Er worden vijf rechtszaken aangespannen in de VS tegen tienduizenden verdachten van het schenden van auteursrechten, bericht Hollywood Reporter. Het gaat om downloaders van de vijf films Steam Experiment, Far Cry, Uncross the Stars, Gray Man en Call of the Wild 3D. Naar verluidt komt er nog een rechtszaak aan waarin nog eens 30.000 downloaders worden aangepakt voor het schenden van het auteursrecht van andere films.

De massale juridische strijd tegen p2p-gebruikers is gestart toen advocaten van de US Copyright Group in contact kwamen met het Brits/Duitse bedrijf GuardaLey. Dat bedrijf heeft technologie ontwikkeld waarmee real time filmdownloads via torrents gemonitord kunnen worden. Het programma vist het gebruikte ip-adres eruit gebaseerd op de tijdcode (time stamp) die het tijdstip van een download aangeeft. Vervolgens wordt automatisch gecontroleerd of het daadwerkelijk om een auteursrechtenschending gaat, of dat het een bestand is met de naam maar niet de inhoud.

Eerder succes

In Duitsland en Groot-Brittannië is de software eerder al succesvol gebleken in rechtszaken. In een voorbeeld kreeg een Duitse filmproducer 800.000 dollar aan gederfde inkomsten terug via de rechter. De US Copyright Group kwam met de firma overeen een proef te doen in de Verenigde Staten waar bittorrent-gebruikers tot nu toe vrijwel ongestraft films konden downloaden.

Dit gebeurt nu met onafhankelijke filmmakers. De grote maatschappijen kijken de kat uit de boom en willen eerst zien of isp's bereid zijn mee te werken. Op deze manier wil de US Copyright Group omzet halen uit deze alternatieve distributiekanalen. Of anders gezegd: de filmmakers proberen op deze manier misgelopen inkomsten alsnog te verhalen op downloaders.

Providers werken niet graag mee

Isp's zijn niet erg happig op het overhandigen van ip-adressen aan houders van auteursrechten, zij beschermen liever hun klanten. Daarom moet via de rechter een dagvaarding tegen een onbekend persoon worden afgedwongen waarin wordt bepaald dat een provider het ip-adres van een klant moet overhandigen. Per ip-adres rekenen isp's in de VS tussen de 32 en 60 dollar administratiekosten. Die worden in rekening gebracht voor het op de hoogte stellen van de houder van het opgevraagde ip-adres, die daardoor de mogelijkheid krijgt zich te verweren tegen de dagvaarding.

Providers als AT&T en andere isp's dachten dat deze weg naar het verkrijgen van ip-adressen van klanten niet meer in zwang was. Eerder probeerde de Motion Pictures Association of America (MPAA) en de Recording Industry Association of America (RIAA) op vergelijkbare wijze downloaders aan te pakken. Later werd deze strategie ingetrokken, omdat het weinig geld maar wel heel veel imagoschade opleverde.

Schikkingen

US Copyright Group, met de site SaveCinema.org, hoopt nu deze massale agressieve aanklaagstrategie weer nieuw leven in te blazen. Tot nu toe heeft er één provider meegewerkt die 71 namen en adressen overhandigde. Deze personen wordt een schikkingsvoorstel gedaan, acht zaken zijn al geschikt. De andere isp's die minder snel willen meewerken vechten de zaak uit in de rechtszaal. In mei hoopt de US Copyright Group tijdens het filmfestival van Cannes meer producers en wellicht grote studio's te overtuigen deze methode te gebruiken.

Complaint Boll Ag Far Cry