De redacteuren en medewerkers van Webwereld zetten hun persoonlijke favoriete top 5 op een rij. Met name Youtube heeft ook de harten van de Webwereld-medewerkers gestolen. Google blijft tevens favoriet.

Maarten Reijnders, freelancer voor onder andere Webwereld

1. Jon Stewart en Stephen Colbert. 2006 was wat mij betreft het jaar van de online video. En de beste televisie zag ik dit jaar bij The Daily Show van Jon Stewart en The Colbert Report. Stewart en Colbert nemen op briljante wijze de (Amerikaanse) media en de politiek op de hak. Met name in de weken voor de Amerikaanse Congresverkiezingen was het smullen van Colberts onvolprezen imitatie van Bill O'Reilly ("I don't like reality, it has a liberal bias").

2. YouTube. Als er een site is die de doorbraak van video op internet symboliseert, dan is het wel Youtube. Hoe hebben we al die jaren zonder gekund? Ok, de beeldkwaliteit laat af en toe te wensen over, maar wat een schatkamer is YouTube. Rappende Muppets, een soevereine Frank Zappa, The Life of John Cleese en natuurlijk 'Chuckie' Wilders: zonder YouTube had ik het allemaal niet gezien.

3. Uitpakparty. Had ik al gezegd dat 2006 het jaar van de internetvideo's was? Een van de beste Nederlandse tv-programma's is de wekelijkse Uitpakparty van Bright. Het duo David en Leendert pakt elke vrijdag een maffe gadget uit: van een onomklapbare paraplu tot een headcam en van een fietskajak tot een Nabaztag. Komt dat zien!

4. :)= Esc, weblog on the move. Op de redactie van Webwereld had ik jarenlang de bijnaam 'chef varia', dit vanwege mijn veronderstelde belangstelling voor 'raar' nieuws. Ik moet echter mijn meerdere erkennen in internetjournalist Laurens Lammers. Die houdt al sinds jaar en dag een van de beste linklogs bij met veel rare nieuwtjes en zaken die je niet snel ergens anders leest.

5. Bits of Freedom. Op 1 september van dit jaar viel het doek voor Bits of Freedom, de digitale-burgerrechtenorganisatie die zes jaar aandacht vroeg voor zaken als de bewaarplicht, de identificatieplicht, aftappen, de doorgifte van passagiersgegevens aan de VS en het auteursrecht. De site van Bits of Freedom blijft wel online.

Edmond Varwijk, freelancer voor onder andere Webwereld

Lastig deze opdracht. Voor mij is 2006 eigenlijk een jaar zonder websites geweest. Tuurlijk, ik ben dagelijks online, bekijk de digitale krantenkoppen, lees enkele weblogs en vermijd andere. Maar de vijf beste? Ik vind 2006 voor het internet geen best jaar en heb weinig nieuws gezien (ondanks al het gekweel over web 2.0). Ik heb ook geen echt favoriete sites meer. Deel van het probleem is RSS. Mooie techniek, prima toepasbaar, maar ook een beetje de hond in de pot. Het klassieke 'rondje langs de velden' waarin ik mijn 15, 20 favoriete sites dagelijks langsklikte, is niet meer. Een eindeloze lijst feeds in mijn favoriete RSS-lezer (FeedDemon, www.newsgator.com, zo noem ik toch alvast één favoriet die het verdient genoemd te worden) hebben die activiteit vervangen. Een andere invloed is dat internet gewoontjes is geworden. Iets is niet meer beter wanneer het online gebeurt, iets kan beter zijn wanneer het online gebeurt. Ik neem weer meer tijd voor de krant en kijk iets meer televisie. Sacha de Boer in breedbeeld is gewoon beter dan via uitzending gemist.

Voor wat het waard is, dan toch mijn sites van 2006

1. "Overal zankit bagger" Deze zin zegt alles. Bieslog is een vaste site om iedere morgen even te bezoeken, zo rond de eerste koffie, ook in de baas zijn tijd. Voor Wim de Bie is deze site één grote historische rehabilitatie; dacht met mij heel Nederland dat Van Kooten de leukste was, inmiddels weten we beter.

2. Gezinnen schijnen over te stappen van krant naar internet. Zover is het hier nog niet, al klik ook ik wel eens rond in de digitale versie als ik een bericht wil archiveren of doorsturen aan anderen (ja, i know). Op het internet verliest onze NRC het echter met afstand van Nu.nl. Nu.nl is zoals ik mij de volgende generatie teletext voorstel, kort, helder en met af en toe een plaatje. De bloemlezing uit de Nederlandse roddelbladen is een deel van mijn zondagochtendritueel geworden, vaak gevolgd door het Goochelen naar plaatjes omdat de meeste namen die ik er lees, mij niets zeggen.

