In Engeland dook het fenomeen 'gratis internet' voor het eerst op. Geen abonnementskosten, alleen telefoonkosten. Daarna volgde FreeAccess in een klein deel van Nederland. In 1998 was Wish was de eerste gratis ISP met landelijke dekking.

Vier maanden geleden deden vlak na elkaar Zon (van Versatel, Free Record Shop en Radio 538) en Freeler (van de Postbank, de ING Bank en Nationale Nederlanden) hun intrede.

Later kwamen daar Wanadoo, Het Net, World Online, 12Move en MyWeb nog bij, om er maar een paar te noemen.

Misbruik van persoonlijke gegevens

The sky is the limit leek het motto van de gratis ISP's. Iedere dag verscheen er wel een persbericht van een provider, die meldde er weer zoveel duizend gebruikers bij te hebben.

Toch was niet alles koek en ei. Veel gebruikers vroegen zich af wat er eigenlijk met hun gegevens gebeurde. De toegang kan dan wel gratis zijn, maar ISP's moeten toch ergens hun geld mee verdienen. Zoals met de verkoop van gebruikersprofielen.

XS4ALL, aanbieder van betaald internet, haakte hierop in met haar reclamecampagne. Daarin citeerde zij uit de kleine lettertjes van de voorwaarden van gratis ISP's. Daaruit bleek dat die de gegevens van klanten konden gebruiken voor marketingdoeleinden.

Wanadoo en NokNok konden dat niet waarderen en eisten voor de rechter een verbod op de reclame. Maar de rechtbank stelde XS4ALL, dat inmiddels de Consumentenbond achter zich had gekregen, in het gelijk: de KPN-dochter mocht gewoon doorgaan met het aan de kaak stellen van misbruik van persoonlijke gegevens. De Registratiekamer kondigde aan de gratis ISP's aan een onderzoek te onderwerpen.

De toekomst

Twee├źntwintig providers is veel. Er zullen ISP's uit zichzelf verdwijnen en er zijn providers die gaan fuseren. Feit is dat er minder gratis internetaanbieders overblijven. In Engeland is die ontwikkeling al waarneembaar.

Een andere belangrijke ontwikkeling voor gratis ISP's zijn de zogenaamde flat rates. CompuServe heeft daar al voor gepleit: het bedrijf wil dat klanten geen telefoontikken meer hoeven te betalen om te internetten.

Relevante links:

Wish

XS4ALL

Wanadoo

Consumentenbond

Registratiekamer