Monitoringforge.org is opgezet door Groundwork Open Source, een bedrijf dat commerciële enterprise en professional versies aanbiedt van een open source monitoring pakket. De site is gemaakt in samenwerking met Sourceforge en op dit moment zijn er al 1700 projecten en plugins die op de site willen staan. Ze kunnen ervoor kiezen om hun code op Monitoringforge te hosten, of de site kan doorlinken naar hun bestaande webpagina's.

De site is helemaal vendoragnostisch, verzekert Sarah Spalding, marketing vice president van Groundwork. Zelfs concurrent Zenoss doet mee. Volgens Spalding is dit de eerste volkomen neutrale poging om al deze projecten bij elkaar te krijgen. “Er is geen tool die past op elke omgeving en systeembeheerders kunnen hun ervaringen met de verschillende projecten delen met anderen”, zegt ze. Voorheen was het veld erg gefragmenteerd. Spalding wijst erop dat er meer dan 200 websites waren met monitoring tools, die er allemaal anders uitzagen en de software allemaal op een andere manier presenteerden.

Het blijft op de site ook niet bij open source projecten. Vendoren van gesloten tools kunnen er ook hun op open standaarden gebaseerde API ontwikkelkits aanbieden, en zelfs elke component die niet in strijd is met een open source licentie. Zo moet de site een paradijs worden voor de systeembeheerder die op zoek is naar een goede monitoring tool. Bron: Techworld