Het aantal banenadvertenties voor automatiseerders nam over het hele vorige jaar af, maar vooral in de tweede helft daalde het snel. Daarmee valt de daling samen met de escalatie van de kredietcrisis, zo blijkt uit de Monster Employment Index, een maandelijks onderzoek naar de vacaturemarkt in Europa van banensite Monsterboard.nl.

De Monster Employment Index telt sinds 2004 het aantal vacatures. Vorig jaar daalde de IT-index van 146 in januari naar 129 december.

Ondanks de forse daling, presteert de automatisering nog altijd fors beter dan andere sectoren. Zo nam het aantal vacatures in voor personeelsfunctionarissen en in de financiële sector naar verhouding veel sneller af. In de gehele Nederlandse economie daalde het aantal vacatures vorig jaar 28 procent.

Beter dan het Europees gemiddelde

Automatiseerders zijn in Nederland nog altijd meer in trek dan in de rest van Europa. In de regio daalde het aantal banenadvertenties voor IT-ers vorig jaar met 22 procent. Vooral in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, de Baltische Staten en Oost Europa zijn automatiseerders uit de gratie. In Duitsland, Frankrijk en Italie nam de vraag naar IT-personeel juist nauwelijks af.