3. Vista! Met evenveel recht zou ik hier Microsoft.com kunnen noemen, maar Channel 9 is net even leuker en dient hetzelfde nut. 2006 is toch voor mij het jaar van Windows Vista en Office 2007, en deze site levert veel informatie over die onderwerpen.

4. Wikipedia. Nederlands of Engels, vanmorgen nog een heel stuk over Herbert Gronemeyer gelezen in de Duitse versie. Prachtig ook dat je hiervan in Vista gewoon je default zoekmachine kunt maken.

5. Geen site, maar een fenomeen, de podcast. Iedere dag door weer en wind, 18 kilometer heen en 18 terug op de ligfiets houden deze me gaande. Met dank aan het altijd interessante Tros Radio Online, het ondanks het taalgebruik toch leuke Podje Gamen, de soms tenenkrommende ICT Roddels, de schmierende Martin Simek, het hilarische Radio Bergeijk en natuurlijk dagelijks de Webwereld Podcast.

En ja Jeroen, het zijn er weer meer dan 5.

Edwin Feldmann, redacteur Webwereld

Mijn lijstje in willekeurige volgorde:

1. Allofmp3.com, een erg handige en goedkope downloadsite met muziekbestanden van goede kwaliteit

2. BNR.nl, een complete nieuwssite, goede aanvulling op de radiozender. Alles wat uitgezonden wordt, is ook - op de minuut precies - online terug te luisteren.

3. Uitzendinggemist.nl, sinds de laatste restyling in april is de site veel beter geworden.

4. Novatv.nl, de site van Nova. Het tv-programma is goed, maar online is nog veel meer materiaal te vinden.

5. BBC.co.uk, erg goede site met enorm (!) veel nieuws/informatie en entertainment.

Wilbert de Vries, adjunct-hoofdredacteur Techworld

1. Google.nl. Tsja, behoeft geen toelichting.

2. Feedo.nl. Onmisbaar om mijn adhd-collectie met feeds te beheren.

3. Nu.nl. Simpelweg het makkelijkste.

4. Gooieneembode.nl. Lokaal nieuws in een persoonlijk wannabee 2.0-jasje.

5. Misdaadkaart.nl. Leuke site met interessante lokale informatie.

Evan Schaafsma, redacteur Webwereld

1. Torrentspy.com. Eén van de grootste overzichtsites van torrent-files. Een eenvoudig en snel p2p-protocol. Je wilt nooit meer anders.

2. Google.nl. Blijft onbedreigd mijn startpagina. De gepersonaliseerde zoekpagina met headlines en weer- en verkeersinformatie en de vanuit beroepsperspectief onmismare Google Nieuws-pagina tonen aan dat enkele van de talloze Google-initiatieven erg nuttig zijn.

3. Nu.nl. Het is een verslaving, een paar keer per uur het nieuws checken. Met name bij het algemene nieuws weet je zeker dat je nooit het laatste nieuws mist.

4. Tv.com. Onuitputtelijke bron van informatie over tv-series van vroeger en nu. Reviews, episode guides', noem maar op. In combinatie met Torrentspy.com creëer je zo je ideale televisieavond.

5. Bbc.co.uk/snooker. Altijd live de laatste standen van snookerwedstrijden en het laatste nieuws. Meestal ook met live beelden, maar helaas doorgaans voorbehouden aan Britse internetters.

Niels de Rijk, redacteur Techworld

1. IGN. Inmiddels uitgegroeid tot dé gamesite op internet. De hoofdredacteuren van de consolesecties, stuk voor stuk 'celebrities' in de gamescommunity, weten het nieuws soms eerder te brengen dan ontwikkelaars en uitgevers zelf.

2. Bashers. Een leuk, Nederlands gamesblog van freelance-journalisten Niels 't Hooft, Vincent Leeuw en Bart Breij. Leuk nieuw onderdeel: Bashers Video.

3. Flickr. Als je een mooie hogeresolutie-foto zoekt, bijvoorbeeld om thuis aan de muur te hangen, dan is dit 'the place to be'.

