In 2006 wordt er nog altijd druk gedownload via p2p-netwerksites. Zo komt onderzoeksbureau GfK met de cijfers dat slechts 1 op de 16 muziekdownloads daadwerkelijk betaald wordt. Echter, nota bene de Canadese muziekindustrie, Canadian Recording Industry Association, komt in een eigen onderzoek tot de conclusie dat , p2p-gebruikers vaker cd's kopen.

Des te meer downloads des te meer verkopen. Volgens het Canadese onderzoek heeft downloaden geen negatief effect op de verkoop van cd's of dvd's. En komt minder dan een derde van p2p-netwerken. 'Naarmate er meer wordt gedownload wordt er ook meer gekocht', aldus internetexpert Geist.

De IFPI deelt deze mening echter niet en spant diverse rechtszaken aan tegen uploaders. Volgens de IFPI nam de totale muziekverkoop met drie procent af en is dat te wijten aan p2p-sites waar gratis muziek gedownload kan worden. Ook de Motion Picture Association of America (MPAA) is niet blij met het bestaan van p2p-sites. Zij schatten het verlies als gevolg van het downloaden van films wereldwijd op 4,4 miljard dollar.

Brein

Stichting Brein deelt de mening van de IFPI en de MPAA en heeft ook dit jaar geprobeerd een steentje bij te dragen. Zo is de stichting dit jaar bijzonder enthousiast geweest in het offline halen van torrent-sites. De teller van het aantal p2p-sites die offline zijn gehaald in 2006 door de stichting staat op 114. In totaal zijn volgens Brein daarmee zo'n 1,5 miljoen gebruikers van de p2p-sites afgesloten. Om dit te bewerkstelligen eist Brein van de hostingproviders om de site af te sluiten.

Tevens vraagt Brein de hostingprovider om persoonsgegevens van de sitehouders en van de zwaarste uploaders. Bij weigering van de hostingprovider om de gegevens te verstrekken deed Brein er niet moeilijk over om ook hen voor de rechter te dagen. Zo eiste Brein 280.000 euro schadevergoeding van de hostingprovider die onderdak bood aan de p2p-site Extrempowertorrents. Sites die Brein offline heeft gehaald zijn onder andere Wijdoenhetanders.net, Stiekemdebeste.dyndns.org, Freakytorrents.org en Torrentpassion.org.

Computerloos

Natuurlijk is de Stichting Brein niet de enige geweest dit jaar die druk was met het aanspannen van rechtszaken. Zo zijn er in 2006 wereldwijd vooral veel uploaders aangeklaagd. Zo heeft de British Phonographic Industry (BPI) in het Verenigd Koninkrijk diverse mensen aangeklaagd wegens het uitwisselen van muziekbestanden. Hierbij zijn verschillende boetes opgelegd.

De Recording Industry of America (RIAA) is mensen in de VS gaan aanklagen voor het uitwisselen van bestanden. Uiteraard kan het dan weleens voorkomen dat je ernaast zit. Zo klaagde de RIAA bijvoorbeeld ook een computerloze vrouw aan.

Maar ook de RIAA beperkt zich niet tot de consument: p2p-site Limewire moest van de RIAA voor de rechter verschijnen. Limewire liet zich echter niet op de kop zitten en kaatste de bal terug, door een maand later diverse platenmaatschappijen aan te klagen wegens monopolistisch gedrag. Niet alleen de grote bedrijven wisten overigens de gang naar de rechter te vinden, ook een vrouw, die eerder een schikking trof met de RIAA, wist waar het gerechtshof zat. Zij daagde Kazaa voor de rechter met de beschuldiging dat Kazaa ten onrechte op zijn site geadverteerd had met de term 'gratis downloaden'.

Een Zweed daarentegen, die zichzelf had aangegeven wegens het downloaden van muziek, hoefde niet voor de rechter te verschijnen. Door 'ongelukkig' toeval werd juist zijn pc getroffen door de bliksem, waardoor deze compleet uitbrandde en niet meer gebruikt kon worden als bewijsmateriaal. De Zweed was niet blij omdat hij zichzelf juist had aangegeven om een proefproces te voeren.

Verzekering

Ook in 2006 weer veel rechtszaken als gevolg van muziekuitwisseling dus. In Zweden is in 2006 bij wet filesharing verboden. Als tegenreactie is het Zweedse bedrijf Tankafritt een verzekering aan gaan bieden die opgelegde boetes voor filesharing vergoedt. Halverwege 2006 kondigde het bedrijf aan om ook te willen uitbreiden naar andere landen.

Ondanks dat er overal ter wereld diverse p2p-netwerksites offline worden gehaald groeit ook de interesse voor p2p-software. Zo was Warner Brothers is in gesprek met Bittorrent over samenwerking bij verspreiding van films en televisie met behulp van p2p-software. En wordt in Nederland met behulp van overheidsfinanciering het op p2p-software gebaseerde programma Tribler gemaakt. Een programma waarvoor vooral veel belangstelling voor bestaat vanuit de publieke omroepen.

Sowieso worden door veel bedrijven en door de entertainment industrie de mogelijkheden onderzocht om televisie aan te bieden met behulp van p2p-software. Zo hebben de makers van Kazaa en Skype ook aangekondigd bezig te zijn met de ontwikkeling van een programma waarmee mensen vanachter de pc televisie kunnen kijken met behulp van p2p-technologie.

Oooooeps...

Het was duidelijk dat downloaders en uploaders overal te vinden zijn, ook Oscarjuryleden maken gebruik van p2p-netwerken. Diverse genomineerde films bestemd voor de jury, zijn uitgelekt via p2p-netwerken. Naast uitwisseling van muziek en films via p2p-netwerksites wordt er ook het nodige aan vertrouwelijke informatie gelekt via p2p.

Zo lekte vertrouwelijke documenten van Trend Micro Japan middels een virus uit nadat een medewerker ze op een pc zonder beveiligingssoftware had opgeslagen. Via een Defensie-medewerker die gebruik maakte van Limewire lekte correspondentie van leden van het Koninklijk huis uit. Officier van Justitie op Bonaire kreeg het in 2006 misschien wel het zwaarst te verduren. Van hem lekte persoonlijke informatie uit zijn dagboeken uit via een p2p-netwerk. Geenstijl.nl kreeg de informatie in handen en publiceerde enkele erotische citaten uit de dagboeken op zijn site.

Brein versus UPC

Het hoogtepunt van p2p in Nederland was in augustus. Internetprovider UPC verloor een kortgeding van Stichting Brein omtrent het afstaan van persoonsgegevens van een zware uploader. De provider moest binnen twee dagen de naw-gegevens verstrekken van een Chello-abonnee. De gegevens van twee andere uploaders waren al bij Brein beland doordat UPC de namen en adressen in de juridische stukken had gebruikt.

Andere Nederlandse providers reageren terughoudend op de gerechtelijke uitspraak. Zo wil Xs4all bijvoorbeeld in gesprek met Brein om samen tot een toetsbare aanpak te komen van p2p-gebruikers.

Ondanks de vele sluitingen van websites en getroffen schikkingen met uploaders, lijken alle acties een druppel op een (internationaal) gloeiende plaat. Zo kwam onlangs de omstreden muzieksite Shareconnector zijn comeback gemaakt. Shareconnector werd op 14 december 2004 uit de lucht gehaald nadat het zogeheten ed2k-links aanbood. De rechtszaak die tegen vijf beheerders van de site loopt, is inmiddels verdaagd tot 2007. Ook in het komende jaar belooft het weer een felle strijd te worden in p2p-land.