Zuid-Korea pakt namelijk niet alleen Uber aan maar ook zijn CEO. Kalanick is officieel aangeklaagd voor het runnen van een 'illegale taxiservice' en hangt een mogelijke boete of celstraf boven het hoofd. Op het schenden van lokale transportwetten staat maximaal twee jaar cel, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap News.

De controversiële taxi-app heeft het de laatste tijd niet makkelijk. Na het binnenharken van veel investeringen wordt het bedrijf intussen in diverse landen aangeklaagd, voor de rechter gedaagd of zelfs verboden. Zo ook in Nederland, waar eerder deze maand het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in hoger beroep oordeelde dat de dienst UberPOP niet voldoet aan de Wet personenvervoer.

Beloning voor melden chauffeurs

In Zuid-Korea gaat men nog een stap verder. Kalanick en ook het hoofd van de lokale autoverhuurservice MK Korea worden beschuldigd van het runnen van een verboden autoverhuurbedrijf. Uber is sinds oktober actief in Zuid-Korea, waar de autoriteiten de service al illegaal verklaarde voordat het bedrijf überhaupt actief was.

Ook opmerkelijk is dat burgers sinds kort beloningen krijgen voor het melden van chauffeurs van illegale taxi's. Een maatregel die niet los van de komst van Uber gezien kan worden.

Lees verder: Verbod op UberPOP is een Pyrrusoverwinning