4. Gametrailers. Gratis, exclusieve trailers van de nieuwste games. Ideaal als je maanden op een spel zit te wachten.

5. Trekearth. Landen ontdekken achter je pc, en zelf ook foto's plaatsen. Leuk! Bekijk ook eens de foto's van Nederland - er zitten prachtige tussen.

Judith Groot, redacteur Webwereld

In eerste instantie begin ik toch met het noemen van een paar standaard sites. Namelijk Youtube en IMDB.

1. Youtube behoeft weinig uitleg in principe. Lollig op zijn tijd en hartstikke handig om leuke filmpjes te spotten. Zo heb ik recent gezocht naar een filmpje dat in mijn ogen misschien wel het meest geniale filmpje ooit gemaakt. Namelijk Father and Daughter die in 2001 de oscar in de wacht sleepte voor beste korte film.

2. Waarom dan IMDB? Gewoon omdat het handig is en ik de site vaak raadpleeg om weer eens onnozele dingetjes over films op te zoeken. En aangezien iedereen die iets doet op het internet de site toch wel kent behoeft deze weinig verdere uitleg volgens mij.

3. Dan toch nog een nieuwssite. Ik bekijk er dagelijks verschillende en voornamelijk zijn dit sites van dagbladen. Puur omdat het veel geld kost om elke dag verschillende kranten te kopen. Eerlijk gezegd snap ik ook nooit waarom het kopen van een losse krant 1,20 euro (!), het NRC zelfs 1,30 als ik mij niet vergis, zoveel duurder is dan een abonnement. Een nieuwssite is in principe gewoon handig, maar mijn keus voor betere nieuwswebsite is niet gevallen op een landelijk dagblad, maar op de wetenschapssite van de VPRO, Noorderlicht. De keuze was in principe simpel gemaakt. Het is een mooie site met interessante nieuwsartikelen over wetenschap. Ik bedoel het is toch boeiend om te weten welke experimenten die muizen nu weer met ons doen… 42!

4. Dan nog een site die voor dit jaar absoluut in mijn lijstje thuishoort. Vooral in de eerste helft van dit jaar heb ik behoorlijk wat tijd gestoken in de browserbased game Travian. Travian is in principe een combinatie tussen Kolonisten van Catan, Risk en Diplomacy. Dus voor wie van tactische spelletjes houdt is het een absolute aanrader. Het idee van het spel is dat je een dorpje opbouwt door middel van grondstoffen. Later in het spel kan je ook troepen bouwen en je buren leegroven of er juist mee samenwerken. Inmiddels is de makers van het spel gekomen met de derde versie, waarin je niet alleen je buren kan aanvallen, maar ook valleien vol met wilde beesten. Voor wie het leuk lijkt en erover denkt om er eens aan te gaan beginnen, let wel, het is behoorlijk verslavend en er is een risico dat je midden in de nacht ineens wekkers gaat zetten.

5. De site die recent mijn hart veroverd heeft is de site n3rd.tv, al geef ik zelf de voorkeur aan nerdtv.nl. De site is gemaakt door mijn lieve collegaatjes Jochem Kossen en Sander van de Graaf. Eigenlijk doe ik het niet voor de site, maar voor de Nerdtv-afleveringen. Oh en het fameuze Nerdtv-chatkanaal natuurlijk.

Sander van de Graaf, senior webdeveloper en de helft van Nerd TV

1. Techcrunch is een site vol met nieuws, Techcrunch is net zoiets als marketingfacts, maar dan interessanter, en vaak sneller.

2. Het Lifehacker-team bestaat uit een aantal interessante gezichten uit de branche, en iedere keer hebben ze wel een leuke hack, nieuwtjes, feiten of andere onzinnigheden.

3. Het weblog van de mannen achter 37signals. Signal versus Noise staat vol met informatie over designkeuzes, ontwikkelingen en voorbeelden van hoe het wel en vooral ook hoe het niet moet.

4. Stumbleupon. Wanneer je echt niets meer te doen hebt, is dit de plugin. Met een klik op de knop neemt stumbleupon je naar plekken waar je nog niet geweest bent, en als je eenmaal begint met stumbelen, kun je niet meer stoppen.

