-=Webwereld blikt de komende dagen terug op de belangrijkste ICT gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Deze berichten zijn te herkennen aan '2007' in de kop=-

Windows Vista mocht volgens de Consumentenbond een teleurstelling zijn, 2008 wordt het jaar waarin het nieuwste Microsoft besturingssysteem definitief doorbreekt, voorspellen de analisten van Forrester Research.

"Bedrijven migreren op grote schaal naar Vista. Dat zijn projecten die jaren duren. IT afdelingen zullen hard moeten werken om deze omschakeling voor elkaar te krijgen", meldt het bureau in een recente analyse. "Veel bedrijven zullen in deze periode twee besturingssystemen naast elkaar moeten draaien.Wij verwachten dat minimaal eenderde van de bedrijven halverwege 2008 begint met overschakelen."

Forrester schat dat 84 procent van de pc's in de Verenigde staten Windows draait, maar dat is nog vooral Windows XP.

Nieuwe hardware

De overstap heeft lang geduurd, maar verrast Forrester niet. Bedrijven moeten immers nieuwe apparatuur aanschaffen om het besturingssysteem in te kunnen voeren. Bovendien is ook tijd nodig om verscheidene applicaties te testen en certificeren.

In Nederland verliep de introductie van Vista niet bepaald vlekkeloos. De Consumentenbond adviseerde gebruikers zelfs om Vista niet te installeren.

Vooral consumenten die dachten over stappen van Windows XP op Windows Vista meldden veel problemen. Aanvankelijk waren slechs weinig videokaarten compatibel en er waren veel te weinig drivers voorhanden om externe hardware aan te sturen. Daardoor werkten bijvoorbeeld sommige printers niet naar behoren.

Leopard

De problemen gaven bekende software columnisten aanleiding om uitgebreid te fulmineren over Vista. Hetzelfde gold voor Leopard, het nieuwe besturingssysteem van Apple. Oliver Rist, columnist voor PC Magazine, greep onder andere de uiterlijke opsmuk van beide systemen aan om een ware tirade af te steken tegen de nieuwkomers.

De softwareontwikkelaars hadden zich volgens hem beter kunnen concentreren op functionaliteit en gebruiksgemak in plaats van zich bezig te houden met doorschijnende menu's en driedimensionale taakbalken.

Was er dan echt geen lichtpuntje aan de horizon? In een uitgave van hetzelfde blad werd Leopard geprezen als het beste besturingssysteem tot nu toe. Het gebruiksgemak zou zo groot zijn dat normale computergebruikers beter zouden kunnen overstappen naar een Mac dan blijven hangen bij het vertrouwde Windows.

Rist is wel te spreken over Cover Flow, de applicatie waarmee gebruikers eenvoudig door documenten, foto's en video's bladeren. Uiteindelijk geeft Rist toe dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de nadelen.

Blue screen of death

Nieuwe functionaliteiten zoals de automatische backup functie Time Machine zou het leven van gebruikers een stuk makkelijker maken. Deze applicatie maakt het mogelijk een automatische reservekopie te maken, zeg maar backuppen zonder nadenken.

Maar ook bij de introductie van Leopard waren er problemen. Het upgraden van OS X Tiger naar Leopard resulteerde bij veel gebruikers in de vertoning van een blauw scherm met een foutmelding die liet denken aan het zogenaamde 'blue screen of death'. Het opnieuw installeren van Tiger bleek de enige uitweg om dit euvel te verhelpen.

Ubuntu

Zelfs Linux' nieuwe versie van Ubuntu kwam met een hoop nutteloos uiterlijk vertoon, klaagden de experts. Bij de laatste upgrade naar versie 7.10, Gutsy Gibbon (vrij vertaald: stoutmoedig slingeraapje), wapperen vensters tijdens het verslepen over het scherm als was aan de lijn op een gure winterdag. Volgens gebruikers is dat 'ongeveer tien minuten grappig'. Anders dan de opsmuk bij Leopard is dit overigens wel makkelijk uit te schakelen.

Volgens APC Magazine verloopt de installatie van Ubuntu weliswaar vlekkeloos, maar werd de 7.04 Feisty Fawn release geplaagd door talloze kleine problemen. Een aantal standaard schermresoluties ontbrak, waardoor een goede weergave op een LCD breedbeeld monitor niet altijd mogelijk bleek. Ook simpele taken zoals het importeren van foto's van de digitale camera bleken niet altijd vlekkeloos te werken.

De auteur van het APC artikel verweet de programmeurs luiheid. "Windows gebruikers die het systeem een kans willen geven zullen direct weer teruggaan naar hun betaalde besturingssysteem", voorspelde hij.

Linux gaat groeien

Ondanks de problemen met Ubuntu, dicht Forrester het gratis besturingssysteem een grote toekomst toe. Windows blijft zal weliswaar marktleider blijven, maar in het rapport uit november voorspelt het bureau dat Linux zeker bij bedrijven een steeds groter wordend marktaandeel zal claimen.