Andy Grove, voormalig Intel CIO

Grove werd ingehuurd door Intel toen Robert Noyce en Gordon Moore het bedrijf oprichtte na Fairchild Semiconductor te hebben verlaten in 1968. In 1979 werd hij bestuurslid en in 1987 CEO. Hij was verantwoordelijk voor de switch van het fabriceren van geheugen naar het fabriceren van processoren voor de pc. Bill Gates omschreef Grove als "een van de grote zakenleiders van de twintigste eeuw.

Ray Tomlinson, uitvinder van netwerk e-mail

Deze man staat de internet hall of fame en was verantwoordelijk voor de eerste e-mailtjes die over een netwerk werden verstuurd (1971) Tomlinson werkte jaren voor BBN Technologies, nu onderdeel van Raytheon en wist het @-symbool populair te maken door het tussen de gebruikersnaam en het domein in een e-mail adres te stoppen. "Van alle beschikbare interpunctie leek alleen het 'AT'-teken het beste op z'n plek te zijn tussen deze twee gegevens". Vertelde Tomlinson ons ooit.

Tony Dyson, Ontwerper van R2-D2

Iedereen gaat nog steeds los op de dood van Carrie Fischer, de Actrice die Princess Leia speelde in Star Wars. Maar laten wij vooral niet Tony Dyson vergeten. Deze man runde een special effects bedrijf in de UK en was ingehuurd door op afstand bestuurbare droid-figuren te bouwen. Daarna bouwde hij ook robots voor andere films.

Wesley Clark, ontwerper van de eerste personal computer/minicomputer

Deze natuurkundige bracht ons in 1961 de eerste echte minicomputer, de LINC. Deze computer was in eerste instantie bedoeld voor doctoren en medische onderzoekers en was een non time-sharing machine. Het concept werd later vercommercialiseerd door de Digital Equipment Corp.

Later werkte Clark ook aan de eerste personal computers, de TX-0 en de TX-2.

Marvin Minsky, AI innovator

Deze Turing Award winnaar was z'n tijd ver vooruit in het onderzoeken van kunstmatige intelligentie. Hij hield zich bezig met de werking van het menselijk brein en wist deze toe te passen op machines. Minsky bouwde uiteindelijk de eerste neural network simulator (SNARC) en richtte het Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory op bij MIT.

Jim Kimsey, Co-oprichter AOL

Deze is misschien niet helemaal van toepassing op de Nederlandse markt, maar we noemen hem toch even. Hij begon als consultant voor een online dienst voor de Atari spelcomputer. Na een reorganisatie werd het bedrijf omgebouwd tot de internetprovider America Online (AOL).

Robert Allen, AT&T Chairman/CEO

We blijven nog even bij de Amerikaanse markt. Allen was verantwoordelijk voor het in banen leiden van de grootse transities in de jaren '80 en '90 waaronder de, door de overheid gedwongen, opsplitsing van het bedrijf.

John Ellenby, een van de eerste laptops

Deze britse zakenman die ook nog eens oprichter was van Grid Systems, bouwde in 1982 een van de eerste laptops (Grid Compass). Deze is onder andere gebruikt in de Space Shuttle Challenger in 1986. Tandy kocht het bedrijf in 1988. Ellenby hield zich ook al erg vroeg bezig met augmented reality via GeoVector, een bedrijf waarvan hij mede-oprichter is.

Hally Weller, General partner, New Enterprise Associates

Weller heeft via het investeerdersbedrijf New Enterprise Associates bij aardig wat bedrijven in het bestuur gezeten, waaronder Applian en MongoDB. Daarnaast heeft het bedrijf ook geïnvesteerd in veel andere techbedrijven waaronder AddThis, Eloqua, Opower (allemaal overgenomen door Oracle); Groupon; SolidFire (overgenomen door NetApp); SourceFire (overgenomen door Cisco); webMethods (overgenomen door Software AG); en Vertica (overgenomen door HP).

Erich Bloch, IBM System/360 mainframe co-ontwikkelaar

Bloch was een van de drie gepensioneerde IBMers die de eerste National Technology Medal ontving van President Ronald Reagan in 1985 voor hun contributies aan de ontwikkeling van de IBM System/360 mainframe in 1964. Bloch, gevlucht uit Nazi Duitsland in de jaren '40, werkte 32 jaar bij IBM en hield zich onder andere bezig met de IBM 7030 "stretch" supercomputer.

Bloch verliet het bedrijf in 1984 om te werken als director van de National Science Foundation.

Jay Forrester, oprichter van System Dynamics field en digital computing pioneer

Deze man speelde een sleutelrol in de creatie van Amerika's national defense system, MIT's en Lincoln Laboratory. Daarnaast leidde hij ook project Whirlwind, wat uiteindelijk magnetic core memory voortbracht, een vroege versie van RAM.

Tom Perkins, venture captital legende

Deze man was verantwoordelijk voor veel investeringen van bedrijven als Amazon.com, Google en Sun Microsystems.

Keith Ohlfs, Software UX ontwerper (waaronder de MacOS strandbal)

Deze getalenteerde UX ontwerper heeft onder andere gewerkt aan gebruikersinterface van de NeXT Computer-systemen van Steve Jobs. Veel van deze elementen zijn vandaag de dag nog steeds terug te vinden in macOS. Ook het "schuddende" dialoogscherm als een gebruiker een verkeerd wachtwoord invult is verzonnen door Ohlfs.

David Morgenthaler, venture capital pioneer

Ook deze investeerder heeft flink wat bedrijven vooruit geholpen toen zij nog klein (startup) waren, waaronder Apple.

Victor Scheinman, uitvinder van lopende band robot

De programmeerbare robotarm met zes gewrichten kreeg de naam, Stanford Arm en is ontstaan uit enkele nachtmerries die hij vroeger als kind had van een science-fiction film. De achterliggende techniek wordt nog steeds gebruikt voor onder andere ruitenwissers en inkjet cartridges.

Edward Yourdon, Object orientation expert

Deze computer consultant en expert in software engineering principes is onder andere verantwoordelijk voor verschillende object georiënteerde analyses en het ontwerp daarvan in de jaren '80 en '90. Youtdon was ook een van de eerste personen die aan de alarmbel trok over de millenniumbug.

Peter Naur, programmeurpionier

Deze Deense astronoom sloeg aan het programmeren en verdiende de 2005 ACM A.M. Turing Award voor fundamentele contributies aan het programmeertaal ontwerp en de definitie van ALGOL 60 tot aan het ontwerp van compilers.