-=Webwereld blikt de komende dagen terug op de belangrijkste ICT gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Deze berichten zijn te herkennen aan '2007' in de kop=-

Zowel Microsoft als Flash-ontwikkelaar Adobe hebben zo hun eigen sterke punten om de strijd te kunnen beslechten. Adobe heeft het grote voordeel dat Flash op meer dan 90 procent van alle internetcomputers draait.

Een andere grote troef in de handen van Adobe is de ontwikkeling van Adobe Integrated Runtime (AIR), het systeem dat ontwikkelaars in staat moet stellen om RIA's te bouwen die op het bureaublad en zonder internetverbinding kunnen draaien.

Het aantal goede Flex-ontwerpers (FlexBuilder is het gereedschap van Adobe om RIA's te bouwen) is echter nog zeer beperkt.

Veel ontwikkelaars

Van een gebrek aan ontwikkelaars heeft Microsoft juist weer geen last. Groot nadeel is echter dat het bedrijf gebruikers massaal moet kunnen overhalen om het Flash-alternatief Silverlight te installeren, Microsoft's cross-platform browser plug-in voor RIA applicaties. Volgens analist Greg DeMichillie van Directions on Microsoft moet Microsoft Silverlight op 70 tot 80 procent van alle computers met internet geïnstalleerd zijn om een stevige voet aan de grond te kunnen krijgen in deze markt.

IE8 met Silverlight?

De snelste manier om dit voor elkaar te krijgen zou uiteraard zijn om de volgende versie van Internet Explorer bij levering al te voorzien van Silverlight. De kans is klein dat dat ook gebeurt. Het zou namelijk ongetwijfeld leiden tot een storm van protest en een nieuwe reeks monopolie-rechtszaken. In plaats daarvan probeert Microsoft dan ook om Silverlight aan de man te brengen door grote sites als die van basketbal-organisatie NBA.com over te halen het systeem te gebruiken. Bezoekers van deze sites hebben dan weinig andere keus dan het installeren van Silverlight, hetgeen volgens Microsoft hopelijk leidt tot een bredere ondersteuning.

Silverlight 2.0

De echte strijd zal echter pas losbarsten bij de release van Silverlight 2.0, volgens analist Jeffrey Hammond van Forrester Research. De volgende versie van de software ondersteunt namelijk het .NET Framework van Microsoft, hetgeen ontwikkelaars in staat zal stellen om niet alleen de vertrouwde .NET programmeertalen te gebruiken, maar ook programma's als Visual Studio.

Hoewel Microsoft nog geen brede installatiebasis heeft mag het bedrijf volgens DeMichillie absoluut niet onderschat worden: 'Wat men niet mag vergeten is dat C# en VB echte programmeertalen zijn. Adobe's Actionscript is in de afgelopen jaren veel volwassener geworden, maar het wordt nog steeds niet gebruikt voor het bouwen van zware applicaties.'