw je mee?