Wat het aantal overnames betreft, steekt KPN dit jaar met kop en schouders boven andere ict-bedrijven uit.

In januari meldt het telecombedrijf dat het de Nederlandse wifi-provider Attingo wil overnemen. Een maand later worden drie kleinere bedrijfjes (Eye-display, NN Solutions en QBIX) overgenomen die zich bezighouden met narrowcasting (uitzenden voor een klein publiek). Verder kondigt KPN dit jaar overnames aan van de providers Speedlinq, Demon, CSS Telecom en Tiscali Nederland.

Dit levert KPN meer dan 386.000 extra klanten op. Maar daarmee is bij KPN-topman Ad Scheepbouwer de honger naar overnames nog niet gestild, want hij lijft bovendien telecombedrijf Enertel in voor tien miljoen euro en een deel van Gemnet.

Hoeveel KPN dit jaar kwijt is aan alle acquisities, is niet precies bekend. KPN blijkt een ster in het achterhouden van financiële details. Met de enkele overnamebedragen die wel bekend zijn gemaakt, staat de teller op 334 miljoen euro.

Youtube

Wat het buitenland betreft, zijn dé overnames van het jaar wel die van Youtube door Google en de fusie van Alcatel en Lucent.

De overname van Youtube slaat deze zomer in als een bom. Google betaalt 1,3 miljard dollar voor de videosite die dan ruim anderhalf jaar in de lucht is. In januari legt Google ook nog ruim 100 miljoen dollar neer voor het bedrijf Dmarc Broadcasting. En in april neemt het bedrijf de blog-analysedienst Measuremap over.

Wat dit jaar ook voor de nodige opschudding zorgt, is de aankondiging van Lucent Technologies en Alcatel om samen verder te gaan. De twee netwerkbedrijven willen in april fuseren om te overleven in de concurrerende telecommarkt. Wat daarmee ontstaat, is een monsterbedrijf met een jaaromzet van ongeveer 21 miljard dollar. In december wordt trots gemeld dat de fusie een feit is. Het nieuwe bedrijf gaat verder onder de naam Alcatel-Lucent.

Kabelaars

De aankondiging dat kabelbedrijf Casema in de etalage staat, doet in april stof opwaaien. Casema, dat dan nog in handen is van de investeringsbedrijven Carlyle (40 procent van de aandelen), Providence (eveneens 40 procent) en GMT Communications Partners (20 procent) wordt in juli voor 2,1 miljard euro overgenomen. De nieuwe eigenaren worden de Britse investeringsmaatschappijen Warburg Pincus en Cinven. Deze investeerders kopen een maand later ook Essent Kabelcom voor 2,6 miljard euro.

Omdat de overnames geen gevaar opleveren voor een mogelijk monopolie, stemt de Europese Commissie en de Nederlandse Mededingingsautoriteit in met de overnames. Warburg Pincus en Cinven leveren nu diensten aan 3,3 miljoen Nederlandse kabelgebruikers.

Nederlandse overnames

Tot slot zijn er nog een aantal opmerkelijke Nederlandse overnames dit jaar. Zo breidt Ilse Media zijn werkterrein uit met de overname van de vergelijkingssite Kieskeurig.nl en met Yourscene. Hoewel Ilse Media-directeur Paul Molenaar niet wil zeggen wat hij voor Kieskeurig.nl heeft betaald, noemt hij het wel 'zijn grootste acquisitie tot nu'.

Van een heel andere orde is de verkoop van een groot deel van Philips Semiconductors. Drie investeringsmaatschappijen nemen in augustus voor 6,4 miljard euro een belang van 80,1 procent in de chipdivisie van Philips. Het overige belang blijft in handen van Philips zelf. Met deze verkoop krijgt de chipdivisie ook een eigen identiteit. Vanaf 1 september heet het bedrijf NXP.

Funda

Van het front van Funda, de huizensite die vooral het nieuws haalt wanneer er weer een rechtszaak wordt aangespannen, komt dit jaar ook ander nieuws. De site van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) maakt in april bekend dat het de veilingsite Ricardo overneemt. Veel meer wordt er niet over de overname gemeld.

In het verlengde daarvan is de overname van Zoekallehuizen.nl door de Rabobank ook opvallend. Zoekallehuizen.nl is niet onomstreden. De site is voor de rechter gesleept door makelaarsvereniging NVM en twee makelaars omdat de site zou profiteren en parasiteren op de investeringen en prestaties van de makelaars. Uiteindelijk stelt een rechter de huizensite in het gelijk.