5. Hackaday. Need I say more?

Jochem Kossen, webmaster en de andere helft van Nerd TV

1. Youtube, oneindig veel videoplezier.

2. DistroWatch. Deze site houdt alle informatie rondom Linuxdistributies bij. Alle releases, alle reviews, verscheidene podcasts, Linux-packages, populariteit van distributies et cetera. Allemaal informatie van onschatbare waarde voor een 'Linuxdistrouitprobeerfreak' als ik :-)

3. Google. Een beetje saai, maar wel de site die ik waarschijnlijk het meest gebruik, dus moet-ie in de top 5 :-)

4. Uncyclopedia. Een encyclopedie met ongelooflijk veel onzin waar je je vaak kapot om lacht.

5. Bloglines.com. De door mij gebruikte rss-reader. Snel, ziet er goed uit op de frames na, en doet alles wat ik wil. Hoewel ik zat te twijfelen tussen Last.fm en Bloglines op nummer 5 ga ik toch voor Bloglines, omdat ik die continu gebruik.

Jeroen Doorn, adjunct-hoofdredacteur Webwereld

1. Allofmp3.com. Als groot muziekliefhebber is het altijd moeilijk om complete albums in volledige kwaliteit te vinden, zeker wanneer het wat minder populaire muziek betreft. Allofmp3.com is ideaal: zeer goed betaalbaar, elk gewenst bestandsformaat en zeer veel bitrates. Dankzij de site heb ik een groot deel van mijn muziekcollectie weten aan te vullen. Is de site nu legaal of illegaal? Dat mogen de advocaten lekker uitvechten: al maanden wordt er geroepen dat de site wordt gesloten, maar in de tussentijd koop ik er nog gewoon mijn muziek.

2. Last.fm ligt in het verlengde van de muziekhobby. Het leren kennen van nieuwe muziek dankzij een sociaal netwerk. Je schijnt er ook nieuwe vrienden te kunnen maken, maar daar heb ik minder behoefte aan.

3. Allakhazam.com is voor mij onmisbaar als ik weer eens vastzit bij een quest in World of Warcraft. Elk onderdeel van het spel wordt beschreven en aangevuld door de gemeenschap. Daarnaast is er altijd wel een kaart terug te vinden met meer informatie. Voor World of Warcraft-spelers is deze website ideaal.

4. Fokke & Sukke zijn altijd scherp en erg vaak zeer grappig. Mijn dagelijkse twee minuten lol.

5. Nerd TV. De Statler en Waldorf van IDG, Sander van de Graaf en Jochem Kossen, zijn dit project voor de lol gestart in hun vrije tijd. De helft van de uitzending heb ik geen idee waar het over gaat, als wannabe-nerd zijnde. Dat maakt ook niet uit. Het principe van een one shot van 20 minuten waarin de twee even het nieuws dat zij interessant vonden doornemen is briljant. Sommige kijkers klagen dat het niet professioneel is en amateuristisch is opgenomen. Dat is wat mij betreft nu juist de lol: het is eerlijk, onvervalst en spontaan. En dat waardeer ik er zo aan.

Roseline Chan, freelancer Webwereld en Gadget.nl

1. MySpace. Online community voor vrienden en vrienden wannabe's. Ook erg leuk: groupiegedrag anno 2006 observeren (en aan meedoen) op pagina's van bands, dj's en artiesten.

2. Netvibes. Je eigen rss-feeds, weblogs, emails en Web 2.0-applicaties in een oogopslag. Onmisbaar als beginpagina.

3. Discogs. Omdat ik af en toe wil weten welke artiest wat en wanneer iets in welk label heeft uitgebracht en in welke platen/cd's/compilaties het in voorkomt. (Volg je het nog? :P)

4. Last.fm. Nog altijd leuk om te zien dat er mensen zijn met dezelfde muzieksmaak. En wat betreft de neighbour-functie, die is op z'n zachtst gezegd vrij accuraat. Ooit kreeg ik een gebruiker in mijn lijst die ook letterlijk een buurman bleek te zijn. Hij woonde in dezelfde straat.

5. 3Yen. Als Japangek voel ik mij nu en dan genoodzaakt om nieuwtjes van het land op te zoeken. Of het nu gaat om de laatste trends op het gebied van mode of gadgets. Een bezoek aan blogscommunity site 3Yen is meestal genoeg. Helaas lijkt de website nu langzaam maar zeker aan het doodbloeden.

Brenno de Winter, onder andere freelancer voor Webwereld

1. Google. Zij maken informatie echt bereikbaar en open. Verder het laatste nieuws, mail: het is er allemaal.

2. 1800Flowers. Die leveren bloemen af bij mijn vriendin (zie ook punt 5).

3. Podcastinfo.nl. Houd me in contact met de podcastwereld.

4. CNN. Wereldnieuws van formaat.

5. Laura speaks Dutch & ICT Roddels. Geen commentaar :-D