Van de 39 procent van alle Europeanen die op dit moment de beschikking heeft over toegang tot internet is de helft jonger dan 35 jaar en hoog opgeleid. Daaruit concludeert onderzoeksbureau Forrester dat internet nog steeds niet de grote massa bereikt heeft. Mensen die niet geïnteresseerd zijn of de kosten te hoog vinden, blijven achter.

De afgelopen jaren heeft Europa een grote sprong voorwaarts gemaakt wat internetgebruik betreft. "In 1999 had slechts 19 procent van de Europeanen ouder dan 16 jaar regelmatig toegang tot internet. Dit aandeel is in een paar jaar tijd meer dan verdubbeld tot 39 procent in 2001", zegt Reineke Reitsma van Forrester.

De landen in Zuid-Europa blijven achter ten opzichte van de landen in het noordelijk deel van Europa. In Frankrijk, Spanje en Italië bedraagt de internetpenetratie zo'n 30 procent. In de noordelijk gelegen landen ligt dat percentage tussen de 60 en 70 procent. Duitsland en Groot-Brittannië zijn in absolute aantallen koplopers in Europa.

De komende vijf jaar zal het aantal Europeanen dat geregeld gebruik maakt van internet stijgen naar 67 procent. Dat betekent dat er in Europa op dat moment meer dan 200 miljoen internetgebruikers zijn.

Duitsland gaat volgens de voorspellingen van Forrester ook dan nog aan kop met 70 procent van zijn bevolking dat regelmatig gebruik maakt van internet. Nederland ligt daar iets onder met 68 procent. In absolute aantallen komt dat neer op zo'n 9 miljoen Nederlanders.