<p/>Dit staat in de ICT-marktmonitor 2000-2001 die wordt gepubliceerd door ICT brancheverenigingen Fenit en Vereniging ICT Nederland. De 'c' in ICT, de communicatiesector doet het wel goed. Na een lichte daling van de werkgelegenheid in de ICT verwacht het onderzoek een groter tekort aan ICT'ers aan het eind van 2001.

Volgens de ICT-marktmonitor bleven de IT-bestedingen in 2000 flink achter bij zowel de verwachting als de groei van de Nederlandse economie. De zakelijke IT besteding groeide met slechts 3,8 procent naar 20,8 miljard gulden. Met name de categorie├źn diensten en supplies/overig deden het slecht. Op de consumentenmarkt werd precies evenveel uitgegeven als vorig jaar, vier miljard gulden.

In de communicatiesector werden wel dubbele groeicijfers gehaald; een omzet van 28,2 miljard gulden, een groei van 10,8 procent. Met name de groei in dataverkeer was opvallend. In 2000 werden de bestedingen hieraan verdubbeld naar 838 miljoen gulden. Zakelijke besteding aan mobiele telefonie steeg licht, maar daalde bij de vaste telefonie.

Ook in de consumentenuitgaven is een duidelijke stijging te zien. Bestedingen aan zowel mobiele en vaste telefonie stegen naar 9,4 miljard gulden in 2000.

De marktmonitor is echter niet positief over de lange-termijn verwachtingen van de telecommunicatiesector. De branche-organisaties vrezen voor het effect van de uitgaven van deze sector voor umts-frequenties, infrastructuur en mobiele internettoepassingen.

Volgens de marktmonitor staat de ICT-arbeidsmarkt nog steeds onder druk. In 2000 namen de vacatures weliswaar af, maar was er nog steeds een tekort aan invulling van 7500 banen. Op basis van de verwachte groei van 7,5 procent in de sector zal de personeelsschaarste eind 2001 weer oplopen tot bijna elfduizend vacatures.